Kuva
Kuvassa on havainnekuva Hyljetie 3:een rakennettavasta puukerrostalosta.
Uutinen 8.3.2021

Espoon Asuntojen ensimmäinen puukerrostalo rakennetaan Finnooseen

Espoon Asunnot Oy ja KW-Component Oy allekirjoittivat perjantaina 5.3.2021 urakkasopimuksen kahden viisikerroksisen kerrostalon rakentamisesta Finnooseen.

Osoitteeseen Hyljetie 3 rakennettava kohde on Espoon Asuntojen ensimmäinen puurakenteinen kerrostalokohde, ja sen on määrä valmistua loppuvuodesta 2022. 

Tulevina vuosina ilmastomyönteinen ja ekologisesti kestävä rakentaminen lisääntyy myös Espoossa. 

– Kiinnostus puurakentamista kohtaan on lisääntynyt sitä mukaa, kun ilmastotietoisuus on kasvanut. Kun puun käyttöä lisätään rakentamisessa, pystymme samalla pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä, sanoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

Hyljetie 3:een rakennettava puukerrostalokohde toteutetaan puurakenteisilla tilaelementeillä ja kohde muodostuu kahdesta viisikerroksisesta rakennuksesta, jotka sijoittuvat lähelle Finnoon ja Kaitaan tulevia metroasemia. Uudiskohteeseen valmistuu 72 kohtuuhintaista kotia, joiden koot vaihtelevat alustavan suunnitelman mukaan 35-neliöisestä yksiöstä 63-neliöiseen kolmioon. 

– Tilaelementtirakentamisen hyöty on siinä, että elementit tehdään valmiiksi suojatuissa tehdasolosuhteissa. Se taas lyhentää tontilla säiden armoilla tehtävän rakentamisen minimiin ja nopeuttaa myös valmistumista.  

Hyljetie 3 toteutetaan A-energialuokan kohteena. Rakennukset tullaan liittämään kaukolämpöverkkoon, mutta nyt käynnistyvässä suunnittelussa huomioidaan kestävän kehityksen periaatteet, ja katolle on mahdollisuus sijoittaa mm. aurinkosähköpaneelit. 

Espoon Asuntojen ensimmäisen puukerrostalokohteen toteuttamisesta vastaa urakkakilpailun voittanut KW-Component Oy.

– Puukerrosrakentaminen on kovassa kasvussa ja on hienoa päästä toteuttamaan tämä hanke Espoon Asunnoille, sanoo Woodcompin toimitusjohtaja Marko Paloniemi.

– Yhtiömme valmistaa puukerrostalojen asuntomoduulit puunjalostuksesta lähtien yhtiön Raahen tehtailla. Käytämme kotimaista puuta ja työllistämme Suomessa, Paloniemi lisää.

Puu on rakennusmateriaalina tutkitusti terveellinen. Se vaikuttaa myös viihtyisyyteen, mm. sisäilmaan ja akustiikkaan. Hyljetien puukerrostalojen viihtyisyyttä lisäävät myös useat asumisen älyratkaisut.

Kohteen pääsuunnittelusta vastaa arkkitehti Markku Ranne Arkkitehtitoimisto Avario Oy:stä. 

Hyljetie 3 on Espoon Asunnoille reilun 15 miljoonan euron investointi. Se toteutetaan ARAn 40 vuoden pitkällä korkotuella ja aikanaan tehtävissä asukasvalinnoissa noudatetaan ARAn asukasvalintakriteerejä.

Pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisten asuntojen kysynnän on ennustettu jatkuvan suurena, sillä alueen asukasmäärä kasvaa työvoiman tarpeen, kaupungistumisen ja maahanmuuton myötä. Kysyntä kohdistuu erityisesti yksiöihin sekä pieniin kaksioihin ja kolmioihin. 

– Tarve on neliöiltään tehokkaammille ja pohjaratkaisuiltaan nykyaikaisille asunnoille, sillä 80 prosenttia meille tulevista vuokra-asuntohakemuksista on yhden tai kahden hengen ruokakunnilta, sanoo Räihä.

 Vuonna 2020 Espoon Asunnoille valmistui neljä uudiskohdetta, ja niihin 374 uutta kohtuuhintaista kotia.

- Viime vuonna rakenteille saamiemme uudiskohteiden asuntomäärä ylsi 480 asuntoon. Kaikkiaan rakenteilla oli vuoden 2020 lopussa yhdeksän kiinteistöä, joihin valmistuu aikanaan 732 asuntoa, kertoo Räihä.

Kuva: Avario Oy

Hyljetien puukerrostalojen viihtyisyyttä lisäävät myös useat asumisen älyratkaisut.