Kuva
Kuvassa näkyy kädet, jotka paikkaavat neuleeseen tullutta reikää.

Parsimalla paras – vastuullisin vaate löytyy omasta vaatekaapista

Vaateteollisuus kuormittaa ympäristöä, ja siksi uusien vaatteiden ostamisen sijasta tulisikin vaalia vaatteita, jotka jo omistaa.

Vastuullisin vaate löytyy omasta vaatekaapista: mitä kauemmin vaate on käytössä, sen parempi se on ympäristölle ja lompakolle, kotitalouden asiantuntija Olga Aula Uudenmaan Martoilta painottaa.

Jotta vaate kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään, sitä tulisi huoltaa ja korjata. Olga Aulalle kierrättäminen ja korjaaminen on sydämen asia. Isoäidin Olgan isälle tekemä villatakki on jo useaan kertaan korjattu ja edelleen käytössä.

– Kaikkein kuluttavinta vaatteelle on pesu. Usein pelkkä tuuletus esimerkiksi villavaatteille riittää, ja näkyvät tahrat voi poistaa paikallisesti. Vaatteiden pesuväliä voi pidentää käyttämällä aluspaitaa ja esimerkiksi ruoanlaiton aikana esiliinaa, Aula kertoo.

Myös sillä on merkitystä, miten vaatteen pesee. Vaatteen pesuohjeita kannattaa noudattaa. Aula kehottaa laittamaan vetoketjut kiinni, tyhjentämään taskut ja avaamaan napit pesun ajaksi.

– Pesukoneessa nappi venyttää napin reikää, ja pian se ei pysy enää kiinni. Sitten tarvitaankin jo huoltoa. 
Varsinkin lastenvaatteet menevät käytössä helposti rikki.

– Repsottavan sauman voi korjata helposti parilla neulan pistolla tai käyttää valmista paikkalappua tai vaatelaastaria. 

Paikat voivat olla myös innovatiivisesti ja hauskasti tehtyjä. Niissä voi käyttää esimerkiksi eri värisiä lankoja tai peittää reiän kirjomalla. Näin vaate saa samalla myös uutta ilmettä.

Materiaaleilla on merkitystä

Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa. Suomen vaativissa sääolosuhteissa tarvitaan monenlaista kenkää ja vaatetta.

– Kehottaisin silti miettimään aina vaatteen monikäyttöisyyttä. Ihan jokaiselle kelille ei välttämättä tarvita eri takkia, Aula miettii.

Eikä paraskaan materiaali kestä, jos sitä käsittelee huolimattomasti: – Hyvin huolletut kengät saattavat kestää käytössä kymmenenkin vuotta. Näkyvän kosteuden ja lian voi pyyhkäistä heti käytön jälkeen pois. Myös kenkälusikan käyttö ja kengännauhojen avaaminen kunnolla säästävät kenkiä.

Kun ostohimo iskee

Totuus on, että välillä vaatteita on ostettava. Olipa vaate kaupasta tai kirpputorilta, kannattaa kiinnittää huomiota laatuun ja jälleenkäyttöarvoon.

Ostotilanteessa voi myös miettiä, tarvitseeko vaatetta todella vai voisiko vastaavan esimerkiksi vuokrata tai lainata kaverilta. Aula kehottaa suosimaan pikamuodin sijaan ajattomia vaatteita, joita voi käyttää monessa eri tilanteessa ja yhdistellä eri asusteisiin.

– Omalla toiminnallamme on merkitystä. Kysymällä tuoteketjun vastuullisuudesta lisäämme painetta vaatevalmistajille, ja omalla esimerkillä siirrämme tietoa eteenpäin.

Entä jos hankkisitkin lahjaksi uuden vaatteen sijaan lahjakortin paikalliselle suutarille?


Oho! Tekstiili- ja muotiteollisuus tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Lähde: Euroopan parlamentti
Kuva
Kuvassa on rikkinäiset farkut, joissa on nuppineuloilla kiinnitetty paikka ompelua varten.

Yllä olevassa kuvassa tehdään rikki menneisiin farkkuihin mahdollisimman huomaamaton paikka.

Kuva
Kuvassa rikki menneet farkut saavat uuden ilmeen, kun niihin laitetaan näkyvä paikka.

Yllä olevassa kuvassa rikki menneet farkut saavat uuden ilmeen, kun niihin laitetaan näkyvä paikka.

Kuva
Kuvassa on vanha villatakki, jota on tuunattu uusilla somisteilla.

Yllä olevassa kuvassa on yli 60 vuotta vanha neule, josta muotoutui persoonallinen vaate, kun sen hihat lyhennettiin ja siihen neulottiin vihreällä langalla somisteita. 
 

Teksti: Hanna-Mari Jaakkola