28.09.2017 20:59

Magneettikatu 14:lle Kestävä kivitalo 2017 -palkinto

Ajatonta arkkitehtuuria ja kestävää kehitystä

Espoon Asuntojen kohde, Saunalahdessa sijaitseva Magneettikatu 14, on suunniteltu ja toteutettu paikallarakentamisen hyviä perinteitä vaalien. Siksi sen toteuttajat palkittiin torstaina 28.9. Finlandia-talossa järjestetyssä seminaarissa Kestävä Kivitalo 2017 -palkinnolla.

Palkintoraadin mukaan kohteen arkkitehtonisessa toteutuksessa on onnistuttu yksinkertaisin tehokeinoin luomaan moderni, mutta samalla ajaton lopputulos. Kahden pistetalon väliin jäävän kaarevan talon pyöreälinjaisuus on hienostuneella tavalla otettu osaksi myös sisäpihanpuolen julkisivuarkkitehtuuria, jossa rakennuksen nurkkien pyöristetyt linjat yhdessä valkoisen rappauksen kera henkivät aitoa funktionalistista ajattomuutta. Laadukkuutta ja karaktääriä kohteelle luovat niin ikään pitkistä mustista tiilistä muurattu pohjoisjulkisivun jalusta, sekä pihanpuolen sisäänkäyntien korostukset, jotka antavat kohteelle hienostuneen ja ajattoman leiman.

Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ajateltu pitkää elinkaarta, asumisviihtyvyyttä ja rakennuksen elinkaaren aikaisia käyttökustannuksia.
Kohteen rakennuttaja Espoon Asunnot Oy painottaa uudistuotannossaan elinkaarikestävyyttä.

– Rakennuksen suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa elinkaariasiat ovat keskeisellä sijalla. Suosimme tuotteita, joilla on mahdollisimman pitkä, huoltovapaa elinkaari ja joiden korjaus on helppoa sekä edullista, Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä sanoo.

– Rakennuttajana arvostamme myös ajatonta arkkitehtuuria. Se sopii hyvin kestävän rakentamisen tavoitteeseemme ja on useimmiten myös helposti ylläpidettävää.

Kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja Oy. Arkkitehti SAFA Veikko Mäkipaja sanoo, että heidän toimistolleen hyvien rakennusmateriaalien valinta on erittäin tärkeää.

– Kun suunnitellaan tehokas ja selkeä rakennus, voidaan kustannusten puitteissa käyttää rakentamiseen laadukkaita materiaaleja.
Laadukkaan lopputuloksen arvoa lisää myös se, että se on vuokratuotantokohde, joka laadukkaasta toteutuksestaan huolimatta on alittanut rakennuskustannuksiltaan myös sille asetetun kustannustavoitteen.

Laajempi artikkeli kuvineen on ladattavissa osoitteessa www.kivitalo.fi

Oikopolut

Aakkoshakemisto