Tekoälyä lämmityksensäätöön

Espoon Asuntojen kiinteistöissä käyttöönotettu älykäs lämmitysjärjestelmä Fortum SmartLiving tuo asuntoihin tasaisen lämmön ja säästää energiaa.

Älykästä lämmityksensäätöjärjestelmää ja lämpöenergian kysyntäjoustoa on pilotoitu kiinteistöissämme vuodesta 2015 alkaen.Pilotoinnista saadut kokemukset olivat positiivisia, ja lämmönkulutus pieneni pilottikiinteistöissä jopa 10 prosenttia. Vuonna 2018 teimmekin päätöksen ottaa Fortum SmartLiving -palvelu käyttöön kaikissa asunnoissamme muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Päätös Fortum SmartLiving -palvelun laajemmasta käyttöönotosta oli luonteva tapa jatkaa jo aloitettuja ilmastotoimia ja toteuttaa Espoon kaupungin ilmasto-ohjelmaa. Lisäksi se sopii hyvin arvoihimme ja strategisiin painopisteisiimme, joista yksi on kestäviä tekoja. 

SmartLiving-palvelun avulla vaikutamme asumismukavuuteen, pienennämme lämmityskustannuksia ja tehostamme lämmöntuotantoa.

Tekoäly apuna

Fortum SmartLiving -palvelu perustuu Leanheat Oy:n kehittämään teknologiaan, jossa tekoäly ohjaa automaattisesti kiinteistön lämmitystä asuntojen sisälämpötilan, kiinteistön ominaisuuksien ja sääennusteiden perusteella.

Palvelu oppii historiasta ja katsoo tulevaisuuteen. Se kerää jatkuvasti tietoa, jonka perusteella se määrittelee kullekin hetkelle juuri oikean lämmöntarpeen. Useimmilla meistä on esimerkiksi vakiintuneet rutiinit, jotka määrittävät, milloin käymme suihkussa tai laitamme ruokaa.

Tasaista lämpöä

Yleensä lämpötilan vaihtelu on asia, joka koetaan rasittavana. Siksi älykkään lämmönohjauksen tavoitteena on tasainen lämpötila koko huoneistossa, ja näin todettiin käyneenkin kiinteistöissä, joissa Fortum SmartLiving -palvelua alkujaan pilotoitiin. Myös huoneistojen lämpötiloihin liittyvien vikailmoitusten määrä vähentyi.

Huoneistojen tavoitelämpötilaksi on asetettu 21 astetta, joka on sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen suosituksen mukainen lämpötila. Poikkeama tästä voi olla 1,5 astetta.

Näin kirjaudut Fortum SmartLiving -palveluun

  • Avaa palvelu alla olevan Fortum SmartLiving -linkkipainikkeen kautta ja kirjaudu sisään Oma Fortum - tunnuksilla tai luo tunnukset käyttämällä verkkopankkitunnuksia.
  • Anna ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä mittarisi tunnuskoodi, jonka löydät mittarin reunasta.
  • Lataa Oma Fortum- sovellus puhelimeesi (Android / iOS) tai käytä palvelua selaimellasi.

Päästötöntä lämpöä

Asuntomme lämpiävät Fortumin päästöttömällä Eko Plus-kaukolämmöllä ja käyttämämme kiinteistösähkö on EKOenergia-merkittyä bioenergiaa.

Mukana VAETS-toimenpideohjelmassa

VAETS on vuokra-asuntoyhteisöjen energiatehokkuussopimus, johon liityimme vuonna 2010.