Pieniä ja suuria energiaratkaisuja

Asumisen energiaratkaisut ovat isoja investointeja, jotka vaativat pitkäjänteistä suunnitelmallisuutta. Kustannuksia voidaan kuitenkin hillitä myös pienillä arkisilla teoilla.
Kuvassa henkilö painaa sormella valokatkaisinta.

Energiakriisin myötä asuinrakennusten lämmitysratkaisut, energiatehokkuus ja arkisten askareiden energiankulutus ovat nousseet otsikoihin ja kahvipöytäkeskusteluihin. Moni kiinteistönomistaja miettii, miten sähkönkulutusta voisi pienentää. Meillä Espoon Asunnoilla energiatehokkuuden eteen on tehty systemaattisesti töitä jo vuosia.

– Uudiskohteemme pyritään toteuttamaan A-energialuokan mukaisesti. Työ lähtee jo suunnittelupöydältä, jossa haemme lämpö- ja sähköenergian säästökeinoja. Mikäli mahdollista, suosimme maalämpöä lämmitysmuotona, toimitusjohtaja Jaakko Kammonen kertoo.

Peruskorjauskohteissa tavoitellaan 30 prosentin energiasäästöjä. Esimerkiksi lisälämmöneristykset tai hukkalämpöä keräävien poistoilmalämpöpumppujen asentaminen ovat kuitenkin isoja investointeja, joiden toteuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta.

Mitään suuria muutoksia meidän toimintaamme energiakriisi ei siis ole tuonut. Pienimpiä säästöjä voidaan hakea järkevällä yhteistyöllä.

– Suurin kustannuserä on lämmityskulut. Huonelämmön pudottaminen yhdellä asteella vähentäisi lämmityskuluja noin viidellä prosentilla. Kokemus lämpötilasta on kuitenkin yksilöllinen asia. Se, mikä toisesta on mukavan lämmin, tuntuu toisesta kuumalta, Kammonen toteaa.

Tulemme käynnistämään yhteiskunnan päämääriä tukevan kampanjan ja kiinteistöille kohdistetun kilpailun, jossa asukkailla on mahdollisuus vaikuttaa omalta osaltaan asuinkiinteistönsä energiankulutukseen. Tästä kerromme lisää myöhemmin.

Älykkäitä ratkaisuja

Kiinteistöissä on jo joitakin vuosia ollut käytössä älykäs lämmityksen ohjaus, joka säätelee huoneiston lämpötilaa sääolosuhteiden mukaan. Se on tasannut huonelämpötiloja ja tuonut samalla energiasäästöjä.

– Järjestelmä on myös paljastanut poikkeamia huoneistojen välillä. Näihin eroavuuksiin on päästy nyt paremmin kiinni ja ne huomioidaan kiinteistöjen korjaussuunnitelmissa, Kammonen lupaa.

Huoneiston asukas ei voi korottaa määriteltyä lämpötilaa, mutta patteritermostaateista voi säätää lämpötilaa alhaisemmaksi. Asunnon tuulettaminen kannattaa hoitaa nopeasti. Ikkunan auki jättäminen työpäivän ajaksi tuhlaa lämpöä harakoille. 

Energiatehokkuus on tärkeä kriteeri myös korjauksissa ja hankinnoissa. Esimerkiksi yhteisten tilojen ja pihojen valaistuksen uusimisen yhteydessä siirrytään led-valoihin ja kylmälaitteiden ja ilmanvaihtokoneiden uusimisen yhteydessä valitaan aina energiatehokkaita laitteita.

Vältetään turhaa kulutusta

Kiinteistöjen lämmityksen jälkeen isoin kuluerä on lämmin vesi. Sen käyttöä jokainen asukas voi vähentää esimerkiksi lyhentämällä suihkuaikaa.

– Suihkun sulkeminen saippuoinnin tai shampoon käytön ajaksi on helppo niksi vedenkäytön vähentämiseen. Ja 20 minuutin sijasta voi peseytyä viidessä minuutissa, Kammonen vinkkaa.

Pienillä arkisilla teoilla voi olla isokin merkitys. Esimerkiksi taloyhtiön saunaa ei kannata pitää päällä tyhjillään.

