Kuva
Kuvassa näkyy talvisaapikkaat, joihin on kiinnitetty liukuesteet.
Uutinen 19.2.2024

Varovasti liukkaalla kelillä!

Nyt on hyvin liukasta, kun säätila on vaihdellut pakkasen ja plussa-asteiden välillä. Pidetään yhdessä asuinkiinteistön piha turvallisena kulkea. Huoltoyhtiön vastuulla on suuri osa kiinteistön talvikunnossapidosta, mutta myös hiekoituksen suhteen jotkin tehtävät kuuluvat asukkaille.

Liukkaalla säällä huoltoyhtiöiden edustajat ryhtyvät hiekoittamaan teitä ja pihan kulkuväyliä mahdollisimman nopeasti, mutta joka paikkaan he eivät ehdi välittömästi. Hiekoituksen jälkeenkin pinnat voivat tulla uudelleen liukkaiksi nopeasti, kun kulkuväylien märät pinnat vuoroin sulavat ja jäätyvät.  

Huom! Jo lumikauden alussa huoltoyhtiö levittää kulkuväylille niin sanotun pohjahiekoituksen. On tärkeää, ettei pohjahiekkaa poisteta omatoimisesti.  

Osa hiekoitustöistä kuuluu asukkaan vastuulle  

Jos asuntosi ovi aukeaa suoraan ulos tai sen yhteydessä on hallintapiha ja/tai ulkovarasto, sinun tulee huolehtia seuraavista toimista:  

  • Pääkulkuväylälle johtavan reitin hiekoitus ja luhtitaloissa luhtikäytävän hiekoitus.  
  • Hallintapihan kulkuväylien sekä ulkovaraston edustan hiekoitus. 

Jos sinulla on autopaikka ulkona, vastuullesi kuuluu oman autopaikan sekä autojen välisen kapean alueen lumenpoiston lisäksi niiden liukkaudentorjunta.  

Hallintapihan hiekoitusvälineet jokainen asukas hankkii itse. Jos asuinkiinteistölläsi on yhteisiä lumenluonti- ja hiekoitusvälineitä, niiden sijoittelusta ja hankinnasta vastaa asukastoimikunta.   

Kiinteistölle on varattu hiekkaa, jota asukkaat voivat käyttää hiekoitukseen. Jos näin ei ole, ota yhteyttä kiinteistösi huoltoon. Aurauksesta ja hiekoituksesta vastaa kiinteistön huoltoyhtiö. Poikkeuksena Kauklahden kaupunginosa, jossa aurauksesta ja hiekoituksesta vastaa Nupumies Oy. 

Nastakengät voivat jättää jäljet lattiaan 

Muista liikkua varovasti, sillä hiekoituksesta huolimatta maa voi luistaa jalkojen alta. Liukkaalla kannattaa kulkea hissuksiin ja käyttää nastakenkiä tai kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä.  

Vältäthän kävelyä nastakengillä talon muovi- ja kumilattioilla, joiden pintaan nastat jättävät pysyvät jäljet. Kivilattioita nastakengät eivät pilaa helposti, mutta nastat saattavat olla liukkaat kivilattialla. 

Toimi siis seuraavasti: 

  • Jos mahdollista, kiinnitä liukuesteet kenkiin vasta ulkona tai kiinteistön ulko-oven sisäpuolella olevalla vaihtomatolla. 
  • Nastakenkiin voi hankkia irralliset suojat, jotka voi poistaa vasta ulkona tai kiinteistön ulko-oven sisäpuolella olevalla vaihtomatolla. Ulkokäytössä suojia ei voi käyttää, sillä ne ovat liukkaat. 

Jos liukastut kiinteistön alueella 

Jos liukastut kiinteistön alueella ja loukkaat itsesi, ota yhteyttä isännöitsijään, jotta voit tehdä vahinkoilmoituksen. Jos mahdollista, ota valokuva paikasta, jossa liukastuit.