Bild
Kuvassa Jousenpuistonkatu 5:n pihanpuoleinen julkisivu

Uthyrningsverksamheten

Vi är en lokal aktör med ett brett utbud av bostäder i olika delar av Esbo. Vi erbjuder hem för både mindre och större familjer och för dem som vill bo i stadscentrum eller dem som njuter av naturens närhet.

Vi äger för tillfället nästan 17 000 bostäder varav de flesta är ARA-finansierade. Största delen av bostäderna, det vill säga 71 procent, ligger i höghus eller låghus. 27 procent av bostäderna ligger i radhus och loftgångshus och två procent i parhus.

Efterfrågan på små bostäder är särskilt hög, så under de senaste åren har vi byggt sådana i våra nybyggnadsobjekt. Nästan hälften av våra bostäder är tvårummare. Enrummare och stora bostäder med 4–6 rum utgör omkring 13 procent av bostadsbeståndet.

Våra bostäders användningsgrad är hög (98,4 % år 2020), vilket återspeglar det goda förhållandet mellan pris och kvalitet för våra bostäder. Även omsättningen på de boende har varit låg under de senaste åren (12,7 % år 2020).

Ettor och tvårummare belägna i stadscentrum är de mest eftertraktade hos oss. I utkanten av staden lockar däremot småhus och större bostäder.

Som boende i Esbo Bostäder?

Huruvida man får en ARA-finansierad bostad påverkas av den sökandes bostadsbehov, förmögenhet och inkomster. De sökande som har de mest brådskande bostadsbehoven och är minst bemedlade och lägst avlönade prioriteras. Dessutom följer vi tillgångsgränser i våra val.

Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) ansvarar för den allmänna vägledningen för val av boende och ger kommunerna anvisningar om tillvägagångssätt. Vissa av kriterierna för val av boende är upp till kommunen och övervakningssätten kan variera mellan kommuner. Helsingfors, Esbo och Vanda har kommit överens om gemensamma tillvägagångssätt för att övervaka valen av boende.

Dessutom har vi ett visst antal fritt finansierade bostäder vars uthyrning är obegränsad. Hyresbestämningen av fritt finansierade bostäder görs dock på samma grund som av ARA-bostäder.

Hos oss möts studerande, pensionärer, familjer, ensamboende, yrkesverksamma, arbetslösa och människor från olika kulturer.