Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miksi meille tulee Elisan yhteys, jos kuitenkin laajakaistan nimi on Saunalahti Laajakaista?
Kuidun rakentaa Elisa ja Saunalahti on Elisan tuotemerkki. Laajakaista on palvelu, joka on Saunalahti-brändin alla.

Käytän 24Onlinen laajakaistaa ja kahden kuukauden päästä on luvattu vuokraan sisältyvä 10 Mbit/s laajakaistayhteys. Mitä teen, kun haluaisin Elisan yhteyden?
Irtisano 24Onlinen sopimus ja tilaa vuokraan sisältyvä Saunalahti Huoneistokaista ohjeiden mukaisesti. Ohjeet lähetetään sinulle lähempänä muutospäivää.

Vaihtuuko kaapeli-tv ja laajakaistatoimittaja nykyisissä DNA/ Welho taloissa?
Vaihtuu.

Milloin DNA/ Welho muuttuu Elisa Kaapeli-tv:ksi?
Vaihtoja aletaan tehdä maaliskuussa 2013. Tarkemmpaa tietoa saat osoitteesta www.espoonkruunu.fi/elisa

Jos Elisan Kaapeli-TV tulee, niin voiko rinnalla katsoa DNA/ Welhoa tai käyttää nettiä sitä kautta?
Ei voi. Taloyhtiössa voi olla vain yksi kaapeli-tv-operaattori, ja Espoon Asunnot Oy on tehnyt sopimuksen Elisan Oyj:n kanssa.

Huononeeko tv-kanavien tarjonta nykyisestä?
Elisa Kaapeli-TV:llä näet lähes 30 maksutonta peruskanavaa. Ajantasaisen kanavalistan näet osoitteesta http://www.elisa.fi/yksityisille/kaapeli-tv/kanavat/peruskanavat_ja_kanavakortti/

Mistä verkkopäätteitä saa tai onko niiden toimitus keskitetty joillekin liikkeille tai tiettyyn toimipisteeseen?
Verkkopäätteitä saa elektroniikkaliikkeistä. Elisan kautta sinulla on kolme vaihtoehtoa:
a) Voit ostaa verkkopäätteen eli VDSL2-modeemin Elisa Shopit -myymälästä.
b) Voit tilata vuokraan sisältyvän Saunalahti Huoneistokaistan osoitteesta www.saunalahti.fi/huoneistokaista. Voit samalla tilata modeemin, joka lähetetään sinulle postitse.
c) Voit tilata Elisa Viihde -palvelun, jossa valmiiksi konfiguroitu (siis käyttövalmis) VDSL2-modeemi sisältyy palvelun kuukausimaksuun.

Pitääkö DNA-asiakkaan vaihtaa verkkopääte?
Kyllä.

Mikä on muutoksen kohdekohtainen aikataulu?
Tarkempi aikataulu on nähtävillä Espoon Asuntojen kotisivuilla osoitteessa www.espoonasunnot.fi/elisa. Kun muutos on ajankohtainen asuintalossasi, saat kirjeen jossa kerrotaan tarkka aikataulu ja tarvittavat toimintaohjeet.

Säilyykö nykyinen nettiyhteyteni jos haluan? Entä jos haluan vaihtaa nykyisen nettiyhteyteni Elisaan?
Kaapelimodeemiyhteydet eivät säily muutoksen jälkeen. Sen sijaan VDSL2-kohteissa ADSL-yhteyden säilyttäminen on mahdollista.

Miksi netin nopeus on 10 Mbit/s, mihin se riittää, milloin tarvitsen esim 100 Mbit/s?
Harkitse 100-megaista yhteyttä, jos sinulla on useampi tietokone, jos striimaat videokuvaa tai jos pelaat konsoli- tai tietokonepelejä verkossa. Elisa Viihde sisältää 100-megaisen yhteyden.

Joudutaanko sisäverkkoa uusimaan?
Mahdollisesti kyllä, jolloin uusiminen on Espoon Asuntojen vastuulla.

