Kuva
Kuvassa näkyy kädet, jotka vaihtavat valaisimeen energiaa säästävää led-lamppua.

Ledi ilahduttaa ympäristöä ja kuluttajan kukkaroa

Energiatehokkaat ja pitkäikäiset led-lamput sopivat kaikkeen kodin valaistukseen. Ledi kestää kylmää, joten sillä voidaan valaista myös ulkotilat. Perinteiseen hehkulamppuun verrattuna ledi kestää aikaa jopa 50-kertaisesti.

Valaistuksen osuus kotitalouksien sähkönkulutuksesta on noin kymmenen prosenttia. Voit vähentää kulutustasi huomattavasti, kun valitset kotiisi energiatehokkaat lamput sekä noudatat energiaa säästäviä käyttötapoja. 

Motiva Oy:n johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski kertoo, että noin 80 prosenttia talouksista on jo siirtynyt käyttämään pääosin led-lamppuja kodin valaistuksessa. Ledien etu on ympäristöystävällisyys eli pitkä käyttöaika ja pieni energiankulutus, mikä ilahduttaa myös sähkölaskussa.

Hehkulampun kulut nelinkertaiset

Jos käytät hehkulamppuja sekä muita vanhempia lampputyyppejä, valaistuksen sähkönkulutus on helposti vähintään 500 kilowattituntia vuodessa, josta kulut ovat noin 80 euron vuositasolla. Jos valitset led-lamput, saman valaistuksen vuosikulutus jää noin sataan kilowattituntiin ja kokonaiskustannus sähköstä noin 20 euroon. 

Säästöllä katetaan lamppujen vaihtokulut helposti. Koska ledit ovat pitkäikäisiä, 10 000 jopa 100 000 tuntiin, vaihtokuluja ei edes tule vuosittain.

Noin 20 prosenttia kotitalouksista tuntuu silti vielä kitkuttavan vanhan tyypin energiatehottomilla lampuilla. Vaikka hehkulamppujen myynti kiellettiinkin energiatehottomuuden vuoksi vuonna 2009, on niitä Suur-Uskin mukaan vielä myymälöiden varastoissa jäljellä. Myös loisteputkilamppuja on käytössä monessa kodissa. 

– Loisteputket sisältävät elohopeaa, ja siksi nekin poistuivat markkinoilta lopullisesti tänä vuonna, hän toteaa.

Markkinoilla on ollut myös energiansäästölamppuja, jotka ovat eri asia kuin ledit. Toisin kuin ledien, energiansäästölamppujen huono puoli on se, että valaistustehoa saa odotella jonkin aikaa lampun sytyttämisen jälkeen, kunnes lamppu on lämmennyt. Lisäksi lampun käyttöikään vaikuttaa paitsi lampun laatu myös sytytyskerrat.

Miten valitaan sopiva led-lamppu?

Ledi sopii kaikkeen valaistukseen kotona ja pihalla. Oikeilla lampun ominaisuuksilla ja automatiikalla valaistuksella voi luoda viihtyisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Esimerkiksi pihalla liikkuminen on miellyttävämpää, kun kulkureitti valaistaan liiketunnistimilla syttyvillä lampuilla.

Suur-Uskin mukaan sopiva lamppu valitaan lampun kannan sekä lampun pakkauksessa kerrottavan valomäärän (lumen) sekä värisävyn (kelvin) mukaan. 

Lumenin valintaan voi auttaa vertaus hehkulampun wattiin: 40 wattia vastaa 470 lumenia, 60 wattia vastaa 800 lumenia ja 75 wattia on 1050 lumenia.

Kelvin valitaan valaistuksen käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi tarkkuutta vaativiin kohteisiin valitaan korkea lumen ja kelvin. Oleskelutiloihin suosittuja ovat lämmin tai neutraali valkoinen.

– Jos sisustus on valkoista, valitaan usein neutraali tai jopa kylmä valkoinen valo, esimerkiksi 4000 kelviniä tai enemmän, Suur-Uski neuvoo.

– Keltainen ja kelmeä valo ei enää vastaa ihmisten mieltymyksiä kodin valaistuksessa, hän lisää.

Lampun kantoja on useita, joten kauppaan lähtiessä kannattaa tarkistaa, minkälainen valaisimeen sopii. 

Kun lamppu on tullut käyttöikänsä loppuun, se viedään lamppujen kierrätyspisteeseen, joita on suuremmissa päivittäistavarakaupoissa. Myös Sortti-asemat vastaanottavat maksutta käytettyjä led-lamppuja.
Kuva
Piirros havainnollistaa, että vaihtamalla viisi hehkulamppua ledeihin, säästyy energiaa 86 %.

Teksti: Tarja Rannisto
Kuva: iStock
Kuvitus: Hanna-Mari Jaakkola