Kuva
Kuvassa on sydämenmuotoinen sämpylä.

Puurosämpylät ja pappilan hätävara pelastavat ruoan roskikselta – Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.

Köyhät ritarit ja pappilan hätävara kunniaan! Aamupuuron tähteistä saa oivat sämpylät. Nuupahtaneista vihanneksista taasen smoothieta tai sosekeittoa. Monenlaista herkullista voi valmistaa leivästä, pullasta, vihanneksista ja hedelmistä, jotka ovat vielä syömäkelpoisia mutta jotka ovat riskissä joutua roskikseen. 

Vietämme 11.–17.9.2023 Hävikkiviikkoa, joka tavoitteena on herätellä keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Tämän vuoden kampanjassa keskitytään myös edistämään erityisesti kasvisten ja leivän fiksua hyödyntämistä, jotta niiden hävikki vähenisi.

Satasen edestä ruokaa roskiin vuodessa

Keskivertokuluttaja heittää Suomessa syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa vuosittain. Rahassa mitattuna jokainen heittää keskimäärin satasen edestä vuodessa roskiin syömäkelpoista ruokaa.

Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä, ja jos ruoka päätyy hävikkiin, koko tuotantoketjussa aiheutuneet päästöt ovat syntyneet turhaan.

Poisheitetty ruoka päätyy roska-astioihin ja tuottaa kuluja vielä jätehuollossakin. Jos ruokaa kuitenkin päätyy roskikseen, oikea osoite on biojäteastia, jolloin jätteestä saadaan tuotettua biokaasua ja kompostimultaa.

Pelasta ruoka roskikselta

Kuivahtaneet pullat ja kakunpalat päätyvät helposti roskikseen. Sama kohtalo voi olla murentuneilla keksillä. Niistä saa kuitenkin loihdittua pikkuvaivalla herkullisia jälkiruokia. 

Pappilan hätävara – perinneherkku kuivahtaneista kakunpaloista

Ainekset

  • kuivahtaneita kakunpaloja, pikkuleipiä, tms.
  • marjahilloa tai sokeroitua sosetta
  • kermavaahtoa maustettuna hiukan sokerilla ja vaniljalla

Valmistus

  • Liota kakunpaloja ja pikkuleipiä hetki maidossa tai mehussa, jos ne ovat kovia.
  • Lado jälkiruokamaljaan kerroksittain kakunpaloja, hilloa tai sosetta ja kermavaahtoa.

Ohje: Martat

P.s. Kermavaahdon voi korvata maidottomilla tuotteilla, esimerkiksi soijavispillä. Myös jäätelö toimii hyvin lisukkeena. Hillon ja soseen tilalla voi käyttää myös tuoreita marjoja.

Näin vähennät ruokahävikkiä

Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiseen ovat ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanheneminen. Muita syitä ovat lautasille jääneet ruoantähteet, liian ison määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta enää syödä. 

Ruokahävikkiä voi ehkäistä esimerkiksi

  • suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen
  • muistamalla päiväysmerkintöjen erot
  • käyttämällä luovuutta kokkaamisessa ja kokeilemalla rohkeasti uusia reseptejä sen pohjalta, mitä ruoka-aineita kaapissa on jo valmiiksi
  • säilyttämällä elintarvikkeet oikein

Ruokailusta tähteeksi jääneen ruoan voi laittaa rasiaan, jäähdyttää ja säilyttää jääkaapissa ja lämmittää seuraavalle aterialle tai pakastaa myöhempää käyttöä varten. 

Jos ruokaa jää vähän yli, siitä voi jatkaa seuraavana päivänä täysin uuden ruokalajin. Lisää voit lukea verkkoartikkelistamme.

Lisätietoja 
www.saasyoda.fi/reseptihaku
www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/ 
www.kuluttajaliitto.fi/materiaalit/ruokahavikki/