Kuva
Kuvassa Niittykumpuun valmistunut uudiskohteemme Nuttukuja 10
Uutinen 27.2.2023

Espoon Asuntojen vuosi 2022: Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen merkitys kasvaa elinkustannusten noustessa

Liikevaihtomme kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia, asuntojen käyttöaste oli 98,4 ja uusia asuntoja valmistui 554, mikä oli yli puolet kaikista Espooseen viime vuonna valmistuneista ARA-vuokra-asunnoista (954).

Espoon Asuntojen taloudellinen asema säilyi hyvänä. Liikevaihto kohosi 145,7 miljoonaan euroon (142,8), eli kasvua edellisvuoteen oli kaksi prosenttia. Kasvuun vaikuttivat valmistuneista uudiskohteista kertyneet vuokratuotot ja tehdyt vuokrantarkistukset, joiden keskimääräinen suuruus oli vuoden 2022 alussa 0,6 %.

– Asuntokantamme kasvoi viime vuonna 554 asunnolla, kun kahdeksan kuudestatoista rakenteilla olleesta uudiskohteestamme valmistui, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Kammonen ja jatkaa   

– Pääkaupunkiseudun yleisillä vuokramarkkinoilla koetulla tarjonnan lisääntymisellä ja jopa ylitarjonnalla ei ollut vaikutusta uudiskohteidemme kysyntään.

 Viime vuonna hakemuksia vastaanotettiin 32 496 (31 919), ja vuoden lopussa aktiivisia hakemuksia oli 8 035 (6 619). Molemmissa luvuissa on hieman kasvua edellisvuoteen verrattuna.

– Selvää on, että kasvukeskuksissa kohtuuhintaisen asumisen suosio ylittää tarjonnan moninkertaisesti. Kohonneet elinkustannukset, korkojen nousu ja yleinen epävarmuus saa ihmiset arvostamaan yleishyödyllisen vuokra-asumisen edullisuutta ja riskittömyyttä.

Suurinta kysyntä on pienten asuntojen, eli yksiöiden ja kaksioiden kohdalla. Niitä Espoon Asuntojen 16 417 asunnon asuntokannasta on noin puolet.

– Perhekoon pienentyminen on jo jonkin aikaa näkynyt asunnonhakijoissa ja näkyy jatkossa varmasti vieläkin selvemmin.  Viime vuonna asunnon sai 2 350 (2 166) kotitaloutta, ja heistä yli puolet oli yhden henkilön kotitalouksia, sanoo asiakkuusjohtaja Juha Heino.

Vaikka kysyntäpaine kohdistuu yksiöihin ja kaksioihin, Espoon Asunnot toteuttaa jatkossakin myös perheille sopivia asuntoja.

Vuonna 2022 valmistuneiden uudiskohteiden joukkoon lukeutui Espoon Asuntojen tähänastisista kiinteistökehityshankkeista suurin, Suvelassa sijaitsevat Kirstinharjun uudiskorttelit.

– Alun perin 252-asuntoiseen vuokrakortteliin muodostui kiinteistökehittämisen myötä 521 asuntoa eri hallintamuodoilla. Samassa uudiskorttelissa on 215 ARA-vuokra-asuntomme lisäksi Asuntosäätiön 68 asumisoikeusasuntoa ja NAL Asuntojen 59 nuorille aikuisille tarkoitettua vuokra-asuntoa. Toiseen uudiskortteliin valmistui Avara Oy:n 179 vapaarahoitteista vuokra-asuntoa, kertoo rakennuttamisjohtaja Pirjo Räihä.

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta palkitsi yhdessä Espoon rakennusvalvonnan kanssa aiemmin tässä kuussa Kirstinharjun uudiskorttelit HURRAA! -palkinnolla. Tunnustus myönnetään erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetusta rakennettuun ympäristöön liittyvästä teosta, ja se jaettiin nyt yhdeksännen kerran.

Viime vuonna saatiin rakenteille 300 (403) uutta ARA-vuokra-asuntoa, mikä nosti neljän vuoden asuntoaloitusten keskiarvon 406:een, eli kaupunginvaltuuston asettamalle tavoitetasolle Vuoden lopussa rakenteilla oli kahdeksan (13) uudiskohdetta, joissa on yhteensä 629 (883) asuntoa.

–Espoon Asunnoille valmistuu tänä vuonna viisi uudiskohdetta, kaksi Finnooseen, yksi Latokaskeen, Nuottaniemeen ja Tapiolaan. Lisäksi vuoden aikana saadaan valmiiksi kaksi peruskorjauskohdetta, jotka sijaitsevat Olarissa ja Karakalliossa. 

Vuonna 2021 alkanut rakennuskustannusten nousu jatkui myös viime vuonna. Kustannusten nousuun vaikutti erityisesti Venäjän helmikuussa 2022 aloittama sota Ukrainassa.

– Kiihtynyt inflaatio nosti merkittävästi materiaalien, polttoaineiden ja palveluiden hintoja. Reagoimme kohonneisiin tarjoushintoihin ja rahoituskustannuksiin ripeästi ja aikataulutimme osan ei-kiireellisistä korjaushankkeista uudelleen, kiinteistöpäällikkö Hannu Rahkila kertoo.

Energian hinnannousu ja mahdolliset saatavuushaasteet puhuttivat syksyllä laajalti. Vaikka saatavuusongelmilta on vältytty, hintojen nousulla on ollut välitön vaikutus kiinteistöjen hoitokustannuksiin.

- Vaikka kiinteistösähkön kulutus kasvoi vain hieman, sähkön kokonaiskustannukset nousivat 55 prosenttia ja lämmityskulut 7,8 prosenttia.

Vuoden 2022 lopussa tehty vuokranmääritys johti hieman kahta edeltävää vuotta korkeampaan vuokrantarkistustarpeeseen. Vuokrat nousivat vuoden alussa keskimäärin 3,5 prosenttia.

- Haastavasta kustannuskehityksestä huolimatta haluamme taata asukkaillemme maltillisen vuokrankehityksen. Asuntojemme keskivuokra on tänä vuonna 13,32 €/kk/m², mikä on yli 28 prosenttia Espoon yleistä vuokratasoa alhaisempi, sanoo Jaakko Kammonen

Keskeiset tunnusluvut vuodelta 2022

(suluissa vuosi 2021)

  • Asuntoja vuoden lopussa 16 417 (15 879)
  • Liikevaihto 145,7 (142,8) miljoonaa euroa
  • Liikevoitto 9,8 (10,5) prosenttia liikevaihdosta
  • Omavaraisuusaste 24,9 (25,9) prosenttia
  • Tase 1 246 (1 171,3) miljoonaa euroa
  • Käyttöaste 98,4 (98,5) prosenttia
  • Vaihtuvuus 11,7 (12,6) prosenttia
  • Aktiivisia hakemuksia vuoden lopussa 8 035 (6 619)

Kuvassa Nuttukuja 10, Niittykumpuun lokakuussa 2022 valmistunut 28-asuntoinen uudiskohteemme. Kuva: Zentuvo Finland Oy.