Kuva
Kuvassa piirros suihkussa olevasta Touhukashahmosta, joka sulkee hanan veden säästämiseksi.

Pienempi paine säästää vettä

Asuntoihimme asennetaan vesikalusteita, joista vettä tulee pienemmällä paineella. Uudet kalusteet vähentävät vedenkulutusta noin 15 prosentilla.

Vedenkulutuksen vähentämisellä on vaikutusta vesi- ja lämmityskustannuksiin. Kiinteistöpäällikkömme Hannu Rahkila kertoo, että asennukset alkoivat keväällä 2022, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2024 loppuun mennessä. 

– Kalustevaihtoja tehdään 8083 asuntoon 153 talossa, mikä edustaa noin puolta kiinteistökannastamme. Kylpyhuoneisiin asennetaan suihkusäästökahva. Keittiöön sekä WC- ja kylpyhuonetilojen pesualtaisiin tulee hanojen virtaamaa rajoittava poresuutin, Rahkila kuvaa.

Kaikki huoneiston vesikalusteet tarkastetaan ja huolletaan. WC-istuimille tehdään huoltokunnostuksia vuotojen estämiseksi.

– Lähetämme asuntoihin tiedotteen vähintään kaksi viikkoa ennen töiden alkamista. Asentajat viipyvät asunnossa noin 15 minuuttia. Töiden aikana vesikalusteille tulee olla esteetön pääsy, ja suuret lemmikkieläimet on pidettävä poissa asennusten tieltä erillisessä tilassa tai huoneessa, Rahkila ohjeistaa.

Osassa taloista asennuksia on tehty jo aikaisemmin. Niiden pohjalta tiedetään, että säästöt vedenkulutuksen sekä käyttöveden lämmittämiseen tarvittavan energian osalta ovat 15 prosentin luokkaa.

– Kussakin kiinteistössä investointi maksaa itsensä takaisin noin yhdeksässä kuukaudessa. Vuosittaiset säästöt asennuksista asuntoa kohden ovat noin 140 euroa, mikä 8083 asunnon osalta merkitsee 1,2 miljoonan euron säästöjä vuositasolla, Rahkila laskee.

Rahkila kertoo, että vedenkäytön kustannuksiin vaikuttavat paitsi kulutus myös veden ja energian hinta. Käyttövedestä noin 40 prosenttia on kuumaa vettä, jonka lämmittämiseen kuluu paljon energiaa.

– Veden ja energian hinta ovat olleet kovasti nousussa ja tulevat todennäköisesti nousemaan edelleen korkean inflaation myötä. Kaikki energiaa säästävät toimenpiteet, kuten vedensäästökalusteiden asentaminen, vaikuttavat vuokratasoon. Lisäksi veden ja energian säästö on todella tärkeää ympäristön kannalta ja tänä talvena myös energian riittävyyden kannalta, Rahkila painottaa.

 

Teksti: Matti Valli

Vedenkäytön kustannuksiin vaikuttavat paitsi kulutus myös veden ja energian hinta. Käyttövedestä noin 40 prosenttia on kuumaa vettä, jonka lämmittämiseen kuluu paljon energiaa.

Vedensäästövinkkejä

Fiksu vedenkulutus on tehokas ja nopeavaikutteinen tapa säästää  energiaa. Listasiimme alle sellaisia vedensäästövinkkejä, jotka on helppo ottaa käyttöön heti. 

Peseytyminen

 • Pidä suihkuhetket lyhyinä. Viiden minuutin suihku kuluttaa vettä jo 60 litraa.       
 • Sulje suihku saippuoinnin ajaksi.
 • Jos kotonasi ei vielä ole vettä säästäviä kalusteita, kannattaa pitää suihkun tehoa pienemmällä.
 • Vähennä hiustenpesukertoja, jos mahdollista.
 • Sulje hana hampaiden pesun ajaksi.
 • Opeta lapsia peseytymään ripeästi.

Keittiö

 • Jos sinulla on astianpesukone, sen käyttäminen on energiatehokkaampaa kuin käsin tiskaaminen. Jos peset astiat käsin, pese ne altaassa, älä juoksevan veden alla.
 • Vältä astioiden turhaa huuhtelua ennen koneeseen laittoa.
 • Käytä välillä yhden kattilan reseptejä, tiskiä tulee vähemmän ja energiaa kuluu vähemmän.
 • Säilytä vesikannua jääkaapissa ja täytä lasisi siitä. Näin sinun ei tarvitse valuttaa hanaa ja odottaa kylmää vettä.

Pyykinpesu

 • Pese täysiä pyykkikoneellisia.
 • Tuuleta vaatteita ja pitkitä pesuvälejä.
 • Jos vaatteet eivät ole kovin likaisia, kannattaa valita lyhyempi ja viileämpi pesuohjelma.