Kuva
Tietokone pöydällä
Uutinen 2.3.2021

Espoon Asuntojen vuosi 2020: rakenteille lähes 500 uutta kohtuuhintaista asuntoa

Espoon Asuntojen vuotta 2020 leimasi monen muun toimijan tavoin korona. Silti vuosi oli numerojen valossa hyvä: asuntojen käyttöaste oli 98,4 %, uusia asuntoja valmistui 374 ja saatiin rakenteille 480. Sen sijaan liikevaihto laski hieman edellisvuodesta.

Mennyt vuosi sujui Espoon Asuntojen osalta suunnitellusti, vaikka liikevaihto jäi hieman viime vuotta alhaisemmaksi ja oli 139,2 miljoonaa euroa.  

– Laskua edellisvuoteen oli 0,3 prosenttia. Liikevaihdon heikkenemistä selittää muun muassa kaavamuutoksen alla olevien ja purkuun menevien kohteiden selkeästi alhaisemmat vuokratuotot. Lisäksi liikevaihdon kehittymiseen vaikuttivat koronapandemian vuoksi annetut liiketilavuokra-alennukset sekä poikkeustilanteen heijastuminen asuntojen ja liiketilojen vuokraukseen, kertoo Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.

Espoon Asunnot aloitti maaliskuussa 2020 monen muun toimijan tavoin toimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Pyrimme vähentämään fyysisten kontaktien määrää ja noudattamaan viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia sulkemalla asiakaspalvelupisteemme ja kiinteistöjen yleiset tilat (kuten kerhotilat, kuntosalit ja saunat) ja perumalla asukastilaisuudet.

Yleisten tilojen käyttörajoituksia voitiin purkaa kesäkuussa 2020, mutta rajoitukset tulivat jälleen voimaan marraskuussa 2020 yleisen tautitilanteen heikettyä.

Koronapandemian vaikutus näkyi myös kiinteistöjen hoitokustannuksissa, kun siivouksesta, vedestä ja jätevedestä aiheutuneet kustannukset nousivat siivouksen tehostamisen ja ihmisten kotonaolon lisääntymisen myötä.

Kohtuuhintaisten asuntojen kysyntään koronapandemialla ei ollut vaikutusta, vaan kysyntä jatkui edellisvuosien tapaan suurena. Vuoden lopussa aktiivisia hakemuksia oli 6 154, mikä on hieman enemmän kuin vastaavaan aikaan edellisvuonna.

–  Asunnon sai kauttamme 1 944 kotitaloutta, joista 1 040 oli yhden hengentalouksia. Kaikkiaan 65,1 (59,8) % kaikista vuokratuista asunnoista oli yksiöitä tai kaksiota.

Pääkaupunkiseudun kohtuuhintaisten asuntojen niukka tarjonta saa asukkaat arvostamaan yleishyödyllisen vuokra-asumisen edullisuutta ja riskittömyyttä. Vuokralaisten vaihtuvuus olikin suhteellisen vähäistä, joskin se kasvoi jonkin verran edellisvuodesta ja oli 12,7 (12,3) %.

Asuntojen suureen kysyntään Espoon Asunnot vastaa rakentamalla Espooseen lisää kohtuuhintaisia koteja.

– Viime vuonna saimme rakenteille 480 uutta asuntoa. Kaikkiaan vuoden 2020 lopussa rakenteilla oli yhdeksän kiinteistöä, joihin valmistuu aikanaan 732 asuntoa.

Asuntojen rakentamiseen tarvittavaa tonttimaata saadaan myös kehittämällä jo olemassa olevia kiinteistöjä muun muassa kaavamuutoksin.

– Rakentamisessa suositaan tällä hetkellä tiivistä korttelirakentamista, jolla luodaan uusia asuinalueita ja tiivistetään vanhoja aluekeskuksia, sanoo Espoon Asuntojen rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

Yksi tällainen hanke on parhaillaan käynnissä Suvelan Kirstinharjussa, jossa kaupunkikuvaa tiivistetään purkamalla neljä Espoon Asuntojen vanhaa vuokrataloa ja rakentamalla tilalle 14 uutta pistetaloa. Niistä seitsemän rakennuttajana on Espoon Asunnot.

– Suvelan Kirstinharju on Espoon Asunnoille tähän asti suurin kiinteistökehityskohde ja kokoluokaltaan merkittävä investointi. Vuonna 2020 saatoimme loppuun hankkeen purkuvaiheen ja käynnistimme uudiskohteidemme, Kirstintie 2:n (190 asuntoa) ja Kirstinharju 4:n (25 asuntoa), rakentamisen.

Korttelissa tehtiin vuoden 2020 aikana myös suunnitelman mukaiset tontin- ja määräosan myynnit Avara Oy:n rahastoyhtiöille sekä NAL Asunnot Oy:lle.

– Näin uudistuvaan kortteliin saadaan uusien ARA-vuokra-asuntojen lisäksi nuoriso- ja asumisoikeusasuntoja sekä vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Tammikuussa 2021 toteutettiin vielä tontin myynti Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy:lle, jonka jälkeen korttelin tontinluovutukset saatiin valmiiksi.

Vaikka kiinteistöjen ylläpito- ja korjauskustannukset ovat nousseet useana vuonna peräkkäin, vuokrankehitys on kyetty säilyttämään maltillisena ja ennakoitavana. Viime vuonna keskimääräinen asuntovuokra oli noin 28 prosenttia Espoon yleistä vuokratasoa alhaisempi.

– Noudatamme vuokranmäärityksessämme kahta periaatetta, omakustanteisuutta ja kohtuuhintaisuutta. Se tarkoittaa, että vuokra perustuu todellisiin kiinteistöjen käyttö-, ylläpito- ja rahoituskustannuksiin. Lisäksi keräämme vuokrassa rahaa lainojen maksamiseen sekä peruskorjausten että uusien asuntojen rakentamiseen omin varoin, Jaakko Kammonen sanoo.

Tämän vuoden alussa vuokrat nousivat keskimäärin 0,6 prosenttia, ja 92 kiinteistön osalta vuokrankorotustarvetta ei ollut lainkaan.

 

Keskeiset tunnusluvut vuodelta 2020

  • Asuntoja vuoden lopussa 15 724
  • Liikevaihto 139,2 miljoonaa euroa, laskua edellisvuoteen 0,3 prosenttia
  • Liikevoitto 16,9 prosenttia liikevaihdosta
  • Omavaraisuusaste 26,4 prosenttia
  • Tase 1 118,7 miljoonaa euroa
  • Tilikauden tulos 60 433 euroa

Huoneistojen käyttöaste ja vaihtuvuus

  • Käyttöaste 98,4 prosenttia
  • Vaihtuvuus 12,7 prosenttia
  • Aktiivisia hakemuksia vuoden lopussa (31.12.2020) 6 154 kpl
Kohtuuhintaisten asuntojen suureen kysyntään vastaamme rakentamalla Espooseen lisää kohtuuhintaisia koteja. Viime vuonna saimme rakenteille 480 uutta asuntoa.