Vanhan talon yhteisöllinen henki

Muuralan korkeimmalla kukkulalla sijaitsee seudun ainoa kerrostalo ja meidän vanhin kohteemme, Rihvelimäki 3 F. Näkymät isoista ikkunoista ovat kuin Hollywoodista konsanaan, mutta parasta siellä asumisessa on silti yhteisön hyvä henki.
Kuvassa on Rihvelimäki 3:n asukkaita.

Vanhin kohteemme, vuonna 1955 rakennettu Rihvelimäki 3 F, on 12 asunnon pienkerrostalo, jossa on kuusi yksiötä ja kuusi kaksiota. Aikoinaan talo rakennettiin kunnan virkamiehille, kuten opettajille, ja myöhemmin siitä tuli kodinhoitajien asuintalo. Sittemmin Muuralan korkeimmalle mäelle on noussut kaksi rivitaloa ja kolme luhtitaloa asukkaitamme varten.

Kiinteistön asukastoimikunnan puheenjohtaja Minna Moritz (kuvassa keskellä) on talon uusin asukas.

– Muutin tänne 12-vuotiaan poikani Jessen kanssa heinäkuussa. En päässyt katsomaan asuntoa, mutta sain siitä videoesityksen. Ensimmäisenä silmiini osuivat ihanat ikkunalaudat, vaaleus ja valo. 

Muuttopäivänä yläkerran naapurin vieras huhuili parvekkeelta, tarvitseeko Minna muuttoapua, ja päivän päätteeksi hänet vielä yllätettiin paplarit päässä, kun toinen naapuri toi hänelle tervetuliaiskirjeen.

Jälkimmäiseen syyllinen, Pertti Olavi Kokko (kuvassa oikealla), kertoo, että hän on asunut talossa tämänhetkisistä asukkaista toiseksi pisimpään, viitisentoista vuotta. Kun Marina Kiisk (kuvassa vasemmalla) muutti taloon kolme vuotta sitten, Pertti oli vastassa konvehtirasian kanssa. 

– Pertti asuu suoraan minun yläpuolellani. Tiedän, että kaikki on hyvin, kun kuulen hänen laulavan suihkussa, Marina naurahtaa. 

Pertti puolestaan tykkää tehdä pihatöitä Marinan kanssa.
– Marina saa niin paljon aikaiseksi, että saan siinä itse hyvän maineen kaupan päälle.

Varasto muuttui pelitilaksi

Asukastoimikunta käsittää kaikki Rihvelimäki 3:n asuintalot. Jokaisella talolla on oma pihayhteisönsä, mutta myös yhdessä tehdään paljon; F-talon edessä asukkaat kokoontuvat usein lehtimajaan
jutustelemaan.

– Talkoita emme tänä vuonna pitäneet, mutta syksyllä tyhjensimme yhteistuumin pyörävaraston sinne kertyneestä ja kuulumattomasta tavarasta. Nyt siellä on pingis- ja biljardipöytä sekä stepperi. Siivosimme ja remontoimme myös kerhohuoneen, jossa voi nyt pelata vaikkapa lautapelejä, Minna sanoo.

Loppuvuoden ohjelmassa on ollut koko perheen luontoretki Nuuksioon, ja lisäksi Minna on kutsunut paikalle HSY:n jäteasiantuntijan kertomaan oikeaoppisesta jätehuollosta ja kestävästä kehityksestä. Tammikuussa kalenteriin on jo laitettu ”pizza-pyykki-perjantai”, jolloin käydään esittelijän avulla läpi oikeanlaisten pesuaineiden käyttöä.

– Meillä asuu hyvin eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, ja on tärkeää, että kaikki kokevat kuuluvansa tasavertaisina osaksi yhteisöämme. 

Pidemmän jutun Rihvelimäki 3:sta voit lukea

Alla olevalla videolla Rihvelimäki 3:n pitkäaikainen asukas Pertti Olavi Kokko kertoo talon historiasta.

Teksti: Hanna Ojanpää
Kuvat ja video: Eemeli Sarka