21.10.2011 16:00

Älä heitä biohajoavia tuotteita wc-pönttöön

Pääkaupunkiseudun jätevedet puhdistava Helsingin seudun ympäristöpalvelut muistuttaa, että biohajoavaa jätettä ei saa heittää wc-pönttöön. Kielto koskee ruuantähteiden ja paistorasvojen lisäksi tuotteita, joissa lukee flushable eli huuhdeltava.

”Tuote, jota mainostetaan huudeltavana, synnyttää mielikuvan, että pönttöön voi heittää muutakin kuin wc-paperia. Näin ei kuitenkaan ole”, sanoo HSY:n vesihuollon toimialajohtaja Jukka Piekkari.

Vaikka huuhdeltaviksi mainostetut tuotteet, kuten paperihylsyt ja kuituliinat, liukenevat veteen, niiden kuitumassa kasvattaa orgaanisen jätteen kuormaa jätevedenpuhdistuslaitoksessa. Massa voi myös aiheuttaa tukoksia kiinteistöjen putkistoissa ja viemäriverkostossa.

”HSY:n vesihuollon yleisissä toimitusehdoissa todetaan, ettei viemäriin saa heittää jätteitä, jotka saattavat vaikeuttaa viemärivesien käsittelyä. Kiellettyjä ovat myös aineet, jotka häiritsevät viemäriverkoston tai jätevedenpuhdistamon toimintaa”, toimialajohtaja Jukka Piekkari sanoo.

Paperirullan biohajoava hylsy lajitellaan biojätteeseen. Biohajoava kuituliina lajitellaan sekajätteeseen pidemmän maatumisajan vuoksi.

Pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistamoihin kulkeutuu joka vuosi runsaat miljoona kiloa pönttöön kuulumatonta kiinteää jätettä. Sen kuljettaminen jätevedenpuhdistamolta kaatopaikalle maksaa vuosittain yli 400 000 euroa. Laskun maksaa kuluttaja vesimaksussaan ja yhtiövastikkeessaan.

Pyttyetiketti HSY:n sivuilla

Lähde: www.hsy.fi

Oikopolut

Aakkoshakemisto