Kuva
Kuvakollaasi ekoeksperttien kevätpäivästä

Ekoekspertit vastuullisen asumisen asialla

Ekoekspertti-konseptista on tullut yksi Espoon Asuntojen asukastoiminnan suosituimmista hankkeista. Ekoekspertit ovat jätteiden kierrätyksestä ja lajittelusta sekä muista ympäristöasioista kiinnostuneita asukkaita, jotka voivat yhdessä asukastoimikunnan kanssa ideoida ja kehittää vastuullista asumista. Aloitimme ekoeksperttien kouluttamisen vuoden 2024 alussa.

Ekoeksperttien kevätpäivä järjestettiin kauniina toukokuun lauantaina Nuuksiossa. Tilaisuuden – kuten koko ekoekspertti-idean – suosio yllätti jopa järjestäjät. Asiakkuuspäällikkö Marja-Leena Sallinen kertookin hankkeen käynnistymisvaiheen olleen kaikin puolin onnistunut.

– Olemme saaneet hyvin nopeasti jo satakunta ekoeksperttiä mukaan toimintaamme. Nuuksion kevätpäivään näistä ilmoittautui kolmasosa, mitä voidaan pitää erinomaisena lukuna. Toimintaa kohtaan on kaiken kaikkiaan osoitettu hienoa aktiivisuutta.

Nuuksiossa Sari Havas osallisti tulevia eksperttejä myönteisen ja rakentavan vuorovaikutuksen pariin. Arja Muranen ja Marja Korpimäki pitivät luentoa hyvänä ja hyödyllisenä. Ekoekspertit pääsivät laittamaan itsensä sopivasti peliin ja oppivat itsestäänkin uusia asioita. Vuorovaikutuksen ymmärtäminen on tärkeää, kun asukkaita kannustetaan yhteisiin vastuullisuustalkoisiin.

– Yhden ihmisen tekeminen ei riitä, vaan isot muutokset syntyvät monista pienistä teoista, Marja Korpimäki korostaa. 

– Juuri siksi tällaiset koulutukset ovat hyödyllisiä, niistä saa hyviä vinkkejä vaikkapa siihen, kuinka lajittelusta voidaan puhua ymmärrettävästi.

Kuva
Arja Murasen ja Marja Korpimäen mielestä on tärkeää, että ekoekspertit kokoontuvat yhteen oppimaan toisiltaan keinoja vastuullisen asumisen toteuttamiseen.

Arja Murasen ja Marja Korpimäen mielestä on tärkeää, että ekoekspertit kokoontuvat yhteen oppimaan toisiltaan keinoja vastuullisen asumisen toteuttamiseen.


Ymmärrys lisääntyy koko ajan

Arja Muranen kertoo, että Suurpellossa ihmiset ymmärtävät koko ajan paremmin vastuullisen asumisen merkitystä. 

– Ihmisten ajattelutavasta vastuullisuuskin lähtee. Kierrättämistä pidetään usein turhana asiana eikä luoteta siihen, että yksittäinen ihminen voi saada mitään aikaan. Kun omien tekojen merkityksen ymmärtää, mukaan lähdetään luontevammin.

Muuralan Rihvelimäessä asuva Minna Moritz on aktiivisesti kannustanut kanssa-asukkaita lajittelemaan jätteensä, ja tulokset ovat jo alkaneet näkyä.

– Jätekatos ehti päästä jo todella huonoon kuntoon, mutta nyt se on tahraton ja puhdas – ja täydellisesti lajiteltu. Mikä parasta, kaikki asukkaat ovat innolla mukana pitämässä siitä huolta.

Kuva
Minna Moritz kertoo, että ekoekspertti on hyvä tapa päästä asukkaiden lähelle kertomaan vaikkapa jätteiden lajittelun hyödyistä.

Minna Moritz kertoo, että ekoekspertti on hyvä tapa päästä asukkaiden lähelle kertomaan vaikkapa jätteiden lajittelun hyödyistä.


Lapset ovat hyviä oppaita

Minna Moritzin mukaan jätteiden kierrättämisestä syntyy helposti mielikuva vaikeasta ja monimutkaisesta prosessista. Epäselvyys vaikkapa siitä, mitä laitetaan lasinkeräykseen ja mitä ei, saattaa turhaan nostaa kynnystä kiinnostua lajittelusta. Siksi oikeanlainen opastaminen ja esimerkin näyttäminen on tärkeää.

– Lapsista näkee innostamisen voiman. Kun heitä kannustaa kierrättämään, mukaan lähdetään täydestä sydämestä ja lajittelu on todella tarkkaa. Lapset myös mielellään opastavat muita lajittelemaan oikein.

Jotta lajittelusta tulisi tapa, on ajattelutavan muututtava, ja siinä onnistutaan hyvällä vuorovaikutuksella. Pienillä teoilla ja suurella sydämellä ekoekspertit auttavat jokaista asukasta tekemään osansa vastuullisen asumisen hyväksi. 

Kuva
Kevätpäivän työpaja käsitteli luonnon monimuotoisuutta.

Kevätpäivän työpaja käsitteli luonnon monimuotoisuutta.


Teksti ja kuvat Omnipress