22.08.2012 15:24

Lutikkahavainnon jälkeen toimittava nopeasti

Lutikat yleistyneet viime vuosina

Lutikoiden eli luteiden määrä on kasvanut Suomessa räjähdysmäisesti viime vuosina. Niiden leviäminen ei ole kiinni kodin hygieniatasosta, tuholaiset voivat pesiytyä myös siistiin ja puhtaaseen kotiin. Hyvä perushygienia ja säännöllinen siivous voivat kuitenkin auttaa lutikoiden torjunnassa.

Lutikan elinympäristö ja tunnistaminen

Lutikat imevät verta ja viihtyvät yleensä makuuhuoneissa. Niiden piilopaikkoja ovat patjojen saumat, sängyn kolot, ympäröivät kalusteet ja lattian reunat.

Aikuinen lutikka on väriltään ruskea, alle 10 mm pitkä, leveä ja litteä. Syötyään se muuttuu tummanpunaiseksi ja pyöreämmäksi. Luteella ei ole siipiä ja luteesta lähtee usein epämiellyttävä haju. Toukat ovat kellertäviä.

Merkkinä lutikoista voi patjasta löytyä mustia ulostetahroja.

Ilmoita havainnoista välittömästi huoltoyhtiöön

Lutikkahavainnoista on aina ilmoitettava välittömästi huoltoyhtiöön. Lutikat leviävät helposti huoneistosta toiseen, joten on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin heti havainnon jälkeen. Huoltoyhtiö ohjeistaa lutikoiden torjunnassa ja tilaa tarvittaessa tuholaistorjujan paikalle.

Jotta torjunta onnistuu, on äärimmäisen tärkeää noudattaa annettua ohjeistusta.

Jos havaitset luteita kotonasi, toimi nopeasti. Muuten luteet voivat levitä naapuriasuntoihin tai jopa koko taloon. Huomaathan myös, että ne voivat levitä esimerkiksi vaatteiden tai laukkujen mukana.

Lisätietoa lutikoista Hyönteismaailman sivuilla

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen esite tuhohyönteisten tunnistamisesta ja torjunnasta (pdf)

Oikopolut

Aakkoshakemisto