16.06.2017 12:07

Espoon Asunnoille tunnustusta energiatehokkuustyöstä

Espoon Asunnot on saanut kunniamaininnan ansiokkaasta ja pitkäjänteisestä toiminnastaan sekä tunnollisesta sitoutumisestaan Kiinteistöalan vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimukseen vuosina 2008–2016.

Energiaviraston ja Motivan myöntämän kunniamaininnan vastaanotti Espoon Asuntojen kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen Finlandia-talolla 15.6. järjestetyn Energiatehokkuussopimusten juhlaseminaarin yhteydessä.

Kuvassa Espoon Asuntojen kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen, yli-insinööri Pia Outinen Energiavirastosta ja neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka työ- ja elinkeinoministeriöstä (kuva: Tero Ikäheimonen).

- Saatu tunnustus on kiitos pitkäjänteisestä työstä, jota olemme vuosien ajan tehneet energiatehokkuussopimuksessa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja jopa niiden ylittämiseksi. Tehty työ on hyvin tärkeää paitsi ympäristön ja talouden, myös asumisviihtyvyyden kannalta, kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen toteaa.

Espoon Asunnot on Espoon suurin vuokranantaja. Kaupungin omistamalla vuokrataloyhtiöllä on tällä hetkellä yli 15 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota. Niissä asuu lähes 30 000 ihmistä, mikä on noin 11 prosenttia espoolaisista.

Elämäntyönä energiansäästötalkoot

Palkinto myönnettiin Espoon Asunnoille erilaisten energiatehokkuustoimien määrätietoisen toteuttamisesta, jonka ansiosta yhtiö onnistui energiankäytön tehostamisessa reilusti yli sopimuksessa asetettujen tavoitteiden. Lisäksi erilaisista toimista ja niillä saavutetuista säästöistä raportointi on ollut kattavaa, mikä on erityisen tärkeää Suomea sitovien EU-tavoitteiden saavuttamisen seurannan kannalta.

Vaikka tavoitteiden saavuttaminen ei ole ollut yhden ihmisen harteilla, merkittävän panoksensa energiatehokkuustyölle on antanut kesän lopussa eläköityvä Espoon Asuntojen talotekniikkainsinööri Untamo Aukio. Hänen mukaansa aikaansaatujen tulosten taustalla on järjestelmällinen ote.

- Keskeisin keino on ollut etävalvonnan, -mittauksen ja -ohjauksen lisääminen talotekniikassa, Aukio kertoo.

Yli 80 prosenttia Espoon Asuntojen kiinteistöstä onkin nyt etävalvonnan piirissä. Aukion mukaan tärkeintä on lämmityksen optimaalinen säätäminen, sillä lähes 90 prosenttia energian kulutuksesta menee lämmitykseen.

- Kaukolämmön ominaiskulutus on vähentynyt viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana lähes kahdeksan prosenttia.

Myös kumppaneiden ja asukkaiden asennemuokkaus alkaa tuottaa tulosta.

- Asukkailla on tärkeä rooli energiatalkoissa, joten näistä asioista viestiminen on tärkeää. Kerromme kaikkiin asuntoihin jaettavassa asukaslehdessä säännöllisesti energia-asioista ja annamme käytännön vinkkejä energian säästämiseen.

Vielä on työtä jäljellä

Espoon Asunnot on liittynyt myös uuteen energiatehokkuussopimukseen, johon on kirjattu tavoitteeksi vähentää kokonaisenergiankulutusta 7,5 prosenttia vuoteen 2025 loppuun mennessä vuoden 2016 tasosta. Tavoite on Jaakko Kammosen mukaan saavutettavissa.

- Aiomme kehittää nykyisiä prosessejamme ja kerätä yhteistyökumppaneilta ja asukkailta ehdotuksia ja ideoita, joilla energiaa voidaan säästää. Kyse on yhteisistä talkoista, ja tulosten aikaansaaminen edellyttää kaikkien tahojen panosta.

Lisätietoja:

  • Kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen, puh. 09 816 58030, Espoon Asunnot Oy•
  • Talotekniikkainsinööri Untamo Aukio, puh. 09 816 58055, Espoon Asunnot Oy

> Työ- ja elinkeinomininisteriön tiedote palkituista

Oikopolut

Aakkoshakemisto