Taloomme on tulossa Elisan kuitukaapeli ja laajakaistayhteys tulee sisältymään vuokraan. Mitä tämä tarkoittaa asukkaille, jolla on jo Elisan Viihde hankittuna?
Kyllä, laajakaistayhteys sisältyy vuokraan. Tapauksessanne Elisa Viihteen kuukausimaksu laskee 39,90 eurosta 19,90 euroon. Elisa huolehtii siitä, että hinta tulee laskullenne oikein.

Asun Espoon Asuntojen asunnossa, johon tulee vuokraan sisältyvä laajakaistayhteys runsaan puolen vuoden kuluttua. Tarvitsen nettiä jo nyt. Mikä liittymä minun kannattaa ottaa?
Sinun kannattaa ottaa Saunalahden nettiliittymä, koska niissä muutos käy sinulle helpoiten kun muutospäivä koittaa. Esimerkiksi jos nyt teet sopimuksen Saunalahti laajakaistaliittymästä, ennen muutospäivää rekisteröityessäsi uuden vuokraan sisältyvän internetyhteyden käyttäjäksi laajakaistaliittymäsi vaihtuu ilman päällekkäisiä maksuja. Tämä koskee myös määräaikaisia sopimuksia. Rekisteröitymisestä saat ohjeita lähempänä muutospäivää.

Joudutaanko pihaa kaivamaan auki? Maksaako se erikseen?
Osassa kohteista joudutaan kaivamaan, ja Espoon Asunnot vastaa kustannuksista.

Mitä verkkopääte tarkoittaa?
Verkkopääte tarkoittaa modeemia. Espoon Asunnoilla on sekä ethernet-kohteita sekä VDSL2-kohteita. Ethernet-kohteissa ei tarvita modeemia, kun käytössä on yksi tietokone. VDSL2-kohteissa tarvitaan VDSL2-tekniikkaa tukeva modeemi. Kaikissa kohteissa vuokraan sisältyvän internet-yhteyden käyttämiseksi on rekisteröidyttävä käyttäjäksi. Muutospäivän lähestyessä saat kotiisi kirjeen, jossa kerrotaan tarvitsemistasi laitteista ja annetaan ohjeita.

Tarvitaanko tv:n katseluun tai netin käyttöön joku erillinen laite?
Espoon Asunnoilla on sekä antenni- että kaapelikohteita. Jos asut nyt antennitaloudessa (DVB-T), sinun tulee hankkia kaapelitekniikkaan (DVB-C) sopiva digiboksi tai televisiovastaanotin. Jos asut jo valmiiksi kaapelitaloudessa, virität vain kanavat uudelleen kaapeli-tv:n muutospäivän jälkeen. Muutospäivästä saat ilmoituksen kotiisi.

Pitääkö asukkaan tehdä erillinen sopimus kun haluaa käyttää vuokraan sisältyvää laajakaistaa (nopeus 10 Mbit/s)?
Sopimusta ei tarvita, mutta asiakkaan on rekisteröidyttävä käyttäjäksi. Rekisteröityminen hoituu esimerkiksi Elisa Shopit -myymälässä, jossa voit kysyä myyjältä sinua askarruttavia kysymyksiä.

Pitääkö asukkaan tehdä Huoneistokaistan rekisteröitymisen lisäksi aina erillinen sopimus Elisan kanssa kun käyttää:

- Tv:n peruskanavia?

Ei. Peruskanavat näkyvät kaikilla.

- Kanavapaketteja?

Kyllä.

- Internetin lisänopeuksia, siis yli 10 Mbit/s nopeutta?

Kyllä. Lisänopeudet voit tilata joko heti käyttäjäksi rekisteröitymisen yhteydessä tai myöhemmin.

Miten saan internet-yhteyden monelle tietokoneelle samaan aikaan? Talossamme Ethernet.

Tarvitset reitittimen, jonka voit ostaa esimerkiksi Elisa Shopit -myymälästä.

Sain tiedotteen, että taloomme tulee VDSL2-yhteys. Haluaisin Elisa Viihteen, mutta en haluaisi hakea pakettia postista, koska se todella hankalan matkan päässä kotoani. Voiko VDSL2-laitteet hakea suoraan Elisalta?

