Kuva
Kuvassa on piirros, jossa kännykässä oleva toinen henkilö pitää sateenvarjoa toisen henkilön päällä sateella.

Asumisneuvojat apunasi

Tili tuli ja tili meni. Tai tiliä ei tule laisinkaan. Nolottaa, ja ainoana selviytymiskeinona tuntuu olevan pään laittaminen pensaaseen. Et ole kuitenkaan yksin, vaan asumisneuvojat ovat töissä juuri sinua varten.

Asumisneuvoja voi olla monelle vielä tuntematon ammattinimike. Hän on ammattilainen, johon voi ottaa yhteyttä, jos tulee ongelmia vuokran maksamisessa tai muissa vuokra-asumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa. 

Neljä asumisneuvojaamme Paula Sikkilä, Eeva Saviniemi, Kati Mantila ja Noora Salo kohtaavat vuodessa noin 900 asiakasta. Heihin kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun kokee huolta oman asumisen jatkumisesta maksuvaikeuksien vuoksi.

Neuvoja ja tietoa etuuksista

Vuokranmaksun rästejä ei tarvitse hävetä, mutta vuokraa ei missään nimessä kannata jättää maksamatta – viime kädessä siitä voi seurata häätö. Asumisneuvojien tehtävänä on ennaltaehkäistä häätöjä.

– Kuka tahansa voi joutua maksuvaikeuksiin, myös palkkatyössä käyvä, jos on vaikkapa jäänyt koronan vuoksi lomautetuksi tai on joutunut odottamaan tukien saapumista, Paula Sikkilä muistuttaa.

Usein maksuvaikeuksiin joutuneilla on rankkoja elämäntilanteita. Asumisneuvojilla on vaitiolovelvollisuus, joten heille voi puhua avoimesti. Heidän tavoitteenaan on asukkaan etu, ja toiminta tähtää siihen, että asiakas saa elämänsä kuntoon.

– Pyrimme katkaisemaan velan kasvun, ja selvitämme, mihin Kelan etuuksiin asiakas on oikeutettu, Eeva Saviniemi sanoo.

Omainenkin voi hakea apua

Asumisneuvojaan voi olla yhteydessä tarvittaessa joku muukin kuin asukas itse, esimerkiksi omainen. Yhteydenotto voi tulla asukkaan suostumuksella myös aikuissosiaalityön kautta. Asumisneuvoja tekee yhteistyötä sosiaalitoimen kanssa esimerkiksi silloin, kun laaditaan maksusopimus vuokravelasta. 

Yhteyden asumisneuvojiin saat sähköpostitse asumisneuvojat@espoonasunnot.fi tai soittamalla puhelinpalveluumme, valitsemalla valikosta ”vaihde” ja jättämällä soittopyynnön. Puh. 09 3544 5000 arkisin klo 9–12.

Näin selviät hankalista tilanteista:

  • Kiinnostu omasta taloustilanteestasi. 
  • Suunnittele ennakkoon rahan käyttö. Ensin kannattaa maksaa välttämättömät elämisen kulut, kuten vuokra, sähkö ja kotivakuutus. 
  • Ole yhteydessä asumisneuvontaan heti, kun herää huoli, selviydytkö vuokran maksusta. 
  • Muista, että et ole ainoa, jolla on maksuvaikeuksia. 

 

Laajemman jutun asumisneuvonnasta voit lukea 9.12. ilmestyneestä Kulmilla-lehdestä (ulkoinen linkki).

Lisätietoa vuokranmaksusta ja asumisneuvojien toiminnasta löydät Kotona-osiosta kohdasta Vuokranmaksu.