Kom-ihåg-lista vid flytt

Du har en flytt framför dig och så många saker att komma ihåg. Känns det som om att du glömt något viktigt? Ingen fara, du kan kolla på Esbo Bostäders Kom-ihåg-lista vid flytt för att försäkra dig om att allt blir fixat.

Kom ihåg åtminstone dessa saker

Ditt gamla hyreskontrakt

Om du flyttar ut från en hyresbostad, kom ihåg att säga upp det gamla kontraktet i god tid. Det gamla hyreskontraktet ska sägas upp innan ett nytt kontrakt kan undertecknas. Uppsägningstiden är vanligtvis en kalendermånad.

Flyttanmälan

Gör flyttanmälan i god tid så att posten kommer till ditt nya hem. Anmälan kan du göra elektroniskt på Postis webbplats. Via Posti uppdateras din nya adress till alla myndigheter och även många banker, tidningshus och försäkringsbolag får dina uppgifter härifrån. Gör ändå en lista över platser som du eventuellt måste meddela din nya adress på annat sätt. Det är du som är ansvarig för att räkningarna kommer till den nya adressen efter flytten.

Elavtal

Teckna ett nytt elavtal eller för över det gamla till ditt nya hem i god tid. Nuförtiden är det enkelt att konkurrensutsätta olika elbolag. Du kan till exempel bekanta dig med Energimyndighetens webbplats.

Hemförsäkring

En hemförsäkring är ett klokt val även för en hyresbostad. Esbo Bostäders fastighetsförsäkring ersätter inte hyresgästens lösa egendom i hemmet om det sker en plötslig och oväntad skada i fastigheten. Vi rekommenderar att du konkurrensutsätter hemförsäkringen och begär anbud från exempelvis tre försäkringsbolag och jämför priser på nätet.

Om du redan har en hemförsäkring, meddela försäkringsbolaget att du ska flytta och ta reda på om din nuvarande hemförsäkring passar för din nya bostad. I flyttstöket kan det råka hända ett och annat så se till att försäkringen gäller även under själva flytten.  

Olika stöd och bidrag

Om du erhåller stöd eller bidrag, se till att FPA får nödvändiga dokument i god tid. En flyttanmälan leder inte automatiskt till att FPA beviljar till exempel bostadsbidrag för din bostad.

Skaffa flyttbil och flytthjälp i god tid

Månadsskiftena är alltid hektiska flyttider så du bör vara ute i god tid med att hyra flyttbil. Det är även bra att i god tid be vänner om flytthjälp. 

Konditionsgranskningen

I samband med undertecknandet av hyreskontraktet fick du bostadens konditionsgranskning. Kom ihåg att fylla i och återlämna konditionsgranskningen efter inflyttningen. Mer information om granskningen hittar du via den här länken.

Brandvarnare

Skaffa brandvarnare. Den är numera obligatorisk för alla bostäder och hyresgästen är ansvarig för anskaffandet.

Eventuell renovering

Om du tänker renovera eller måla i ditt nya hem, be alltid om ett skriftligt tillstånd för detta av bostadens disponent. 

Efter inflyttning

Efter inflyttningen kan du sjunka ned i soffan, öppna Opas hyvään asumiseen (Guide till ett gott boende) och bekanta dig med tipsen och anvisningarna där. Passa samtidigt på att lära dig Esbo Bostäders ordningsregler.

Hemma

Efter inflyttning bör du bekanta dig med Hemma-sidorna på vår webbplats. Där hittar du viktig information om att bo i hyresbostad bland annat.

Guide till ett gott boende

Guiden är avsedd att hjälpa dig att ta hand om ditt hem. Du hittar bra tips för underhåll av hemmet och svar på många besvärliga frågor.