Ennaltaehkäisy

Aina ei pystytä selvittämään mistä tuholaiset, esimerkiksi lutikat ovat peräisin. Tuholaiset voivatkin levitä talon rakenteissa huoneistosta toiseen. Kotiin niitä voi kulkeutua myös elintarvikkeiden, huonekalujen, vaatteiden tai vaikka matkalaukun mukana lomamatkalta. Tuholaisessa varhaisessa havaitsemisessa hyvällä hygienialla ja siisteydellä on kuitenkin suuri merkitys.

Lutikkahavaintoja on tehty hienoimmissakin hotelleissa. Hotellin sänky onkin hyvä tarkastaa luteiden varalta heti huoneeseen saavuttaessa. Mustat pisteet patjassa voivat kieliä lutikoista. Lutikkahavainnosta tulee ilmoittaa välittömästi hotellihenkilökunnalle ja pyytää siirtoa toiseen huoneeseen.

Matkalaukkua ei myöskään kannata sälyttää avoimena hotellihuoneen lattialla tai vuoteella. Jos matkalaukkua availlaan sängyn päällä ja petivaatteissa on lutikan munia, saattavat tahmeat lutikoiden munat tarttua matkalaukun pintaan petivaatteista.

Käytetyt vaatteet kannattaa pakata hotellissa muovipusseihin pesua varten. Kotona sitten muovipussi avataan pesukoneen sisällä, jolloin tuholaiset eivät tipu lattialle. Käyttämättömät vaatteet kannattaa pakata matkan loppupuolella hotellissa myös sopivan kokoisiin muovipusseihin. Nämä käyttämättömät vaatteet voidaan laittaa heti kotiin saavuttua muovipusseissa suoraan pakastimeen kolmeksi vuorokaudeksi, jolloin lutikoiden kaikki kehitysasteet ja munat tuhoutuvat. Pakastuskäsittely voidaan tehdä myös kotimatkalla päällä olleille vaatteille ja kengille.

Jos kotona asunnossa on sauna, voi matkalaukut ja reput yms. kotiin saavuttua steriloida saunassa. Reput ja laukut laitetaan jätesäkkiin ja jätesäkki kiinni. Jätesäkki laitetaan saunan ylälauteelle ja lämmitetään saunaa niin että matkalaukku lämpiää sisältä vähintään +60 asteiseksi, jolloin lutikoiden kaikki kehitysasteet ja munat tuhoutuvat. Tällöin on kuitenkin tärkeää huomioida paloturvallisuus ja jättää tarpeeksi tilaa kiukaan ympärille.