Espoon Asunnot on edelläkävijä uusiutuvan energian hyödyntämisessä

Tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa on käytössä kymmenessä kohteessa. Näissä hyödynnetään maalämpöä, aurinkoenergiaa sekä lämpöpumppuja.

Taustalla on ennen kaikkea raha. Uusiutuvilla säästetään huomattavan paljon energiakuluissa, mikä näkyy suoraan myös asukkaiden vuokrissa.
"Säästöä lämmityskuluissa tulee noin 25-50 prosenttia kohteesta riippuen", lvi-valvoja Mika Manninen arvioi.

Toki uusiutuvaa energiaa suositaan myös ympäristösyistä, ja Espoon Asunnot on sitoutunut vähentämään energiankäyttöään vuosittain. Vuoteen 2017 asetetut tavoitteet saavutettiin vuonna 2014 ja nyt on tehty uudet.

Aurinkoenergiaa ja maalämpöä

Uusissa kohteissa Kauklahdessa Valhallantie 5 / Räävelintie 4:ssä, Suurpellossa Maakirjantie 2:ssa, Lintuvaarassa Helmipöllönkatu 2:ssa ja Soukassa Kilvoituksentie 7:ssä käytössä on maalämpöä ja aurinkokeräimiä.
"Esimerkiksi vuonna 2015 valmistuneessa Valhallassa on 100 neliötä aurinkokeräimiä ja kolme maalämpöpumppua", Manninen kertoo.

Maakirjantiellä ensimmäinen aurinkoenergiaratkaisu ei toiminut ja nyt tilalle saadaan parhaat mahdolliset suomalaisen Savo-Solarin valmistamat keräimet. Huipputeknologian lisäksi ne ovat kauniit heijastaessaan valoa sateenkaaren väreissä.
"Niihin kohdistuu kovat odotukset. Kun Valhallassa saksalaisvalmisteiset keräimet toimivat jo niin hyvin, niin mihin nämä pystyvätkään", Manninen pohtii.

Uusiutuvaa energiaa hyödynnetään myös joissakin vanhoissa kohteissa. Öljylämmityksestä on siirrytty maalämpöön ja kolmessa kohteessa on käytössä poistoilmalämpöpumput.
"Vanhoissakin kohteissa on paljon säästöpotentiaalia etenkin lämmön talteenoton ja lämpöpumppujen avulla", Manninen sanoo.

Oppia myös muille

Espoon Asunnot on alan johtava yritys uusiutuvan energian käytössä. Muut alan toimijat ovat käyneet ottamassa oppia kohteista.
"Toivomme, että saamme kohteistamme hyviä esimerkkejä, jotta muut voivat oppia niistä. Sillä tavalla saamme vietyä uusiutuvien käyttöä eteenpäin", Manninen linjaa.

Tulevaisuudessa harkinnassa on ainakin aurinkosähkön kokeilu. Manninen pyörittelee mielessään myös mahdollisuutta porata maalämpöä suoraan syvältä maasta. Myös lämmön talteenotto viemärijätevedestä voisi olla mahdollista.

Teksti on alun perin julkaistu Asukasviestin numerossa 3/15. Kirjoittaja Suvi Huttunen