Kuva
Kolme aikuista keräävät risuja kottikärryihin.

Talkoot viimeistelevät pihan talvikuntoon

Lehtien pudottua Ryytimaan talojen pihalla riittää haravoitavaa. Asukkaat tarttuvat haravanvarteen pyytämättäkin, mutta talkoopäivänä piha laitetaan porukalla kuntoon ja urakan päätteeksi syödään hyvin.

Järvenperässä sijaitseva Ryytimaa 3 käsittää 52 asuntoa: 20 kaksikerroksista asuntoa ja 32 yksikerroksista kaksiota. Asukkaita pihapiirissä on satakunta.

Kirsi ”Kipa” Niskanen on asunut Ryytimaalla vuodesta 1980 lähtien.

– Olen alkuperäisasukas enkä suinkaan ainoa sellainen. Täällä on myös paljon paluumuuttajia, hän kertoo.

Asukastoimikunnan puheenjohtajana Niskanen on toiminut omien sanojensa mukaan ”ainakin 25 vuotta”.

– Tykkään yhteisöstämme, sen asukkaista ja isännöitsijästä sekä tapahtumien järjestämisestä. Ei minulla oikeastaan ole mitään syytä lopettaa, hän naurahtaa.

Asukastoimikunnassa pitkän linjan jäseniä ovat myös sihteerinä toimiva Pekka Ikonen ja ympäristöekspertti Elsi Riikonen. He kaikki tunnistavat, että vapaaehtoiseen toimintaan ei ole tunkua.

– Meillä vanhoille aktiiveille monet asiat ovat päivänselviä, ja siksi tuoreet ideat ovatkin siihen rinnalle tervetulleita. Nyt meillä on yksi uusi jäsen ja kaiken kaikkiaan tosi toimiva ja avulias seitsemän hengen toimikunta. Loppuvuodeksi olemme vielä suunnitelleet pikkujouluja ja ensi vappuna taas paistetaan munkkeja, Ikonen lupaa.

Ensin työt, sitten ruokaa

Kirsi on myös piirineuvoston sihteeri. Siinä tehtävässä hän on hieman huolestuneena seurannut, kuinka monissa taloissa jätetään talkoot järjestämättä osallistujien puuttumisen vuoksi.

– Meillä on pelkästään syömässä ollut parhaimmillaan yli 30 asukasta. Minulta on kysytty ennenkin, mikä meidän salaisuutemme on, ja luulen, että juuri ruoka vetää. En syö einesruokaa itse enkä sitä tarjoa myöskään muille.

Kirsi hoitaa hankinnat ja valmistaa ruoat itse. Molempina päivinä nautitaan töiden lomassa kahvit. Talkoisiin ilmoittautuminen on osoittautunut hyväksi tavaksi varmistaa tarjoilujen määrä ja erikoisruokavaliot.  Talkoopäivät noudattavat aina samaa kaavaa: ensin tehdään työt ja sitten vietetään aikaa yhdessä.

– Syystalkoot meillä pidetään vasta, kun lehdet ovat kokonaan pudonneet. Monet meistä haravoivat aina ohimennen, mutta talkoissa se tehdään sitten yhdessä viimeisen kerran. Ja onhan meillä toki muutakin puuhaa omalla tontilla. Pääpointtina on, että kaikille halukkaille on tekemistä oman jaksamisen mukaan. Ja sekin on ihan hyväksyttävää, että kaikki eivät ole talkoohenkisiä.

Kuva
Talkoot. Kolme aikuista haravoivat risuja.
Jokaisella Espoon Asuntojen kohteella on vuosittain käytettävissään 1 100–1 700 euroa. Määrärahan suuruus riippuu siitä, kuinka monta asuntoa kohteessa on. Rahaa voidaan käyttää muun muassa talkootarvikkeisiin ja -tarjoiluihin, pihan kaunistamiseen tai yhteisöllisyyttä parantavaan toimintaan. Määrärahan käytöstä päättää asukastoimikunnan kokous. Kirsi Niskanen vinkkaa, että toimintasuunnitelma kannattaa miettiä tarkasti. Ryytimaalla rahaa käytetään tarjoilujen lisäksi esimerkiksi kesäkukkiin. Alkoholia heillä ei tarjoilla, sillä tapahtumat ovat avoimia kaikille.

Teksti: Hanna Ojanpää

Kuvat: Timo Porthan