Muuttajan muistilista

Muutto edessä ja niin paljon asioita muistettavana. Tuntuuko siltä, että jotain tärkeää on unohtunut? Ei hätää, alla olevalta Espoon Asuntojen muuttajan muistilistalta voit tarkistaa, että kaikki tärkeät asiat tulevat hoidetuksi.

Muista ainakin nämä asiat

Vanha vuokrasopimus

Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa vanha sopimus ajoissa. Vanha sopimus on irtisanottava ennen kuin uusi sopimus voidaan allekirjoittaa. Irtisanomisaika on yleensä yksi kalenterikuukausi.

Muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus ajoissa, jotta posti löytää uuteen kotiisi. Ilmoituksen voit tehdä sähköisesti Postin verkkosivuston kautta. Tätä kautta uusi osoitteesi päivittyy kaikille viranomaisille, myös monet pankit, lehtitalot ja vakuutusyhtiöt saattavat saada tietosi. Tee kuitenkin lista paikoista, joihin mahdollisesti joudut toimittamaan uuden osoitteesi muuta kautta. Olet esimerkiksi vastuussa siitä, että laskut päätyvät muuton jälkeen oikeaan osoitteeseen.

Sähkösopimus

Tee uusi tai siirrä vanha sähkösopimus uuteen kotiin ajoissa. Nykyään sähköyhtiöiden kilpailutus on tehty helpoksi. Tutustu esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämään sivustoon.

Kotivakuutus

Kotivakuutus on viisas valinta myös vuokra-asunnossa. Espoon Asuntojen kiinteistövakuutus ei korvaa vuokralaisen kodin irtaimistoa, jos kiinteistölle sattuu äkillinen ja ennalta arvaamaton vahinko. Kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa, pyydä tarjous esimerkiksi kolmelta vakuutusyhtiöltä tai vertaile hintoja verkossa.

Jos sinulla on jo ennestään kotivakuutus, ilmoita muutostasi vakuutusyhtiöön ja tarkista, sopiiko nykyinen kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Muuton tuoksinassa sattuu ja tapahtuu, joten huolehdi, että vakuutus on voimassa myös muuton aikana.  

Tuet

Jos saat tukia, toimita tarvittavat lomakkeet ajoissa Kelaan. Kela ei muuttoilmoituksen perusteella automaattisesti myönnä asuntoosi esimerkiksi asumistukea.

Hanki muuttoauto ja -apu ajoissa

Kuun vaihde on kiireistä muuttoaikaa, joten muuttoauton vuokraamisen kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Myös ystäviä kannattaa pyytää hyvissä ajoin muuttoavuksi.   

Kuntokortti

Vuokrasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä sait asunnon kuntokortin. Muista muuton jälkeen täyttää ja palauttaa kuntokortti. Lisätietoa kortista löydät tästä linkistä.

Palovaroitin

Hanki palovaroitin, sillä se on nykyään pakollinen varuste asunnossa ja hankkiminen on vuokralaisen vastuulla.

Mahdollinen remontti

Jos aiot remontoida tai maalata uutta kotiasi, pyydä siihen aina kirjallinen lupa isännöitsijältä. 

Muuton jälkeen

Muuton jälkeen istahda sohvalle, avaa Opas hyvään asumiseen ja tutustu siellä annettuihin vinkkeihin ja ohjeisiin. Samalla on myös hyvä tutustua Espoon Asuntojen järjestyssääntöihin.

Kotona

Muuton jälkeen kannattaa tutustua sivujemme Kotona-osioon. Löydät sieltä tärkeää tietoa vuokralla asumisesta ja paljon muusta.  

Opas hyvään asumiseen

Tämä opas on tarkoitettu auttamaan sinua vuokra-asuntosi hoidossa. Löydät hyviä vinkkejä kodin huoltoon ja vastauksia moneen askarruttavaan asiaan.