30.11.2011 15:51

Aurinkoenergia käyttöön Espoonkruunun kerrostaloissa

Vuokrataloyhtiö Espoonkruunun keväällä Suurpeltoon valmistuvassa kerrostalossa aurinkoenergia lämmittää käyttövettä ilman hiilidioksidipäästöjä. Myös toinen aurinkoenergiatalo on suunnitteilla.

Kokemuksia energiaa säästävästä tekniikasta kerätään tulevia rakennusprojekteja varten.

Maakirjantiellä Suurpellossa kerrostalon katolle asennettavat aurinkokeräimet riittävät lämmittämään asukkaiden käyttöveden alkukeväästä aina loppusyksyyn. Talo valmistuu keväällä.

Toinen aurinkolämpöä hyödyntävä kiinteistö on tarjouspyyntövaiheessa. Tämä pienkerrostalo valmistuu vuonna 2013 Helmipöllönkadulle.

Käyttöveden lämmittäminen ilmaisella aurinkoenergialla tuo huomattavan säästön lämmityskustannuksissa, arvioi Espoonkruunun rakennuttamisjohtaja Ilkka Saari.

Peruslämpö molemmissa taloissa otetaan maaperästä. Maalämpöön on yhdistetty lattialämmitys, joka sekin tuo lämmityksessä mittavat säästöt. Lattialämmitteisessä huoneistossa lämpötilaa voi laskea asteen, mikä säästää energiaa noin viisi prosenttia.
Maalämpö tulee myös kolmanteen kohteeseen, joka on rakenteilla oleva palvelutalo Kauklahdessa. Se valmistuu loppukeväästä ja vuokrataan Espoon kaupungin sosiaalitoimelle.

Palvelutaloon tulee myös kesäaikainen lattiaviilennys, joka parantaa asumismukavuutta helteillä. Lattiaviilennystä ei tässä mitassa ole tiettävästi otettu vielä missään käyttöön.

Saaren mukaan mittaustulokset energiansäästöstä ja kokemukset asumismukavuudesta ovat selvillä vuoden 2013 kuluessa.
Espoonkruunun tavoitteena on aloittaa noin 300 uuden asunnon rakentaminen vuosittain, joten säästävien ratkaisujen ja uusiutuvan energian käytöllä on mittava taloudellinen merkitys. Myös peruskorjauskohteissa suositaan energiaa säästäviä ratkaisuja.
Espoonkruunulla on yli 14 000 vuokra-asuntoa, joissa asuu yhteensä noin 28 000 asukasta.

Yhtiön omistaa Espoon kaupunki.

Lisätietoja:
rakennuttamisjohtaja Ilkka Saari, ilkka.saari@espoonkruunu.fi, (09) 816 68138

Oikopolut

Aakkoshakemisto