– Tarkistamalla saunavuorot niin, ettei väliin jää tyhjiä tunteja ja järkeistämällä lenkkisaunavuoroja, voidaan nipistää sähkökuluista selvästi.

Sama koskee tietenkin myös huoneistojen omia saunoja, joissa turhaa lämmittämistä tulisi välttää, sekä lämmitystolpalla varustettuja autopaikkoja.

–  Auton esilämmitys on kylmällä säällä järkevää, mutta kannattaa miettiä, riittäisikö siihen leudommalla kelillä 15–20 minuuttia kahden tunnin sijasta, Kammonen vinkkaa.

Energiakriisi vaikuttaa vuokriin

Olemme omakustannusperiaatteella toimiva yhtiö, joten kaikki säästötoimet näkyvät asuntojen vuokratasossa.

– Pyrimme tietenkin pitämään vuokratason mahdollisimman alhaisena, mutta ensi vuonna tullaan ikävä kyllä näkemään viime vuosia suurempia vuokrankorotuksia, mikä johtuu kustannus- ja korkotason merkittävästä kohoamisesta, Kammonen kertoo. 

  Yhdessä teemme ison säästön 

  Sanotaan, että pienistä puroista kasvaa iso virta. Se pätee myös energiankulutuksen kohdalla. Omilla pieniltäkin tuntuvilla teoilla on merkitystä.

  Lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla. Lähde: Motiva

  Huoneiston lämmönsäätelystä vastaa vuokranantaja, mutta näin voit säästää itse energiaa:

  1. Muuta käyttötottumuksiasi 

  • Säästä etenkin lämmintä vettä.
  • Harvenna hiustenpesukertoja ja ota vain lyhyitä suihkuja.
  • Älä juoksuta vettä: pese käsitiski altaassa ja sammuta hana hampaiden harjauksen ja shampoon levityksen ajaksi.
  • Kuivata pyykit pyykinkuivaushuoneessa, ulkona tai parvekkeella.
  • Tuuleta asunto nopeasti, älä jätä ovia tai ikkunoita pidemmäksi aikaa auki.

  2. Käytä järkevästi

  • Sammuta turhat sähkölaitteet, myös virransäästötila vie energiaa.
  • Ota laturit pois seinästä.
  • Sammuta valot huoneista, joissa et ole.
  • Hyödynnä uunin jälkilämpö.
  • Älä laita kuumaa ruokaa jääkaappiin.
  • Pese vain täysiä koneellisia.
  • Suosi eko-ohjelmia ja tarvittaessa matalalämpöisiä pikaohjelmia.
  • Jos lattialämmitystä voi ohjata termostaatilla, säädä se pienemmälle.
  • Käytä auton sähkölämmitysajastusta järkevästi.

  3. Huolla

  • Pidä jääkaapin taustat ja erilaiset suodattimet, kuten liesituulettimet ja poistoilmaventtiilit puhtaana pölystä.
  • Ilmoita valuvasta hanasta tai vessanpöntöstä nopeasti huoltoyhtiöön.
  • Tuuleta ja harjaa vaatteet, aina vesipesua ei tarvita.

  4. Valitse oikein

  • Vaihda hehku- ja halogeenilamput ledilamppuihin.
  • Vaihda rikkinäiset ja vanhat sähkölaitteet energiatehokkaisiin, omaan käyttötarpeisiisi sopiviin laitteisiin.
  • Suosi joukkoliikennettä, yhteiskuljetuksia, vuokrauspalveluja ja hyötyliikuntaa.

  5. Ole kekseliäs

  • Nuukailu kunniaan!
  • Kaada juomavesipullosta vedet kukkienkastelukannuun.
  • Pidä kylmää juomavettä valmiina jääkaapissa.
  • Tuunaa ruokia ja vältä ruokahävikkiä.

  Kuvassa on piirros hehkulamusta kuvastamassa vinkkiä.


  Kyttää kulutustasi ja lainaa energiankulutusmittari kirjastosta. 

   

  Kuvassa on piirros hehkulamusta kuvastamassa vinkkiä.


  Fingridistä voit seurata sähkön hintaa ja ajoittaa toimintoja halvempiin hetkiin. 

   

   

  Teksti: Tiina Parikka
  Kuva: iStock