Asumisneuvonta ohjaa ajoissa apuun

Naapuri sen ensin näki, naapurinsa kodin, kun vei kaverille kauppakassia. Näki, että kaveri tarvitsee apua muuhunkin kuin kaupassa käyntiin.

Naapuri soitti isännöitsijälle, joka kertoi tilanteesta Espoon Asuntojen asumisneuvonnalle. Sen jälkeen asumisneuvoja Heidi Pekkarinen soitti asukkaalle ja lähti käymään hänen luonaan.
”Asukas oli saanut aivoinfarktin, eikä ollut pystynyt siivoamaan pariin kolmeen vuoteen. Lattialla oli tahmaa, roskaa ja hyönteisiä.”

Heidi kysyi, tarvitseeko asukas apua siivoamisen kanssa, ja asukas sanoi kyllä. Sen jälkeen Heidi ryhtyi järjestämään asukkaan asioita. Ei hänen puolestaan, vaan hänen kanssaan ja hänen ehdoillaan.

Asukkaan ja yhteiskunnan välissä

Espoon Asuntojen Asumisneuvonta on tiimi, joka auttaa asukkaita asumisessa ja muussa elämisessä. Tiimissä työskentelee viisi asumisneuvojaa, joilla kaikilla on sosiaalialan koulutus.

Asumisneuvonnan asiakkaina on noin 2,5 prosenttia Espoon Asunnon asukkaista. Tavoitteena on siirtyä ongelmien ratkaisemista niiden ehkäisemiseen. Siksi tiimi käynnisti vuonna 2013 kaksi hanketta, joista toinen tukee nuorten itsenäistä asumista ja toinen päihde- ja mielenterveysongelmaisten asukkaiden asumista.

Asumisneuvoja Anna Julmala luonnehtii asumisneuvojia viestikapuloiksi.
”Ohjaamme asukkaan sinne, mistä hän saa apua.”

Avun antaa joku asumisneuvonnan yli 30 yhteistyökumppanista. Kumppaneihin kuuluvat mm. Espoon kaupungin aikuissosiaalityö, lastensuojelu ja etsivä nuorisotyö.

Verkosto kasvaa koko ajan. Siitä huolimatta moni apua tarvitseva jää ilman apua, koska harva heistä ymmärtää sitä pyytää.
”Tilanteet eivät tule haastaviksi yhdessä yössä vaan pikku hiljaa. Sitä ei huomaa, milloin olisi järkevä olla yhteydessä.”

Jos ensin lähtee työ ja sitten puoliso, rahan lisäksi alkavat loppua myös muut elämän eväät. Oma raha muuttuu lainarahaksi, joka koostuu yleensä kovan koron pikavipeistä. Äkkiä sylissä onkin nippu perintätoimiston kirjekuoria.

Silloin mieleen ei muistu, että vuokravelka on veloista pahin, koska jos sitä ei maksa, seuraavaksi lähtee koti.

Vuokrasta kannattaa huolehtia

Heidi muistelee erään parikymppisen pojan tarinaa: Espoon Asuntojen vuokravalvonta ilmoitti Heidille, että poika ei ollut maksanut vuokraansa moneen kuukauteen ja saanut käräjäoikeudelta häätötuomion. Hän menettäisi kotinsa kahden viikon päästä.

Heidi tiesi, että peli ei ole vielä menetetty. Hän tavoitti pojan ja tapasi hänet Espoon kaupungin sosiaalitoimessa. Kävi ilmi, että poika kävi töissä, mutta hänelle oli kertynyt pikavipeistä niin paljon velkaa, että sen jälkeen, kun ulosottomies oli vienyt palkasta osansa, pojalla ei jäänyt rahaa vuokranmaksuun.

Heidi ja sosiaalitoimen edustaja huomasivat, että pojalla on oikeus toimeentulotukeen. Sillä poika sai hoidettua kaikki velkansa pois.
”Poika oli hakenut nuorempana toimeentulotukea ja saanut hylkäävän päätöksen. Siitä hän sai käsityksen ettei voi ikinä saada mitään tukea mistään.”

Jos saa häätötuomion kaupungin vuokra-asunnosta, on epätodennäköistä, että saa asuntoa enää mistään. Töitä taas on vaikea tehdä, jos ei ole asuntoa. Näin syrjäytymiskierre on valmis. Siksi vuokranmaksusta kannattaa huolehtia, vaikka raha olisi miten tiukilla tahansa.

Yhteydenotto rohkeasti

Heidi ja Anna toivovat, että ihmiset ottaisivat heihin yhteyttä mahdollisimman varhain. Yksi ongelma on helpompi korjata kuin kaksi, ja kahden sadan euron vuokravelka on helpompi hoitaa kuin kahden tuhannen.

Ota yhteyttä asumisneuvojiin heti, jos sinä, naapurisi tai kaverisi tarvitsette apua asumiseen tai elämiseen. Asumisneuvojat tavoitat lähettämällä heille sähköpostia osoitteeseen asumisneuvojat@espoonasunnot.fi. Myös isännöitsijät ja vuokravalvonnan edustajat ovat valmiina auttamaan.

Teksti on alun perin julkaistu Asukasviestin numerossa 3/14. Kirjoittaja Sirke Lohtaja-Ahonen, kuva Pyry Klippi