Hållbarhet
Steg mot klimatsmart boende
Esbo Bostäder tar ansvar för miljön genom tydliga klimatmål, energieffektivitet och en strävan att använda naturresurser på ett hållbart sätt. Vi utvecklar vårt fastighetsbestånd med låga koldioxidutsläpp, främjar cirkulär ekonomi och ger våra hyresgäster verktyg för miljövänliga val i vardagen. Vårt mål är att kraftigt minska de växthusgasutsläpp som vår verksamhet orsakar.
Vi använder Ekokompass miljösystemet
Ekokompass hjälper oss att identifiera och hantera miljöpåverkan som en del av vår dagliga verksamhet. Med stöd av systemet har vi identifierat våra mest relevanta miljöaspekter och satt upp konkreta mål och åtgärder, såsom att förbättra energieffektiviteten, utveckla avfallssorteringen och minska utsläppen.
Ekokompass baseras på den internationella standarden ISO 14001 och ägs av Finlands naturskyddsförbund. Att Esbo Bostäder tilldelades Ekokompass-certifikatet år 2024 är ett bevis på att vi sköter våra miljöfrågor systematiskt och mätbart.
Vi utvecklar vårt arbete kontinuerligt: vi mäter framsteg och söker nya sätt att spara naturresurser inom fastighetsunderhåll, reparationer och byggande.
Läs mer:
Klimatfärdplanen styr våra utsläppsminskningar
Vår klimatfärdplan, som färdigställdes i slutet av 2023, är ett centralt verktyg för att styra arbetet med att minska utsläppen.
Vi har förbundit oss att eliminera våra direkta växthusgasutsläpp samt utsläppen från den energi vi köper senast år 2030. Utöver detta strävar vi efter betydande minskningar även av de indirekta utsläpp vi själva kan påverka – särskilt inom nybyggnation och renovering.
Med hjälp av färdplanen har vi redan uppnått konkreta resultat, särskilt genom att effektivisera energianvändningen i fastigheter och minska utsläppen från byggande och renovering. Våra direkta utsläpp är redan mycket låga, och vi använder nästan uteslutande utsläppsfria energikällor för el och uppvärmning.
Förbättrad utsläppsberäkning ger oss en tydligare bild av vår miljöpåverkan, och vi uppdaterar klimatfärdplanen utifrån dessa data. Färdplanen innehåller även mål och deluppföljningar, vilket gör att vi kan följa våra framsteg på ett systematiskt sätt.
Den uppdaterade färdplanen publiceras under 2025.
Läs vår klimatfärdplan
(Endast på finska)
Vi deltar i åtgärdsprogrammet för bostadsfastigheter
Vi är med i fastighetssektorns frivilliga energieffektivitetsavtal, som är en del av det nationella energispararbetet. Esbo Bostäder anslöt sig till åtgärdsprogrammet för bostadsfastigheter redan år 2010 och är med även under den nuvarande avtalsperioden 2017–2025.
Målet har varit att tydligt minska fastigheternas totala energiförbrukning mellan 2015 och 2025. Vi har uppnått detta mål i god tid. Energieffektiviteten har förbättrats bland annat genom reglerings- och styrteknik samt olika åtgärder inom fastighetsunderhållet.
Avtalet och åtgärdsprogrammet stöder vårt långsiktiga arbete för att effektivera energianvändningen och minska vår klimatpåverkan.
Läs mer:
Energieffektivitetsavtalen för åren 2017–2025 (endast på finska)
Utsläppsfri värme och fastighetsel
I våra fastigheter använder vi utsläppsfri el och fjärrvärme sett till produktionsskedet. Elens utsläppsfrihet baseras på ursprungsgaranti för kärnkraft. Den fjärrvärme vi köper är i sin tur helt producerad med förbränningsfri teknologi, såsom värmepumpar, med el som genererats med kärnkraft. Fortum verifierar årligen ursprunget för den el som används i produktionen.
Vårt mål är att säkerställa att även vid enskilda renoveringsobjekt, grundrenoveringar och nybyggnation används utsläppsfri el. På så sätt minskar vi våra egna utsläpp ytterligare och tar oss närmare vårt mål om koldioxidneutralitet.
Utsläppsminskningar i byggandet
I vår klimatfärdplan har vi satt upp som mål att kraftigt minska utsläppen under byggskedet. Det gör vi bland annat genom materialval samt energi- och planeringslösningar. Vi har också förfinat vår utsläppsberäkning, vilket ger oss bättre underlag för att justera både våra utsläppsmål och de åtgärder som stöder dem.
