Kuva
Kuvassa on huonekasveja, jotka on istutettu värikkäisiin ruukkuihin

Kevättunnelma syntyy pienistä asioista

Kodin kevätilme ei vaadi ihmeitä. Kokosimme helpot vinkit, joilla saa kotiin vehreyttä, väriä ja valoa.

Ihana, armoton aurinko paistaa ikkunoista. Ensimmäinen vinkki kodin kevätkuntoon saattamisessa onkin aina siivous. Puhtaat ikkunat, turhien tavaroiden siivoaminen nurkista ja kunnon tuuletus tuovat jo keväisen tunnelman. Kun auringonvalo ei paljasta likaisia ikkunoita ja pölykerrosta ikkunalaudalla, sen voi antaa tulvia sisään vapaasti.

Lisää kasveja

Huonekasvit luovat kotiin viihtyisän tunnelman. Niitä saa helposti lisää ottamalla pistokkaita tai jakamalla. 

Esimerkiksi palmuvehkaa, anopinkieltä, saniaista ja rönsyliljaa voi jakaa useampaan osaan mullanvaihdon yhteydessä.

Rönsylilja on helppo jakaa useammaksi kasviksi. Se myös kasvattaa kukinnon jälkeen rönsyjä, jotka voi suoraan juurruttaa uuteen ruukkuun.
Rönsylilja on helppo jakaa useammaksi kasviksi. Se myös kasvattaa kukinnon jälkeen rönsyjä, jotka voi suoraan juurruttaa uuteen ruukkuun. Kuva: Tiina Parikka

Viherkasveja voi myös kasvattaa itse hedelmien siemenistä. Esimerkiksi sitruunapuu on kaunis kasvi, joka voi parhaimmillaan tuottaa myös satoa. Siemenistä istutukseen kannattaa valita isoimmat ja kylvää ne multaan heti tuoreeltaan, sillä kuivunut siemen ei enää lähde kasvuun.

Niin pistokkaissa kuin siemenkylvöissäkin kannattaa laittaa useampi alku tulemaan ja varautua siihen, että kaikki eivät lähde kasvuun. Jos kasveja tulee enemmän kuin omaan tarpeeseen, niitä voi vaikka vaihtaa naapurin kanssa ja kasvattaa sitä kautta myös omaa valikoimaa. Taimi on myös kiva kevätlahja.

Monet viherkasvit ovat helppohoitoisia. Ruukkuja maalaamalla ne tukevat kodin muuta värimaailmaa.

Värit vaihtoon

Vaihtamalla tekstiilejä huoneen tai koko kodin ilme muuttuu kertaheitolla. Monissa kangaskaupoissa on ylijäämätilkkujen kori, josta saa pieniä paloja kangasta edullisesti tai jopa maksutta. Jo koristetyynyjen uusi kuosi tuo kivan piristysruiskeen. 

Tyynyn uudistamiseen riittää ylijäänyt kangastilkku. Erilaisia kuoseja ja malleja voi yhdistellä rohkeastikin.
Tyynyn uudistamiseen riittää ylijäänyt kangastilkku. Erilaisia kuoseja ja malleja voi yhdistellä rohkeastikin. Kuva: Pixabay

Ompelukoneita saa lainata monissa Espoon kirjastoissa. Nyt korona-aikana ei ole henkilökohtaista opastusta, mutta ompeluhuoneesta löytyy käyttöohjeet ja oheistarvikkeita, kuten nuppineuloja. Ompelukone löytyy ainakin Tapiolan, Sellon, Soukan, Ison Omenan ja Entressen kirjastosta.

Kierrätä tavaroita

Isompaa muutosta kaipaaville on tarjolla paljon tavaraa ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Esimerkiksi Facebookista löytyy Espoo kierrättää ja Roskalava Espoo -ryhmät, joiden ideana on tavaran kierrättäminen ilman rahallista korvausta. 

Sitä kautta voi myös helposti tehdä tilaa uusille tavaroille ilmoittamalla omista ylimääräisistä kalusteista ja pientavarasta. Periaatteella toisen roska on toisen aarre voi tehdä ihania löytöjä.

Trendikäs makramee kierrätysmateriaalista

Makramee, eli solmeilemalla tehty seinävaate tai oviverho on vanha, arabien kehittämä käsityötekniikka, joka on noussut Suomessa muotiin.

Makramee
Makramee-tekniikalla voit tehdä vaikka kukka-amppelin uusille viherkasveillesi. Kuva iStock

Makrameen voi tehdä vaikka katkenneesta puunoksasta ja vanhoista t-paidoista. 
1. Leikkaa T-paita kaitaleiksi. 
2. Ripusta oksa tai keppi rautalangalla seinustalle tai ovenkahvaan sopivalle työskentelykorkeudelle
3. Pujota suikaleet oksan ympäri niin, että sauma jää piiloon. Kustakin suikaleesta jää siis roikkumaan kaksi nauhaa.
4. Sitten vain solmimaan. Yleisimpiä solmuja ovat tasosolmu, kaksoistasosolmu, silmusolmu, kohosolmu, vetosolmu ja munkinnyöri. Vaihtelemalla eri solmutekniikoita saat työhön vaihtelevuutta.
5. Koristeluun voit käyttää myös esimerkiksi puuhelmiä.

 

Hyviä ohjeita helppojen makrameiden solmimiseen löytyy esimerkiksi

 


 

 

 

Teksti: Tiina Parikka
Noston kuva: Kuva iStock