10.09.2018 13:25

Pohjoismaiden suurin kysyntäjoustohanke tuo älykkään lämmityksen ohjauksen lähes kaikkiin Espoon Asuntojen koteihin

Älykästä lämmityksensäätöjärjestelmää ja lämpöenergian kysyntäjoustoa on pilotoitu Espoon Asuntojen kiinteistöissä vuodesta 2015 alkaen. Kokemukset ovat olleet positiivisia, ja tänä syksynä Fortum SmartLiving -palvelu asennetaan lähes kaikkiin Espoon Asuntojen omistamiin asuntoihin. Hanke on kokoluokaltaan Pohjoismaiden suurin.

"Palvelun avulla voimme parantaa asumismukavuutta, pienentää lämmityskustannuksia ja tehostaa lämmöntuotantoa", sanoo Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen ja toteaa lämmönkulutuksen pienentyneen pilottikiinteistöissä jopa 10 prosenttia. "Samalla kiinteistöjen sisälämpötilat ovat pysyneet tasaisempina ja huoneistojen lämpötiloihin liittyvien vikailmoitusten määrä on vähentynyt."

Päätös Fortum SmartLiving -palvelun laajentamisesta on myös luonteva tapa jatkaa jo aloitettuja ilmastotoimia ja toteuttaa Espoon kaupungin ilmasto-ohjelmaa.

"Samalla toimimme kaupungin strategian mukaisesti ilmastonmuutoksen torjunnan edelläkävijänä", Jaakko Kammonen toteaa.

Tekoäly apuna energiansäästössä

Fortum SmartLiving -palvelu perustuu osin Leanheatin kehittämään teknologiaan, jossa tekoäly ohjaa automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen todellisen sisälämpötilan ja sääennusteen perusteella.

”Olemme tehneet kehitystyötä Leanheatin ja Espoon Asuntojen kanssa jo useamman vuoden. Tämä sopimus on hieno osoitus siitä, kuinka uudenlaisilla palveluilla pystytään luomaan arvoa sekä asiakkaalle että energian tuottajalle. Kiinteistöihin asennettavaa laitteistoa käytetään kiinteistön lämmityksen ohjaukseen, ja se on yhdistettynä myös kaukolämmön tuotannon optimointiin”, sanoo Fortumin asiakkuusjohtaja Pasi Kokko.

”On hienoa nähdä, kuinka yhteistyömme Fortumin kanssa mahdollistaa Espoon Asunnoille energiatehokkaammat kiinteistöt ja asukkaille entistä paremmat olosuhteet. Pienilläkin toimenpiteillä pystytään merkittävästi vaikuttamaan energiakustannuksiin, ihmisten elämänlaatuun sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen”, kertoo toimitusjohtaja Jukka Aho Leanheatistä.

Asennukset syksyn aikana

Koska SmartLiving -palvelu perustuu huoneistokohtaiseen mittaukseen, lähes kaikkiin asuntoihin tullaan asentamaan mittausanturi vuoden 2018 loppuun mennessä. Tällä hetkellä SmartLiving -palvelun piirissä on noin 5000 asuntoa.

Asennukset toteuttaa ja käytännön asioista asukkaita tiedottaa Leanheat. Lisäksi hankkeesta tullaan kertomaan Espoon Asuntojen Kodikkaasti.-lehdessä ja jakamaan some-kanavissa SmartLiving -palvelusta tuotettuja videoita.

Lisätietoja:

  • Pasi Kokko, asiakkuusjohtaja, Fortum, puh. 040 169 2500
  • Jaakko Kammonen, toimitusjohtaja, Espoon asunnot Oy, puh. 09 3544 5000
  • Jukka Aho, toimitusjohtaja, Leanheat Oy, puh. 044 375 6044

Oikopolut

Aakkoshakemisto