15.07.2011 10:31

Voimanpesä aloittaa asumiskoulutuksen maahanmuuttajille yhteistyössä Espoonkruunun kanssa

Kaikilla maahanmuuttajilla ei ole välttämättä tietoa eikä suomalaisen asumisen osaamista. Osaamattomuus saattaa osaltaan aiheuttaa erimielisyyksiä ja ennakkoluuloja maahanmuuttajia kohtaan. Tulokkaiden käytös saatetaan helposti tulkita häiriökäyttäytymiseksi tai välinpitämättömyydeksi. Usein kyse on kuitenkin siitä, että maahanmuuttajalla ei ole mitään kokemusta suomalaisen asumisen perusteista.

Tutkimus- ja kehittämishanke Voimanpesä aloittaa opastuksen maahanmuuttajille suomalaiseen vuokra-asumiseen yhteistyössä espoolaisen vuokrataloyhtiö Espoonkruunu Oy:n kanssa.

”Osalla maahanmuuttajista ei välttämättä ole aiempaa kokemusta esimerkiksi suihkuletkusta tai patterista eikä edes sanoja näille käsitteille”, Voimanpesä-hankkeen projektipäällikkö Marja Manninen havainnollistaa.

Voimanpesä aloittaa ryhmille suunnatun asumiskoulutuksen syyskuussa, asiakkaiden yksilöohjausta on jo tehty jonkin aikaa. Espoonkruunu Oy on luovuttanut Suvelasta asunnon tähän tarkoitukseen. Kyse on tiettävästi ensimmäisestä konkreettisesti asumisasioihin keskittyvästä maahanmuuttajille tarkoitetusta asumiskoulutuksesta maassamme.

”Olemme pitkään toivoneet, että saisimme mahdollisuuden havainnollisesti näyttää, miten asumisen arkea Suomessa eletään. Nyt avautuu mahdollisuus opastaa ja näyttää kädestä pitäen, miten asuntoa käytetään”, Espoonkruunun kiinteistöjohtaja Jaakko Kammonen kertoo. Hän uskoo, että opastuksen avulla voidaan ennaltaehkäistä monien ongelmien syntyä.

Vastuunjakotaulukosta kasvoi pieni opas

Yksilöllisen asumisohjauksen kautta syntyi tarve niin kutsutun vastuunjakotaulukon kääntämiseksi ja kulttuuristamiseksi somaliksi. Vastuunjakotaulukko yleensä kertoo, mitkä huoneiston osat tai laitteet kuuluvat asiakkaan vastuulle ja mitkä osat taas kiinteistönomistajan vastuulle. Somaliksi käännetty opas myös kertoo kuvin, mitä sanoilla tarkoitetaan. Kaikille sanoille ei Somaliassa ole vastaavaa käsitettä.

Oppaan on somaliaksi kääntänyt ja muokannut Abdirazak Sugulle Mohamed.

Voimanpesä on Espoon Järjestöjen Yhteisö ry:n hanke, jota Raha-automaattiyhdistys rahoittaa.Hanke on mukana kansallisessa asunnottomuuden vähentämistyössä. Voimanpesä toimii Suvelassa ja tuottaa palveluja koko Espoon lapsiperheille.

Oikopolut

Aakkoshakemisto