Huoneistokäynnistä ilmoitetaan etukäteen

Huollolla, vuokranantajalla tai korjaus- ja remonttikohteiden urakoitsijalla on toisinaan tarpeen päästä asuntoosi sisälle. Näistä käynneistä ilmoitetaan aina etukäteen, vain mahdollisissa vahinkotilanteissa huoneistokäynti voi olla äkillinen ja ennalta ilmoittamaton.
Kuvassa huoltohenkilö seisoo ovella

Kun kyse on tavallisesta, esimerkiksi asunnon ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvästä huoneistokäynnistä, sen ajankohta ilmoitetaan sinulle 1–3 arkipäivää ennen käyntiä. Huoneistokäynnit tehdään arkisin työaikaan, eli ilta- ja viikonloppukäynnit ovat mahdollisia vain, kun niistä on erikseen sovittu.

Voit olla ilmoitetun huoneistokäynnin aikaan kotona, mutta välttämätöntä se ei ole ja mahdollisen remontin aikaan ei niin suositeltavaakaan. Silloin asunnossasi käydään sovitusti yleisavaimella, ja käynnistä jätetään tavallisesti kirjallinen ilmoitus sellaiseen paikkaan, josta havaitset sen.  

Onko sisääntulija oikealla asialla?   

Uutisotsikoihin on silloin tällöin noussut tilanteita, joissa huijarin on onnistunut päästä asuntoihin sisälle esittäytymällä esimerkiksi poliisiksi tai huoltohenkilöksi. Jos olet yhtään epävarma tulijasta, pyydä häntä ensin esittämään henkilöllisyytensä.  

Huollon ja vuokranantajan edustajilla tulee olla mukanaan kuvallinen henkilökortti, josta käy ilmi nimi, tehtävänimike ja työnantaja. Lisäksi kaikilla korjaus- ja remonttihankkeissa työskentelevillä on oltava kuvallinen ja veronumerolla varustettu henkilökortti, jota kutsutaan Valttikortiksi. Jos et saa kuvallista henkilökorttia nähtäväksesi, älä päästä tulijaa sisään.   

Huoneistokäynnin yhteydessä ei koskaan kysytä pankkikorttisi PIN-koodia tai pankkitilisi salasanaa ja käyttäjätunnusta. Niitä ei myöskään pyydä mikään viranomaistaho, esimerkiksi poliisi. Älä siis luovuta PIN-koodeja tai salasanoja koskaan kenellekään ulkopuoliselle, ne kuuluvat vain sinun tietoosi. Myös henkilötunnus on sellainen tieto, jota sinun ei tarvitse kertoa.  

Milloin huoneistokäynti voidaan joutua tekemään ilman ennakkoilmoitusta? 

Kiinteistösi yleisavain on Espoon Asuntojen lisäksi huoltoyhtiöllä ja korjaus- ja remonttikohteissa urakoitsijalla. Yleisavaimella ei voi tulla asuntoosi ennalta ilmoittamatta kuin erittäin äkillisissä tilanteissa. Näitä voivat esimerkiksi olla 

  • asunnossa epäillään olevan vesivahinko, 
  • asunnossa on syttynyt tulipalo, 
  • asukkaan epäillään saaneen sairauskohtauksen tai 
  • minkä tahansa muun vahingon estäminen. 

Näissäkin tilanteissa sinut pyritään tavoittamaan ennen asuntoon menoa. Jos siinä ei onnistuta, käynnistä ja kävijästä jätetään aina tieto, ja tiedoista käy ilmi myös kävijän yhteystiedot. 

Huollon ja vuokranantajan edustajilla on mukanaan kuvallinen henkilökortti, josta käy ilmi nimi, tehtävänimike ja työnantaja. Korjaus- ja remonttihankkeissa työskentelevien kuvallista henkilökorttia kutsutaan Valttikortiksi, ja se on aina oltava työmailla mukana.