Kuva
Kuvassa grillataan grilliruokia.

Kaikille sopivat talkootarjoilut

Syksy on saapunut, ja on jälleen aika laittaa talon piha yhteisvoimin talvikuntoon. Syystalkoot järjestetään tänä vuonna koronarajoitukset huomioiden. On yksi asia, joka ei kuitenkaan muutu; talkoisiin osallistuneita muistetaan herkkupalkalla. Ja jotta kukaan ei poistuisi tilaisuudesta nälkäisenä, on aika kerrata, minkälaiset talkootarjoilut sopivat kaikille talon asukkaille.

Erityisruokavalioiden huomiointi talkootarjoiluissa

Talkootarjoiluissa tulee huomioida yleisimmät erityisruokavaliot. Yleisimpiä syitä noudattaa erityisruokavaliota ovat erilaiset ruoka-aineallergiat ja yliherkkyydet. Aikuisilla eniten esiintyviin ruoka-aineallergioihin ja yliherkkyyksiin kuuluvat pähkinä-, maapähkinä-, kala- ja äyriäisallergia. Monet ruoka-aineallergikot eivät voi edes vähäisissä määrin nauttia allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita.

Laktoosi-intoleranssiin taipuvaiset kärsivät laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriöstä. Laktoosi-intolerantit voidaan huomioida talkootarjoiluissa niin, että laktoosipitoiset maitovalmisteet korvataan vähälaktoosisilla tai täysin laktoosittomilla valmisteilla.

Keliakia on gluteenin aiheuttama tulehdussairaus. Keliakiaa sairastavat noudattavatkin gluteenitonta ruokavaliota. Gluteenia sisältävät ainesosat (vehnä, ruis ja ohra) korvataan esimerkiksi maissilla, riisillä, gluteenittomalla kauralla tai gluteenittomalla vehnä- ja ohratärkkelyksellä.

Kasvisruoka käy monen ruokavalioon

Ruoka-aineallergioiden ja yliherkkyyksien lisäksi erityisruokavalion noudattaminen voi perustua esimerkiksi henkilökohtaisiin mieltymyksiin, vakaumukseen, arvoihin tai aatteisiin. Tällaisiin seikkoihin perustuvia erityisruokavalioita ovat esimerkiksi kasvisruokavalio sekä Islamin Halal- ja juutalaisten Kosher-ruokavaliot.

Kasvisruokavalio voi olla joko kasvispainotteinen tai koostua täysin kasvikunnan tuotteista. Kasvisruokavalioita on monenlaisia, mutta niistä kaikista rajoitetuin on vegaaniruokavalio. Vegaanit syövät ainoastaan kasvikunnan tuotteita, eivätkä lainkaan eläinkunnan tuotteita tai niiden johdannaisia kuten hunajaa. Kasvisruokailijat huomioidaan korvaamalla liha kasviproteiinilla ja maitotuotteet kasvituotteilla.   

Juutalaisten noudattamassa Kosher-ruokavaliossa keskeisimmät periaatteet ovat lihan ja maitoruuan erottaminen toisistaan, veren nauttimiskielto sekä syötäväksi sopivien liha- ja kalalajien määrittely. Esimerkiksi sianlihan ja äyriäisten syöminen ei ole sallittua. Kosher-ruuan tekeminen vaatii vaivaa ja tarkkaa sääntöjen noudattamista. Sen vuoksi varmin tapa on tarjota kasvis- ja kalaruokia Kosher-ruokavaliota noudattaville.

Islamin uskontoa harjoittavat noudattavat ruokavaliota, joka koostuu Halal-ruuasta. Halal-ruoka on tehty noudattaen Islamin sääntöjä. Islamin käsitykset Halal-ruuasta ovat samankaltaisia kuin juutalaisten käsitykset Kosher-ruuasta. Uskontoon perustuvassa ruokavaliossa sianliha, naudanliha tai verituotteet korvataan pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisella ruokavaliolla, johon kuuluvat kasvikunnan tuotteet, maitovalmisteet ja kananmuna.

Vinkkejä kaikille sopivien talkootarjoilujen suunnitteluun

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, pitää paikkansa talkootarjoilujenkin pohdinnassa. Kaikille maistuvien talkootarjoiluiden suunnittelussa, hankinnassa sekä esillepanossa kannattaa huomioida tietyt perusasiat. Kun näistä perusasioista on huolehdittu, voi talkootarjoiluista nauttia huoletta.

Helpoiten kaikki erityisruokavaliot on pyritty ottamaan huomioon, kun tarjoiluissa on kaikkiruokaisten mahdollisten liha- tai kalaruokien ohella riittävästi kasviksia ja kasviproteiinia, laktoosia sisältävät tuotteet on korvattu laktoosittomilla vaihtoehdoilla, ja kun on erikseen hankittu gluteenittomia tuotteita keliakiaa sairastaville talkoolaisille.

Talkootarjoiluja hankittaessa ainesosaluetteloiden huolellinen tutkiminen on tärkeää, etenkin allergioiden vuoksi. Tiesitkö esimerkiksi, että pesto sisältää pistaasipähkinää? Moni allerginen reaktio onkin tulosta tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta. Ainesosaluettelosta voi tarkistaa, ettei tuote sisällä tiettyjä ruoka-aineita. Etenkin merkintä ’’Saattaa sisältää pähkinää’’, on tärkeä muistaa mahdollisten pähkinäallergiasta kärsivien osallistujien vuoksi. 

Laktoosia sisältävät tuotteet korvataan laktoosittomilla vaihtoehdoilla, joita nykyään löytyy moneen lähtöön. Lisäksi esimerkiksi kahvimaidon vaihtoehtona tulee tarjota kahviin tarkoitettua kaura-, riisi- tai soijajuomaa, joka sopii monelle maidotonta ruokavaliota noudattavalle.

Talkootarjoilujen esillepano

Talkootarjoiluiden esillepanossa tulee muistaa ainakin muutama tärkeä asia. Ensinnäkin noutopöydässä oleviin eri ruokiin on laitettava omat ottimet, joita ei erityisruokavalioita noudattavien vuoksi saa sekoittaa keskenään. Toisekseen tarjoilujen viereen voidaan askarrella etiketti, jossa lukee mitä ainesosia ruoka sisältää. Näin kestitettävät voivat huoletta lapata pöydän antimia lautasilleen. Samalla tarjoiluista vastuussa oleva välttyy erillisiltä pyynnöiltä tarkistaa ruuan ainesosat.

Vaihtoehtoisesti koronan ja muutenkin syysflunssakauden aikana, osana hyvää hygieniaa, voidaan noutopöydän tarjoiluissa poikkeuksellisesti suosia yksittäispakattuja tuotteita ja juotavia. Esimerkiksi lapsille voidaan varata pillimehuja ja yksittäispakattuja välipalapatukoita.

Käsihygieniasta pidetään huolta niin, että noutopöydässä on riittävästi käsidesipulloja esillä. Ruokien jonotus taas tapahtuu koronasuositusten mukaisesti kahden metrin turvaväli huomioiden.

Tarjoiluehdotuksia:

  • Grillattavaksi perinteisiä lihamakkaroita ja vegaanisia kasvismakkaroita
  • Vihannessalaatti
  • Kahvi, tee sekä mehu
  • Laktoositon kahvimaito ja kahviin tarkoitettu kaurajuoma
  • Laktoositonta pullaa ja keksejä sekä muutama gluteeniton makea tarjottava
  • Yksittäispakattuja välipalapatukoita

Teksti: Pauliina Aarnivuo
Kuva: Tommi Ekström