22.11.2013 13:36

Asuminen on osa hyvää elämää

Espoon Asunnot ei halua tuottaa voittoa. Toimitusjohtaja Seppo Kallion mielestä tämä takaa asukkaille kohtuuhintaisen asumisen ja luo edellytyksiä hyvälle elämälle. ”Espoon Asunnot on yleishyödyllinen yhteisö ja asuntojemme vuokrat perustuvat todellisiin kustannuksiin. Yhtiön omistaa täysin kaupunki eikä se vaadi sijoitetulle pääomalleen tuottoa”, Kallio kertoo.

Mikä sitten on Espoon kaupunki? Se on yhtä kuin asukkaat. Näin ajatellen Espoon Asuntojen asiakkaat asuvat omistamissaan taloissa, kaikkien espoolaisten omistamissa taloissa. Kun asukkaat pitävät hyvää huolta asunnostaan, kiinteistöstään ja asuinympäristöstä yleensä, he samalla turvaavat itselleen kohtuu-hintaisen asumisen, Kallio linjaa.

Asumismukavuutta yhteistyöllä

Kädestä suuhun ei voi elää, vaan on varauduttava tulevaan. Kallion mielestä olisi ajattelematonta periä asunnosta jokunen vuosi nipin napin riittävää 500 euron kuukausivuokraa ja nostaa se sitten pakosta suoraan 600 euroon. On fiksumpaa pitää vuokra koko ajan 550 eurossa, myös asukkaan kannalta. Muutaman kympin puskuri vuokrassa mahdollistaa kiinteistön jatkuvan ylläpidon. Talot pysyvät kunnossa, mikä lisää asumismukavuutta.

Yhtä tärkeä osa asumismukavuutta on asukkaiden yhteistyö. ”Hyvät asukkaat kantavat tietysti vastuun omista asioistaan, mutta huolehtivat myös yhteisen ympäristönsä kunnosta ja naapureistaan. Tällä tavalla talon asukkaat muodostavat toimivan sosiaalisen yhteisön, mikä on tärkeä osa ihmisten hyvää elämää”, Kallio korostaa.

300 uutta asuntoa vuodessa

Espoon Asunnot on Kallion mukaan hoitanut tehtävänsä erittäin hyvin. Sen toimesta valmistuu vuosittain noin 300 asuntoa. Tähän yhtiön voimavarat riittävät.

Jotta valtion ja pääkaupunkiseudun kaupunkien yhteisesti sopima tavoite, 500 uutta valtion tukemaa vuokra-asuntoa Espooseen vuodessa, saavutettaisiin, muidenkin kaupungissa toimivien yritysten on kannettava oma vastuunsa. Kallio korostaa, että myös kaupungin on tehtävä oma osuutensa kaavoittamalla tarvittava määrä laadukkaita tontteja.

”Espoossa hintasäänneltyjen ARA-kohteiden rakentaminen näyttää olevan yksin Espoon Asuntojen vastuulla. Samanlainen tilanne on monessa muussakin kaupungissa. Tähän pitäisi saada muutos”, Kallio linjaa.

Teksti Tapani Vauhkonen

Oikopolut

Aakkoshakemisto