Kuva
Paperista askarreltu metsämaisema. Kuva Adobe Firefly
Vinkki 15.12.2023 - 11:45

Ympäristöystävällisempi joulu pienillä teoilla

Ympäristöystävällinen joulu on mahdollista toteuttaa pienillä teoilla ja muokkaamalla jouluperinteitä kestävämpään suuntaan.
Aineeton lahja

Lahjan ei tarvitse lisätä kodin tavaramäärää ilahduttaakseen saajaansa. Yhteinen aika, ikimuistoinen elämys tai muu aineeton lahja säästää myös ilmastoa ja ympäristöä. HSY:n kampanjasivulle www.annajotainmuuta.fi on koottu lukuisa lahjaideoita monen makuun ja budjettiin. Oman avun tarjoaminen ei maksa mitään.

Jos kuitenkin haluat kääriä jotain myös lahjapakettiin, voisiko sopiva lahja löytyä käytettynä kirpparilta tai ilahduttaisitko lahjansaajaa itsevalmistetulla ruokalahjalla?

Ympäristöystävällinen lahjojen paketointi

Ympäristön kannalta on myös merkitystä sillä mihin lahjansa käärii. Omaa jouluaan pystyy helposti muokkaamaan ympäristöystävälliseksi vähentämällä sekajätteeseen päätyvien pakkausmateriaalien käyttöä.

Lahjan voi kääriä sanomalehden tai aikakausilehden sivuihin, jotka voi viedä käytön jälkeen paperinkeräykseen. Pakkauspaperi on myös tavallista lahjapaperia ympäristöystävällisempää, sillä sen voi kierrättää kartonkina. Uusiokäytettäviä pakkauksia ovat erilaiset laatikot ja lahjapussit. Ja voihan lahjan kääräistä kankaaseenkin.

Lahjapapereiden ja narujen lajittelu

Tiesitkö, että lahjapaperi kuuluu sekajätteeseen eikä paperinkeräykseen? Myös pakettinarut kuuluvat sekajätteeseen. Hyväkuntoinen lahjapaperi, narut ja lahjakassit kannattaa tietenkin laittaa talteen ja käyttää uudelleen.

Paistorasvojen lajittelu

Monen jouluruoan, kuten kinkun, kalkkunan ja kalan valmistuksesta syntyy paistorasvoja. Niitä ei saa kaataa viemäriin, sillä rasvat voivat aiheuttaa tukoksia. Näin lajittelet paistorasvat:

  • Anna paistorasvan jähmettyä kiinteäksi ja lajittele biojätteeseen.
  • Pienet määrät voi myös imeyttää talouspaperiin ja lajitella biojätteeseen.
  • Nestemäinen rasva valutetaan esimerkiksi muovirasiaan tai maitotölkkiin. Sulje astia tiiviisti teipillä ja laita sekajätteeseen.
  • Kinkkurasvat voi hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi kastikkeen pohjana.
Hyödynnä ruokahävikki

Huomioithan juhlapyhien ruokia valmistaessasi maltillisen ostamisen sekä hävikin hyödyntämisen. Jos jouluruokaa jää yli, pakasta tai hyödynnä hävikki heti pyhien jälkeen. Esimerkiksi lanttulaatikko ja rosolli taipuvat herkulliseksi vihannessosekeitoksi ja kinkun voi hyödyntää esimerkiksi pitsatäytteenä tai hernekeitossa. Netti on pullollaan herkullisia ohjeita!

Pienilläkin muutoksilla voimme tehdä joulusta ympäristöystävällisemmän ja nauttia samalla joulun tunnelmasta.

Kuva Adobe Firefly