Paljon tilaa pienissä neliöissä

Pienessä kodissa saattaa joskus tuntua, että neliöt loppuvat kesken. Jos kyseessä ei ole perheen kasvaminen ja isompien asuinneliöiden tai lisähuoneen tarve, voi kodista muokata viihtyisämmän sisustuksen avulla.
Kuvassa on pohjapiirros pienestä kodista ja sen sisustamisesta.

Suurimman ahtauden tunnun aiheuttaa useimmiten liika määrä tai liian massiiviset huonekalut. Sopiva määrä siroja huonekaluja harkitusti aseteltuina tekee tilasta taas isomman tuntuisen. 

Valitsemalla korkeajalkaisia, vaaleita huonekaluja ja nostamalla painopiste pois lattialta, luodaan illuusio isommasta tilasta. Pidä pää kylmänä myös nettikirppiksillä ja ilmaiseksi jaettavien huonekalujen kierrätyksessä ja suunnittele tila tarkkaan ennen hankintaa. 

Vinkki! Mittaa tila ja tee pohjapiirustus, johon sijoittelet huonekalut. 

Irti seinältä

Onko tapanasi asetella huonekalut seinän vieruksille? Usein sijoittamalla kalusteita kauemmaksi seiniltä saadaankin avaruuden tuntua. Esimerkiksi sohvan voi ottaa vain kevyesti irti seinästä tilantunnun luomiseksi.

Huoneita huoneiden sisälle saa ryhmittelemällä kalusteista omia alueitaan. Makuuhuoneen saa erotettua muusta tilasta matalalla hyllyllä, kauniilla verholla tai sermillä, ja oleskelutilan voi rajata nojatuolilla. 

Pyöreä pöytä sopii hyvin pieneen tilaan ja luo oman maton kanssa illuusion erillisestä ruokatilasta. Pidä kuitenkin huoli toimivista kulkuväylistä. 

Vinkki! Käytä mattoja alueiden rajaamisen apuna.

Eroon tarpeettomasta

Usein tulee pidettyä kiinni tavarasta, joka ei enää palvele tämänhetkistä tarvetta. Harkitsemalla tarkkaan kodin tavaroiden tarpeellisuus ja kierrättämällä ylimääräinen, luodaan väljyyttä, järjestystä ja siisteyttä kotiin, mikä taas voi olla suuri henkinen helpotus omaan olotilaan. 

Vinkki! Luo järjestystä lajittelemalla pientavarat laatikoissa kaappeihin.

Valaistuksella tunnelmaa 

Valaistuksella on suuri merkitys tilan tuntuun. Lisää seinä-, lattia- ja/tai pöytävalaisimia luomaan tunnelmaa. Valitse yleisvalaistuksen lamput samasta lämpimyysasteesta koko tilaan oman mieltymyksen mukaisesti. Lämpöaste merkitään (K) Kelvinasteikolla, ja useimmiten kotiin valitaan n. 3000 K lämpimän valkoista valoa. Viileämmästä valkoisesta valosta pitävät valitsevat 4000 K lampun. 

Vinkki! Käytä etäohjattavia polttimoita eri tunnelmien luomiseen.

Vaaleaa, vaan ei tylsää

Pienissä tiloissa on hyvä suosia vaaleita värejä. Eri materiaaleja ja useampaa sävyä yhdistelemällä saa tilaan mielenkiintoa. Seinälle valittava taide saattaa vaikuttaa suuresti tilan tunnelmaan. Tauluilla ei kuitenkaan kannata täyttää kodin joka seinää, vaan vain harkittu kohta, jolloin yleisilme pysyy rauhallisena ja seinällä oleva taide pääsee oikeuksiinsa. 

Vinkki! Taulujen helppoon kiinnitykseen löytyy nykyään myös suosittuja tauluille tarkoitettuja tarrakoukkuja, jotka saa tarvittaessa helposti irrotettua ja vaihtotarralla uudelleenkiinnitettyä.

 

Vinkit pienen tilan sisustukseen antoi sisustussuunnittelija Tintti Virtanen. Vapaa-ajallaan hän joogaa olohuoneessaan, maalaa tauluja keittiössään ja ulkoilee perheen kanssa.
 

Suppeampi versio tästä jutusta löytyy tuoreesta Kulmilla-lehdestä. Lehdestä löydät paljon lisää mielenkiintoista luettavaa.