Kuva
Maapallonkatu 3
Uutinen 1.9.2023

Espoon Asunnot allekirjoitti NHK Rakennus Oy:n kanssa urakkasopimuksen 77 asunnon peruskorjaamisesta Olarissa

Espoon Asunnot allekirjoitti keskiviikkona 30.8. urakkasopimuksen NHK Rakennus Oy:n kanssa peruskorjaushankkeen toteuttamisesta osoitteessa Maapallonkatu 3. Urakka käynnistyy syyskuussa 2023 ja valmistuu vuoden 2024 lopussa. Urakan arvo on lähes 10 miljoonaa euroa.

Peruskorjattava Maapallonkatu 3 koostuu viidestä kolmikerroksisesta rakennuksesta, joissa on yhteensä 77 asuntoa. Asuntojen koot vaihtelevat yksiöstä neliöön. Peruskorjausurakassa asuintalot piha-alueineen uusitaan kauttaaltaan.

Peruskorjauksen yhteydessä Maapallonkatu 3:n asuntojen sisätilat, kuten keittiöt ja kylpyhuoneet, uusitaan täysin. Samalla parvekkeet remontoidaan ja lasitetaan. Myös asukkaiden yhteiskäytössä olevat tilat ja liiketilat kunnostetaan vastaamaan paremmin nykyisiä tarpeita.   

Sisätilojen lisäksi peruskorjausurakassa kunnostetaan laajat piha-alueet ja samalla pihojen alla oleva maanalainen tekniikka, eli salaoja-, viemäri- ja lämpöputket uusitaan. Rakennusten tekninen taso saatetaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Espoon Asunnoilla on Olarissa useita kiinteistöjä, joista osa on peruskorjausvaiheessa ja osa juuri valmistunutta uudistuotantoa. Maapallonkatu 3 on valmistunut alueelle vuonna 1979.  

– Rakennusten elinkaari oli Maapallonkatu 3:n osalta siinä vaiheessa, että laaja peruskorjaus oli välttämätön. Korjaustöiden laajuuden vuoksi kohde on tyhjennetty asukkaista ja irtisanotuille asukkaille on tarjottu asunto muista kohteistamme, kertoo rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

Hankkeen toteutuksesta vastaa NHK Rakennus Oy ja suunnittelun on tehnyt A-Insinöörit Oy. 

NHK Rakennus on toteuttanut useita korjauskohteita Espoon Asunnoille. Hankkeet ovat vaihdelleet ulkovaippojen korjauksista laajoihin peruskorjauksiin. Olemme tyytyväisiä, kun saamme jatkaa yhteistyötä heidän kanssaan, toteaa toimitusjohtaja Jukka-Pekka Soila.

Tulevina vuosina taloteknisten ratkaisujen uusimistarve lisääntyy eniten

Forecon Oy on toteuttanut Espoon Asunnoille kahdesti koko sen rakennuskantaa koskevan korjausvelka- ja korjaustarvelaskelman. Sen mukaan Espoon Asuntojen rakennuskannan painotettu keski-ikä on 26 vuotta.

– Rakennuskantamme ikäjakauma painottuu voimakkaasti 1980- ja 1990-lukuihin. Moni 1990-luvulla valmistuneista rakennuksista on vasta tulossa peruskorjausikään, ja näiden kohteiden osalta korjaustarve kasvaakin hyvin voimakkaasti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, kertoo Pirjo Räihä.

Vielä toistaiseksi suurin korjaustarve kohdistuu rakennusten sisätiloihin, mutta erityisesti 1980- ja 1990-luvuilla rakennettujen rakennusten talotekniikan korjaustarve kasvaa tulevaisuudessa, kun rakenteiden tekninen käyttöikä päättyy. Talotekniikan korjaukset ohittavatkin sisätilojen korjaustarpeen vuonna 2030.

Peruskorjausurakassa Maapallonkatu 3:n asuintalot piha-alueineen uusitaan kauttaaltaan. Se tarkoittaa, että asuntojen sisätilat, kuten keittiöt ja kylpyhuoneet, uusitaan täysin. Samalla parvekkeet remontoidaan ja lasitetaan. Myös asukkaiden yhteiskäytössä olevat tilat ja liiketilat kunnostetaan vastaamaan paremmin nykyisiä tarpeita.