Kuva
Kuvassa puhdistetaan kenkiä puhdistussienellä ja hoitoaineilla.

Näin huollat ja laitat talvisäilöön kesävaatteet ja -kengät

Syksy ja pimenevät syysillat ovat täällä. Ilma viilenee tuntuvasti ja kesähepeneet vaihtuvat lämpimään kerrospukeutumiseen. Lempivaatteiden etsiminen kuitenkin vie aamuisin aikaa ja kaappitilaakin tuntuu olevan liian vähän. Nyt on täydellinen ajankohta katsastaa vaatekaapin sisältö ja siirtää kesävaatteet syrjään odottamaan jälleen ensi suvea.

Kesävaatteiden ja -kenkien huoltaminen

Ennen kuin viet kesävaatteesi talvisäilöön, tarkasta jokainen vaatekappale huolellisesti. Korjaustarpeessa olevat vaatteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan korjata itse tai viedä ompelimoon. Vaatteiden kunnostaminen on osa kestävää kulutusta ja samalla säästät rahaa, kun et joudu ostamaan uutta tilalle.

Pieneksi jääneet vaatteet taas voi viedä kierrätykseen tai kirpputorille. Sen sijaan kiertoon sopimattomat lumput voi hävittää sekajätteen mukana tai viedä HSY:n maksulliseen poistotekstiilikeräykseen Sortti-asemalle. Myös jotkut vaateliikkeet keräävät elinkaarensa lopussa olevia tekstiilejä uusiokäyttöön.

Huolla ja puhdista kesävaatteesi ja -kenkäsi materiaaleihin sopivalla tavalla ennen säilöön laittamista. Näin edesautat niiden säilymistä hyvinä mahdollisimman pitkään. Tarkat ohjeet vaatteiden ja kenkien puhdistukseen löydät niihin kiinnitetyistä hoito-ohjemerkeistä.

Esimerkiksi nahkaiset tuotteet puhdistetaan nahanpuhdistusaineella. Puhdistuksen jälkeen pintaan lisätään hoitoainetta. Suoja-aineita ei nahkaan kuitenkaan laiteta ennen säilöön viemistä, jotta materiaali saa hengittää vapaasti.

Sopivat säilytysratkaisut

Kun olet huoltanut ja pessyt kesävaatteesi ja -kenkäsi sekä antanut niiden kuivua huolella, on aika valita niille sopiva säilytysratkaisu. Eri materiaaleille sopivat eri säilytysratkaisut.

Vaatteita kannattaa säilyttää aina suljetuissa pukupusseissa tai ilmatiiviissä laatikoissa. Pukupusseja ei saa ilmatiiviiksi, joten niihin kannattaa laittaa seetripuun paloja. Seetripuu karkottaa vaatekoita ja etenkin vanhoissa kerrostaloissa esiintyviä turkiskuoriaisia, jotka tekevät tuhoa luonnonkuitua sisältäviin vaatteisiin. Myöskään mahdolliset varaston hajut eivät tartu vaatteisiin, kun niitä säilytetään oikein.

Huomioithan, että muovipussi ei ole paras mahdollinen säilytysratkaisu monelle materiaalille. Esimerkiksi nahkaisia tai mokkaisia vaatteita sekä kenkiä ei tule säilyttää muovipusseissa, joissa nämä materiaalit eivät pysty hengittämään. Kengät ylipäätään säilyvät kaikista parhaiten pahvilaatikossa.

Vinkki: Säästät runsaasti tilaa pakkaamalla vaatteesi vakuumipusseihin, joista puristetaan ilma pois.

 

Kuvassa kannetaan pinossa olevia säilytyslaatikoita.
Kesävaatteet ja -kengät kannattaa pestä ja kunnostaa ennen talvisäilöön pakkaamista. Näin niiden käyttöönotto jälleen kesän koittaessa on miellyttävää ja vaivatonta.  

Talveksi irtainvarastoon

Jos kaappitilasi on täynnä, vie pakkaamasi laatikot ja muovipussit lukolliseen irtainvarastoosi. Viimeiseksi merkitse laatikoihin ja pusseihin, mitä niiden sisällä on.

Huolehdi, että muovi- ja vakuumipusseja eivät paina muut esineet, kuten laatikoiden terävät kulmat. Näin ne pysyvät ehjinä koko säilytyksen ajan. Kylmässä ulkovarastossa sen sijaan ei kannata säilyttää vaatteita – ainakaan pitkäaikaisesti. Varaston kosteus ja lämpövaihtelut voivat pilata vaatteet tai niihin voi vähintäänkin tarttua tunkkainen varaston haju. 


Vinkki: Vaatteita voi säilyttää myös kodissa tiiviissä sängynaluslaatikossa, jonka saa näppärästi piiloon katseilta.


Mikäli vaatteesi haisevat tunkkaisilta vuoden päästä kaivaessasi ne varastosta esiin, kokeile ainakin seuraavia kotikonsteja:

  1. Tuuleta vaatteita yön yli, jos mahdollista. Tämä voi jo itsessään olla riittävä keino raikastamaan vaatteet.
  2. Liota vaatteita kylmässä etikkavedessä ja pese ne sen jälkeen normaalisti pesukoneessa.

Varastoidut kesätamineet unohtuvat helposti vuoden mittaan. Niinpä jälleen kesän koittaessa, kun vaatteet hakee takaisin käyttöön, tuntuu siltä kuin vaatekaappiin saisi laittaa uusia ihania vaatteita.

 

Lisätietoa vaatteiden ja kenkien huoltoon saat Marttojen ohjeista: 

 

Teksti ja kuvat: Pauliina Aarnivuo