År 2024 inledde vi projektet Finnoonkallio 2, där vi testade användning av lågkolbetong i klass GWP.85 i flera konstruktionsdelar. Pilotprojektet ledde till betydande utsläppsminskningar, och utifrån resultaten har vi infört nya krav: i fortsättningen kräver vi i alla nya projekt minst denna betongklass i exempelvis håldäck.
Vårt mål är att alla nya projekt uppfyller det mål för livscykelns koldioxidavtryck som vi har satt i samarbete med Esbo stad. Målet är högst 16 kg CO₂e/m² per år för byggnaden, beräknat över en livscykel på 50 år.
Vårt mål är att minska blandavfallet och öka återvinningsgraden
Vi strävar efter att göra sorteringen så enkel som möjligt i varje fastighet. Skyltningen i våra avfallsutrymmen förnyades sommaren 2024 i samtliga byggnader, och utrymmena utvecklas kontinuerligt i samarbete med boende och samarbetspartner.
Sorteringen beaktas redan i planeringsskedet: vi har lagt till i våra anvisningar att nya och renoverade bostäder ska utrustas med fler sorteringskärl än tidigare. På så sätt blir sorteringen en naturlig del av vardagen redan från inflyttningsdagen.
Vi följer upp mängden och kvaliteten på avfallet allt noggrannare. Genom att utveckla statistiken kan vi rikta åtgärderna bättre och styra verksamheten utifrån fakta.
I utvecklingsarbetet medverkar också vårt nätverk av ekoexperter, bestående av boende, som följer hur avfallsutrymmena fungerar och främjar sorteringen i sina hus. Genom samarbete förbättrar vi återvinningen och minskar blandavfallet – steg för steg.
Vi stöder den biologiska mångfalden med vardagliga lösningar
Att stödja den biologiska mångfalden är en del av vårt miljöansvar. Vi arbetar för detta särskilt genom gårdsmiljöerna, materialvalen och kommunikationen.
Vår interna arbetsgrupp för biologisk mångfald samlar experter från olika områden som i sitt arbete kan främja lösningar som är hållbara ur naturens perspektiv. Målet är till exempel att minska användningen av bekämpningsmedel, utveckla gårdsplaneringen och öka kunskapen om varför till exempel ängar och död ved hör hemma i bostadsgårdar.
Vi stöder den biologiska mångfalden också genom att utbilda personalen och ge de boende information om hållbara lösningar för utemiljön.
Vi uppmuntrar de boende till miljövänliga vardagsval
De boende spelar en viktig roll i att skapa ett hållbart vardagsliv. Vi delar med oss av miljötips och praktiska råd bland annat i nyhetsbrev till boende, på vår webbplats och i sociala medier. Ämnena handlar till exempel om att spara energi och vatten, sortera avfall och göra ansvarsfulla val i hemmet.
Vårt mål är att göra miljövänliga val så enkla som möjligt och att integrera hållbara lösningar i vardagen. Vi kommunicerar tydligt varför även små handlingar har betydelse och hur alla kan bidra.
Vi söker nya sätt att utnyttja material och minska svinn
Cirkulär ekonomi och resurseffektivitet är en allt viktigare del av vårt miljöansvar. Hittills har vi fokuserat särskilt på att förbättra avfallssorteringen, men vi söker ständigt nya sätt att minska materialsvinn och ta till vara rivningsmaterial från byggprojekt.
Vi testar lösningar i praktiken. I vårt nybygge på Viilavati 15 pilottestas till exempel återanvändning av tegel från rivna byggnader i fasaden. I projektet Savikuja 2 lärde vi oss vilka begränsningar som finns inom cirkulärt byggande och hur dessa kan beaktas i framtida projekt.
Vårt mål är att långsiktigt utveckla cirkulära lösningar inom både byggande och fastighetsförvaltning.
Vi bygger en stad där ett hem hör till alla
Hos oss möts studerande, pensionärer, familjer, ensamstående, arbetande, arbetslösa och människor med olika kulturell bakgrund. Vi främjar en balanserad och jämlik utveckling av olika stadsdelar. Vi bryr oss också om dem som behöver stöd för att klara vardagen och behålla sitt hem.
Vi erbjuder prisvärda hem och håller hyrorna rimliga
Vi bygger varje år hundratals nya hyresbostäder i områden där människor vill bo – nära goda förbindelser och tjänster. Vårt mål är att öka utbudet av prisvärda hem så att allt fler ska ha möjlighet till ett eget hem i Esbo.
Vi arbetar enligt självkostnadsprincipen: hyrorna täcker endast kostnader för fastigheternas underhåll, reparationer och förvaltning. Vi kontrollerar kostnaderna till exempel genom konkurrensutsättning och optimering av investeringar. På så sätt hålls hyresnivån rimlig.
