Kuva
Aurinkosähköpaneeleja, taustalla sininen taivas ja pilviä

Aurinkosähköpaneelien monet hyödyt

Aurinkosähkö on sekä ympäristöllisesti että taloudellisesti kannattavaa. Asennammekin aurinkosähköpaneeleja moniin uudiskohteisiimme. Vanhemmassa rakennuskannassa aurinkosähköpaneelien asennuksen kannattavuutta tarkastellaan yleensä osana suurempaa energiatehokkuuskorjausta.

Säteily sähköksi

Aurinkosähköpaneelien toiminta perustuu valosähköiseen ilmiöön. Yksinkertaisesti selitettynä aurinkosähköpaneeli muuttaa auringon säteilyn sähköenergiaksi. Paneelien tekninen käyttöikä on tavallisesti 25–30 vuotta.

Suomen olosuhteet ja vuodenajat soveltuvat varsin hyvin aurinkoenergian hyödyntämiseen. Etelä-Suomessa 90 prosenttia auringon kokonaissäteilyn vuotuisesta määrästä saadaan maalis-syyskuun aikana. Suurin tuotto on kesäkuukausina, jolloin auringon säteilymäärä on suurin. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös pilvisellä ja sateisella säällä, koska ne keräävät auringonsäteilyä ympäristön hajasäteilystä.

Uusiutuvaa ja päästötöntä energiaa

Aurinko on uusiutuva energianlähde ja sen hyödyntäminen vähentää riippuvuutta uusiutumattomista energialähteistä. Aurinkopaneelien tuottama energia on päästötöntä ja puhdasta. Ympäristön kannalta aurinkoenergia on kestävä vaihtoehto.

Säästöä sekä asukkaalle että kiinteistölle

Aurinkoenergian hyödyntäminen tuo säästöä kiinteistöissä, koska osa sähköenergiasta voidaan tuottaa itse. Omatuotettu sähköenergia vähentää ostettavan energian kulutusta. Lisäksi aurinkopaneelien ylläpitokustannukset ovat pienet.

Aurinkoenergiaa hyödyntämällä kiinteistön vuokrat voidaan pitää kohtuullisena, koska tällöin ostoenergian hinnan vaihtelulla ei ole niin suurta vaikutusta kiinteistön sähköenergian kustannuksiin verrattuna tilanteeseen, jossa kaikki kiinteistön sähköenergia ostettaisiin ulkopuolelta.
 

Juttua varten haastateltiin Espoon Asuntojen kunnossapitopäällikkö Mikael Mäkitaloa.

Kuva: Pixabay