Kyllä, voit hakea laitteet Espoon alueen Elisa Shopiteista.

Kauppakeskus Entresse
Valakuja 10
02770 ESPOO

Kauppakeskus Sello, Asemakäytävä 1. krs
Leppävaarankatu 3-9
02600 ESPOO

Kauppakeskus Iso Omena
Piispansilta 11
02230 ESPOO

Minulla on DNA:n laajakaista, joka katkeaa, kun Elisan palvelu aukeaa. Joudunko maksamaan DNA:lle määräajan loppuun saakka, vaikka palvelu ei ole saatavilla?
DNA:n palvelut lakkaavat, kun operaattori vaihtuu Elisaksi. DNA ei voi veloittaa palveluista, koska ne eivät ole enää saatavilla.

Kaikkien DNA/Welho-kohteiden kaapeli-tv-sopimukset päättyvät 21.3.2013, ja kohdekohtaisesti jatkuvat vain, jos Elisa ei pysty toimittamaan kuitukaapelia kiinteistöön (esimerkiksi routaolosuhteiden vuoksi).

Miksi kaikkiin muihin lähialueen taloihin tulee Elisan laajakaista ja kaapeli-tv tämän vuoden aikana, mutta minun talooni vasta 8-12/2013. Kuinka tuossa voi olla vuoden heitto? Eikö kaikki alueet pitäisi hoitaa yhdenvertaisuuden takia samanaikaisesti?
Aikataulutus tapahtuu kiinteistöjen teknisten valmiuksien perusteella. Jos kiinteistössä on jo kuitu valmiina, joten se voidaan kytkeä ennen muita saman alueen kohteita, joissa kuitua ei vielä ole.

Kuinka paljon tästä tulee kustannuksia per huoneisto? Nousevatko vuokrat?
Kyseessä on vuokranantajan tarjoama erillismaksuton lisäpalvelu. Keskitetysti hankittuina palvelut on saatu kaikkein edullisimmin. Keskimäärin pelkkä kaapeli-tv-maksu on ollut suurempi kuin tuleva laajakaistan ja kaapeli-tv:n yhteishinta.

Miksi minut pakotetaan vaihtamaan Elisaan, vaikka olen tyytyväinen DNA:n palveluun?
DNA:n laajakaistapalvelu on perustunut tv-kaapelin ja kaapelimodeemin kautta jaettavaan yhteyteen. Nyt tuo yhteys otetaan Elisan kaapeli-tv:n käyttöön. Tv-kaapelin kautta voi palveluja tarjota vain yksi toimittaja kerrallaan. Siksi DNA:n laajakaistayhteyden toimitus loppuu. DNA ei ole toistaiseksi luvannut toimittaa laajakaistaa muunlaisen yhteyden kautta.

Onko vuokranantajalla oikeus rajoittaa kilpailua tällä tavalla? Onko tästä kysytty kuluttaja-asiamiehen lausuntoa?
Olemme kilpailuttaneet tämän kokonaisuuden. Kilpailutus koski myös sopimuskauden aikana valmistuvien kohteiden kaapeli-tv- ja laajakaistapalveluiden toimittamista.

Miten Elisa on valittu palveluntuottajaksi?
Elisa voitti tarjouskilpailun.

En halua käyttää Elisan laajakaistaa. Voinko saada alennusta vuokrasta?
Jos palvelua ei ota käyttöön tai jos palvelussa on käyttökatko, ei ole perustetta pyytää vuokrahyvitystä.

Kaapeli-TV DNA/Welho sopimus on irtisanottu kiinteistössä esim. 31.3.2013. Elisa kaapeli-TV tulee taloon aikataulun mukaan 1.5.2013. Onko TV pimeänä tämän väliajan, ettei näe TV-kanavia? Ei ole, DNA-sopimusta jatketaan siirtymään saakka - itse asiassa sen kuukauden loppuun, jolloin siirtymä DNA:sta Elisaan tapahtuu. Siirtymäpäivästä eteenpäin näkyy Elisan TV-kanavat