20.09.2013 14:29

Yhteisiin kuluihin voi vaikuttaa

Espoon Asuntojen aravakohteiden kulut koostuvat kahdesta suunnilleen yhtä suuresta pääosasta eli pääomakuluista sekä hoito- ja korjauskuluista. Vuokrien on katettava ne.

Pääomakuluihin asukkaat eivät voi vaikuttaa. Hoitokulut sen sijaan määritellään kiinteistökohtaisesti, joten niihin asukkaat voivat vaikuttaa. Hoitomenot koostuvat ulkopuolisilta yhtiöiltä tilattavasta kiinteistöjen hoidosta ja huollosta siivouksineen ja viherhoitoineen sekä hallinnon ja asukastoiminnan kuluista.

Huolellinen ja siisti asuminen tuo säästöä sekä jokapäiväisiin hoitokuluihin että ajoittaisiin korjauskuluihin.

Korjausten osuus suurin

Korjaukset haukkaavat leijonanosan hoitokuluista. Pääosa niistä johtuu kiinteistöjen normaalista kulumisesta ja ikääntymisestä, mutta huolimaton ja piittaamaton asuminen voi tuoda kuluihin ison lisän. Vastaavasti huolellinen asunnon hoito säästää.

Huonosti hoidetun asunnon korjaaminen voi maksaa jopa 20 000 euroa. Korjauskulut tupakoitsijan jäljiltä ovat nekin isot, joskus jopa yli 10 000 euroa.

Normaalin kulumisen ylittävän vahingon tai rikkoutumisen joutuu asukas maksamaan itse. Huolehdi siis hallinnassasi olevasta huoneistosta hyvin. Näin vältyt ylimääräisiltä menoilta muuttaessasi pois.

Lämmityksessä säästöä

Toinen suuri kuluerä on lämmitys, ja siihen voi jokainen vaikuttaa oman asuntonsa lämmityksen säädöillä. Jos huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella, saadaan kiinteistön lämmityskuluihin viiden prosentin säästö.

Jatkuva ikkunan tai parvekkeen oven pitäminen auki tuhlaa lämpöä. Voit ilmoittaa ylilämmöstä huoltoyhtiöön. Jos asuntosi tarvitsee tuuletusta, tee se nopeasti ristivedolla. Älä jätä ikkunaa auki lämmityskaudella äläkä rankkasateella.

Muita säästökohteita

Muita yhteisiä säästökohteita ovat yhteisten tilojen ja pihojen kunnon seuranta sekä jätehuolto. Yhteisten tilojen ja pihojen siisteyteen vaikuttaminen on kaikkien talon asukkaiden etu. Jätepisteen pitäminen siistinä ja jätteiden lajittelu kannattaa.

Tapani Vauhkonen

Oikopolut

Aakkoshakemisto