Kuva
Kuvassa loisteputkivalaisin.
Uutinen 23.3.2023

Loisteputkien korvaaminen led-valoputkilla kuuluu asukkaan vastuulle

Vuoden 2023 kuluessa perinteiset loisteputket poistuvat kauppojen valikoimista. Näiden tilalle tulevat ympäristöystävällisemmät led-valoputket. Jokainen asukas vastaa itse oman asuntonsa lamppujen uusimisesta siinä vaiheessa, kun loisteputket lakkaavat toimimasta.

Asuntojemme kylpyhuoneissa ja keittiöissä on käytössä useita erilaisia kiinteitä loisteputkivalaisintyyppejä. Lisäksi muutamassa kiinteistössä on loisteputkivalaisimet myös huoneistojen eteisissä. 

Pääsääntöisesti loisteputkivalaisimeen voi vaihtaa led-valoputken helposti itse. Esimerkiksi keittiön välitilavalaisimen tai kylpyhuoneen peilikaapin vanha loisteputki kierretään irti ja tilalle laitetaan vastaavan kokoinen CE-merkitty led-putki. Tämän lisäksi pitää vaihtaa myös sytytin, joka tulee uuden led-valoputken mukana. Led-valoputkessa uusi sytytin on käytännössä oikosulkupala, joka tarvitaan, koska led toimii toisin kuin loisteputki.

Vanha loisteputki ja tiedot valaisimesta (ota kännykällä kuva valaisimen teknisistä tiedoista) kannattaa ottaa mukaan, kun menet ostamaan korvaavaa led-lamppua. Myyjä pystyy tällöin ohjeistamaan oikean korvaavan tuotteen.

Lähtökohtaisesti led-valoputket käyvät vanhaan valaisimeen, joten loisteputkien korvaaminen ei vaadi valaisimen vaihtamista.

Olethan yhteydessä kiinteistöhuoltoyhtiöösi, jos sinulla herää kysymyksiä led-valoputken vaihtoon liittyen. Huoltoyhtiön yhteystiedot löydät kiinteistön ilmoitustaululta ja verkkosivuiltamme.

Yleisohje: Led-valoputken ja sytyttimen vaihto

Led-valoputken ja sytyttimen voit vaihtaa itse ilman työkaluja:

  • Katkaise virta valaisimesta
  • Irrota muovinen valosuoja puristamalla peukalolla muovisuojan alareunaa ylöspäin varovasti siten, että reuna irtoaa urastaan
  • Kierrä loisteputkea/sytytintä asentoon, jossa se irtoaa uristaan 
  • Toimita vanha loisteputki/sytytin kierrätykseen (Useimmilla kiinteistöillämme on SER-jätteen keräysastia. Lisäksi monet kaupat ottavat loisteputkia vastaan maksutta. Kotitalouksien loisteputkia ja -lamppuja otetaan maksutta vastaan myös vaarallisen jätteen sekä sähkölaiteromun vastaanottopaikoissa.)
  • Uusi led-putki/sytytin asetetaan ensin uriinsa ja kierretään hieman, kunnes putki/sytytin lukittuu paikoilleen
  • Aseta muovinen valosuoja paikalleen