Kuva
Kuvassa Katja Öztürk esittelee Magneettikatu 14 Facebook-ryhmän toimintaa.

Jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain annettua

Kierrätys, tuunaaminen ja tavaroiden yhteiskäyttö ei ole enää vain hipsterien hommaa, vaan arkipäivää jo yhä useammalle. Facebook-ryhmissä tavara vaihtaa omistajaa helposti, eivätkä hinnatkaan päätä huimaa. Saunalahdessa talon oman porukan kesken hankintoja ei tarvitse hakea rappukäytävää pidemmältä.

Saunalahteen vuonna 2018 valmistuneessa Magneettikatu 14:ssa on yhteensä 118 asuntoa. Katja Öztürk muutti osoitteeseen ensimmäisten joukossa. Nyt hän on asukastoimikunnan puheenjohtaja ja talon oman Facebook-ryhmän kehittäjä ja ylläpitäjä. 

– Oma ryhmä on paitsi hyvä viestintäkanava, myös keino tutustua toisiin paremmin, hän toteaa. 

Katja tietää mistä puhuu, sillä hänellä on myös aikaisempaa kokemusta yhteisöllisen toiminnan järjestämisestä. 

– Perustin entisessä asuintalossani muutaman aktiivisen asukkaan kanssa tuo ja vie -tapahtumia, joihin asukkaat myös lähiympäristöstätapahtumien nimen mukaisesti toivat ja veivät tavaraa. Päivän päätteeksi veimme ylijäämän hyväntekeväisyyteen. Olimme jo järjestämässä vastaavanlaista kirppispäivää tänne, mutta korona esti suunnitelmamme. Toivottavasti saamme järjestettyä kuitenkin talkoot syksymmällä, Katja kertoo. 

Toisen turha voi olla toisen tarve

Facebookissa toimii lukuisia yksityisiä ryhmiä sekä kaikille avoin Marketplace, joissa ihmiset voivat myydä, ostaa, antaa ja vaihtaa tavaraa. Katja itse on sisustanut kotinsa kierrätystavaralla muutamaa hyllyä lukuun ottamatta; viimeksi hän osti kiinteistön omasta ryhmästä pesukoneen. 

Onpa kyse sitten Facebookin roskalavaryhmän löydöstä tai kierrätystavaran ostamisesta, hän pitää tärkeänä, että pelisäännöt ovat reiluja. 

– Ilmaiseksi tai halvalla saatua tavaraa ei ole suotavaa myydä kalliimmalla eteenpäin. Käyttökelvottoman ja likaisen tavaran paikka taas on Sortti-asema tai kaatopaikka, Katja muistuttaa. 

Erityisen tarkka kannattaa olla vuodevaatteiden, sohvien ja pehmustettujen tuolien puhtaudesta. Niissä voi lymyillä luteita tai niiden munia, vaikka silmämääräisesti ne näyttäisivätkin olevan puhtaita.

Myös lainatavara ja apu kiertää

Kiinteistön omassa Facebook-ryhmässä tavaroiden liikehdintää on tapahtunut pääosin muuttojen ympärillä: pientavara, lelut, huonekalut, vaatteet ja kodinkoneet vaihtavat silloin parhaiten omistajaa. Katja toivoo, että ryhmä toimisi väylänä myös sille, että ihmiset eivät veisi ylijäämätavaraansa jätehuoneeseen: itselle turha tavara voi olla toiselle tarpeellinen. 

– Olemme tiedottaneet ryhmästämme rappukäytävien ilmoitustauluilla, ja pyrin erikseen infoamaan aina uusia asukkaita. Jäseniä on tullut mukavasti ja ryhmän henki on pysynyt hyvänä. Hankintojen lisäksi voi pyytää myös apua tai vaikkapa kysellä parkkipaikkaa lainaksi illan ajaksi. Yksi asukas esimerkiksi ei osannut vaihtaa palohälyttimen paristoa, ja apu löytyikin sitten ryhmän kautta nopeasti. 

Samaa yhteisöllisyyden ideologiaa on Katjan mukaan havaittavissa myös kiinteistön puolesta: asukkailla on yhteiskäytössä ja lainattavissa viihtyisä kerhohuone, ja yhteistä grilliä voi lainata myös omaan käyttöön. 

– Ja onhan sitä kiva kokoontua grillin ympärille isommallakin porukalla. Viime talkoista jäi makkaraa niin paljon yli, että järjestin juhannuksena grilli-illan. Eivätpähän menneet makkarat hukkaan, ja kaikilla oli mukavaa. 


Vinkki: Facebookista löytää helposti oman kaupungin tai asuinalueen roskalava- ja kierrätysryhmiä. Hakusanaksi voi laittaa esimerkiksi ”Roskalava Espoo” tai ”Saunalahti kierrättää”. Avoimiin ryhmiin kaikilla on vapaa pääsy, ja yksityisiin jäseneksi pääsee klikkaamalla pyyntöä. 


Teksti: Hanna Ojanpää
Kuva: Timo Porthan