Rottatilanne kuriin pienillä teoilla

Rotat viihtyvät kaupunkialueilla ja nauttivat erityisesti siitä, kun pihapiiristä löytyy helppoa ravintoa ja suojapaikkoja. Asunnon ympäristö kannattaa siis pitää siistinä, jotta rotat eivät kotiutuisi piha-alueelle.
Kuvassa biojäteastia, jonka kansi on suljettu.

Rotta elää mielellään ihmisten läheisyydessä ja rottahavainnot ovatkin yleisiä pääkaupunkiseudulla. Myös joissakin meidän kohteissamme on esiintynyt tällaisia kutsumattomia vieraita.

Rottien torjunnassa ei voi luottaa ainoastaan ulkopuolisten tuholaistorjujien apuun. Asukkaat voivat vaikuttaa siihen, että rotille
ei synny viihtyisiä elinolosuhteita. Noudattamalla siistejä toimintatapoja piha pysyy muutenkin kauniina ja viihtyisänä, eikä rotille
jää suotuisia piilopaikkoja. Huolellisella ja siistillä toiminnalla pääsee jo pitkälle.

Jätetila siistiksi

Tärkeintä on, että piha-alueelle ei jätetä rottia houkuttelevaa ravintoa. Jätetila on siis tarpeen pitää järjestyksessä: jäteastioiden ulkopuolelle ei saa jättää mitään ja niiden kannet on pidettävä kiinni.

Lintujen ja muiden luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen houkuttelee myös rottia, ja siksi esimerkiksi lintulautoja ei saa asentaa asuntojemme pihoille tai lähialueelle.

Jos harrastaa pihaviljelyä, sato ja jäänteet tulee korjata pois. Satoa voi suojella eläimiltä myös kiinnittämällä viljelylaatikkoon verkot. Marjat ja hedelmät on toki hyvä pyrkiä poimimaan silloin kun ne ovat kypsiä, mutta pilaantunut sato on tärkeää kerätä jäteastiaan viikoittain.

Myös muu puutarhajäte kuten lehtikasat tulee hävittää. Puutarhajätteen voi itse toimittaa jäteasemalle hävitettäväksi, ja Espoon Asunnot tilaa myös jätelavoja kiinteistöille talkoiden aikaan.

Piilopaikat pois

Rotta pääsee luikahtamaan pienistä koloista: jopa halkaisijaltaan 2,5 cm reikä on riittävän suuri rotan kulkureitiksi. Se hakeutuukin
mielellään asuntojen rakenteisiin lämmittelemään ja tekemään tuhoja. Sen vuoksi on tärkeää, että pensasryhmät pidetään siisteinä ja sokkeleiden vieret istutuksista vapaina, jotta rottien kolot huomataan heti.

Rungollinen terassi peittäisi helposti rottien jäljet, eikä sellaista saa asentaa. Huoneiston pihalla voi käyttää vain helposti siirreltävissä olevia terassikalusteita. Pihalle ei kannata muutenkaan jättää lojumaan ylimääräisiä esineitä, jotka tarjoaisivat rotille suojan.

Tuholaistorjuntaakin tarvitaan

Rottien leviäminen ei ole kuitenkaan täysin asukkaiden käsissä, sillä rotta leviää ja lisääntyy nopeasti ja hallitsemattomasti. Jos pihapiirissä havaitsee rottia, niiden jälkiä tai jätöksiä, tärkeintä on reagoida heti ja tehdä vikailmoitus huoltoyhtiölle. Tällöin Espoon Asunnot tilaa tuholaistorjunnan paikalle arvioimaan parhaan toimintatavan.

Yhteydenotto on reilu ele koko naapurustolle, sillä rottien elinalue voi olla hyvinkin laaja ja rajoittuu harvoin vain yksittäisen kiinteistön alueelle.

Juttu on julkaistu Kodikkaasti. -lehdessä 2/2020.