Helppoutta arkeen yhteiskäyttöautosta

Kevään ajan kolmen kiinteistömme parkkipaikalla on tarjolla yhteiskäyttöauto asukkaiden käyttöön. Jos kysyntää riittää, palvelua voidaan jatkaa ja laajentaa tulevaisuudessa.
Kuvassa Hanne Mustiala käyttää yhteiskäyttöautoa, jollainen on kokeilussa muutamalla kiinteistöllämme.

Varaa auto verkossa, ota käyttöön kotipihan parkista napin painalluksella ja palauta takaisin samaan parkkiruutuun, kun olet hoitanut asiasi. Ei huolta eikä yllätyskuluja. Näin kuvaili tiivistetysti kokemustaan Hanne Mustiala, joka oli maaliskuun ensimmäisellä viikolla ehtinyt käyttää kotitalonsa pihassa olevaa yhteiskäyttöautoa pariin otteeseen.

Hanne Mustiala kehuu palvelun käyttöä helpoksi.

– Kokemus on ollut todella positiivinen. Palveluun on helppo kirjautua, jos on aikaisemminkin käyttänyt jotain verkon kautta toimivaa palvelua. Saman ohjelman kautta pääsee varausajan alkaessa ottamaan auton käyttöönsä ja taas luovuttamaan käytön jälkeen takaisin, Mustiala kuvailee.

Joel Virpi palvelun tarjoavasta Omagosta lupaa, että kevään aikana palvelulle kehitetään myös oma appi. – Toivomme saavamme mahdollisimman paljon palautetta palvelusta, jotta voimme kehittää sitä asukkaiden tarpeiden mukaan, Virpi sanoo.

Kyseessä on kevään kestävä kokeilu, jonka aikana kartoitetaan yhteiskäyttöauton kysyntää. Tammikuun lopulla käyttöön tulleilla autoilla oli maaliskuun alussa kertynyt yli 50 ajokertaa. 

– Autolle tulisi olla käyttöä päivittäin, jotta toimintaa kannattaa jatkaa, Virpi toteaa.

Mustiala arvioi tarvitsevansa autoa pari kertaa kuussa – koronarajoitusten helpottaessa ehkä viikoittain. – Asioiden hoitoa, retkeilyä ja vierailulla käyntejä, Mustiala kuvailee tarpeitaan.

Hän kertoo käyneensä autolla muun muassa sukulaisten luona toisella paikkakunnalla.

– Julkisilla matkaan menisi toista tuntia per suunta, autolla hurautin paikalle 20 minuutissa. Samalla reissulla kävin tekemässä isommat kauppaostokset nyt, kun minun ei tarvinnut kantaa ostoksia koko matkaa, Mustiala iloitsee.

Vihreämpää liikkumista

Hanne Mustialalle auto tuo arkeen joustavuutta. Tarvetta on kuitenkin sen verran harvoin, ettei hän halua hankkia autoa seisomaan parkkipaikalle.

– Toivottavasti tämä palvelu jatkuu kokeilun jälkeenkin, hän toivoo.

Autoja on tällä hetkellä tarjolla kolmen kiinteistön parkkipaikalla: Markkinakadulla, Matinkalliossa ja Komentajankadulla.

– Olemme mielellämme mahdollistamassa tällaista kokeilua. Näkisin palvelulle potentiaalia laajemminkin. Omistusautot seisovat tutkitusti suurimman osan ajasta parkissa, Espoon Asuntojen isännöintijohtaja Aki Moilanen toteaa.

Kokeilu on osa Espoon kaupungin Kiertotalouden nopeita kokeiluja. – Toimimme tässä mahdollistajana muun muassa tarjoamalla autoille parkkipaikat. Haluamme olla mukana tukemassa kestäviä elintapoja ja liikkumisen tapoja, Moilanen sanoo.

Ei vaadi sitoutumista

Auton käyttömaksu on seitsemän euroa tunnilta. Mitään muita kuluja ei ole. Kirjautuminen palvelun käyttäjäksi ei sido mihinkään eikä siihen liity mitään kuluja.

Hanne Mustiala on innoissaan yhteiskäyttöautosta. – En halua ostaa autoa seisomaan pihaan, mutta mahdollisuus käyttää autoa oman aikataulun mukaan tuo arkeen helpotusta.

Mustiala pitää palvelua joustavana ja edullisena.

– Maksan vain käyttämästäni ajasta puolen tunnin tarkkuudella. Jos palautan auton arvioitua aiemmin, laskutus tulee vain käyttämältäni ajalta. Toisaalta, jos seuraavaa varausta ei ole heti perään, voin helposti myös lisätä käyttöaikaa kesken matkan, Mustiala kiittää.

Auto on vakuutettu, ja sekä autosta että palvelun verkkosivuilta löytyy ohjeet, miten toimia, jos jotakin sattuu. Tankkaamassa kuljettajan tarvitsee käydä vain, jos polttoainetta on mittarin mukaan alle neljännes.

– Sekin hoituu palvelun kautta, eli tankkaukseen ei tarvitse käyttää omaa rahaa, Mustiala kiittää.

 

Teksti: Tiina Parikka
Kuvat: Timo Porthan