20.01.2011 13:23

Jätteiden keräys ja hyödyntäminen tehostuu - jätemaksut nousevat

EU-velvoitteet, siihen perustuva kotimainen lainsäädäntö ja jäteasetukset vaativat entistä tehokkaampaa jätehuoltoa.

Jätekustannukset kasvussa

Jätteiden synnyn ehkäisy, niiden parempi hyödyntäminen ja käsittely sekä materiaalitehokkuuden kasvattaminen lisäävät työvoima- ja polttoainekustannuksia. Lisäksi jätevero kasvoi vuoden 2011 alusta nykyisestä 30 eurosta 40 euroon tonnilta.

Kustannusten kasvaessa myös jäteyhtiöiden palvelumaksut nousevat. Espoonkruunu Oy:n jätehuoltokustannukset ovat nousseet vuoden 2011 alussa 6-7 %, kun HSY on korottanut hintojaan.

Jätteiden oikealla lajittelulla voidaan vähentää kustannuksia

Asukkaat voivat vaikuttaa jätehuoltokustannuksiin lajittelemalla jätteensä oikeisiin astioihin. Aktiivisella lajittelulla voidaan vähentää sekajätteen määrää. Sekajäte on jätelajeista kaikkein kalleinta. Tehokas lajittelu mahdollistaa sekajäteastioiden määrän vähentämisen. Se tuo säästöjä kiinteistölle, sillä jätehuoltoyhtiö veloittaa tyhjästä astiasta saman summan kun täydestä.

Kiinteistöillä on myös erilliset pahvi- ja kartonkikeräysastiat. Litistämällä pakkaukset astiaan mahtuu moninkertainen määrä jätettä.

Vanhat sähkölaitteet SER-astiaan

Espoonkruunu on ensimmäinen suomalainen vuokrataloyhtiö, jonka kiinteistöissä on aloitettu laajamittainen SER- ja metallijätteen keräys vuoden 2010 lopulla. SER-astiaan voi viedä vanhat sähkölaitteet sekä pienmetallin.

Kierrättäminen kannattaa

Vanhoja huonekaluja ei saa viedä jätepisteeseen. Niiden poiskuljettaminen aiheuttaa kiinteistölle turhia lisäkustannuksia. Ehjiä huonekaluja voi tarjota esim. Kierrätyskeskukseen tai Fidalle, joilla on maksuton noutopalvelu. Huonekaluille voi myös tilata maksullisen Nouto-Sortin tai ne voi viedä itse Sortti-asemalle.

 

Fida: http://www.fida.info/fi/fida_lahetystorit/kierrata_lahjoita_tavaraa/?id=80

Kierrätyskeskus: http://www.kierratyskeskus.fi/palvelut/tavaran_lahjoitus/maksuton_noutopalvelu

Nouto-Sortti: http://www.hsy.fi/jatehuolto/palvelut/vastaanotto/isotesineet/Sivut/default.aspx

Sortti-asema: http://www.hsy.fi/jatehuolto/palvelut/vastaanotto/sorttiasemat/Sivut/default.aspx

Oikopolut

Aakkoshakemisto