Vi strävar efter att möta efterfrågan genom att bygga särskilt många små lägenheter, som det finns störst behov av, och vi fortsätter även att bygga familjebostäder där efterfrågan finns.
Läs mer:
Bostad först – insatser för att förebygga hemlöshet
Vi erbjuder hem för olika livssituationer och vill säkerställa att en bostad finns även när livet är svårt. Vi förebygger hemlöshet genom att redan i ansökningsskedet identifiera personer som riskerar att bli utan bostad.
Att bekämpa hemlöshet är ett av de mål som Esbo stad har ställt för oss. Vi arbetar enligt principen om "bostad först" – det måste finnas ett hem innan andra utmaningar kan lösas.
Vi stöder boendet genom att erbjuda ekonomisk rådgivning och vägleda hyresgästerna till rätt tjänster. Vi samarbetar nära med Esbo stad och olika organisationer för att hotet om hemlöshet ska kunna bemötas i tid och för att alla ska kunna hitta ett hem, även i svåra livssituationer.
Trivsamma och balanserade boendemiljöer skapas tillsammans
Vi vill att våra boende ska trivas både i sitt hem och i närmiljön. Vi följer regelbundet upp kvaliteten på städning och fastighetsskötsel och samlar in feedback genom boendenöjdhetsundersökningar. Vi uppmuntrar också till att ge respons närhelst det finns orsak.
De boende kan också påverka direkt. Vi uppmuntrar till att engagera sig i utvecklingen av det egna huset. Boendeverksamheten erbjuder möjligheter att påverka till exempel miljöfrågor, trygghet och gemenskap. Vi erbjuder kostnadsfri utbildning för de flesta uppdrag och stöder aktivt deltagande. Tillsammans skapar vi bättre boende.
Läs mer:
Vi stöder boendet och förebygger vräkningar med rätt timing
Vår boenderådgivning hjälper hyresgäster i olika livssituationer. Målet är att trygga boendets kontinuitet och förhindra vräkningar. Rätt stöd i rätt tid hjälper hyresgästen att klara vardagen och hänvisar vid behov till rätt hjälpinstanser.
Vår sociala disponent stöder boende i situationer där boendeutmaningar även kan påverka gemenskapen i huset. Hen ingriper tidigt vid till exempel upprepade störningar eller bristande skötsel av bostaden och söker lösningar tillsammans med hyresgästen. Målet är att bevara god grannsämja och en trygg boendemiljö.
Boenderådgivning och social fastighetsförvaltning är en viktig del i att förebygga utanförskap. Stödet hjälper hyresgäster att känna tillhörighet till sitt hem och till gemenskapen – innan problemen hinner växa sig för stora.
Asuminen on osa yhteiskuntaan kiinnittymistä
Boende som en del av delaktighet i samhället
Våra hyresgäster befinner sig i olika livssituationer och har varierande bakgrund – i olika åldrar, med olika kulturell bakgrund och med olika behov av boende. För oss är det viktigt att hemmet kan erbjuda en trygg utgångspunkt i livet och en möjlighet att känna tillhörighet i ett samhälle.
Ett hem är ofta det första permanenta steget i ett nytt land eller en ny stad. Även om vi inte själva arbetar direkt med integration, tror vi att ett tryggt och prisvärt hem är en viktig del av integrationsprocessen. Boendet stöder rotfästning och vardagslivets uppbyggnad.
Vi upprätthåller en mångsidig boendestruktur och främjar trivsamma och öppna boendemiljöer där människor med olika bakgrund kan leva sida vid sida på ett tryggt sätt.
Vi balanserar kostnaderna och målen för hållbar utveckling
Vi sköter ekonomin långsiktigt för att hålla boendet prisvärt. Vi planerar investeringar på ett hållbart sätt, konkurrensutsätter ansvarsfullt och använder data som stöd för beslutsfattandet. På så sätt tryggar vi både hyresgästernas vardag och fastighetsbeståndets skick på lång sikt.
Suunnittelemme investoinnit pitkäjänteisesti ja vastuullisesti
Vi planerar investeringar långsiktigt och ansvarsfullt
Vi förvaltar vårt fastighetsbestånd på ett planerat sätt och granskar investeringar alltid ur ett långsiktigt perspektiv. I nybyggnads- och renoveringsprojekt beaktar vi inte bara kostnader, utan också livscykelpåverkan och utsläpp, så att besluten stöder både ekonomisk stabilitet och målen för hållbar utveckling.
Som underlag för besluten gör vi helhetsbedömningar och betonar långsiktiga effekter. Vi prioriterar investeringar där de har störst betydelse för fastigheternas skick, boendetrivseln och miljöpåverkan.