Kuva
Kuvassa nainen istuu kahden lapsen kanssa penkillä talon edessä.

Vuokranmaksu

Kun maksat asuntosi vuokran, muista aina käyttää laskun vakioviitenumeroa, joka varmistaa maksun nopean perille tulemisen. Helpoiten vuokranmaksu hoituu, kun teet e-laskusopimuksen.

Eräpäivä

Vuokra maksetaan jokaisen kuukauden 4. päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä, mikäli eräpäivä osuu viikonloppuun. 

Suosittelemme e-laskun käyttöä 

E-laskun käyttö on vaivatonta. Kun käytät e-laskua, sinun ei tarvitse itse näppäillä pitkiä tili- ja viitenumeroita. Lasku tulee suoraan verkkopankkiisi, jolloin kaikki maksutiedot ovat laskussa aina automaattisesti oikein eikä näppäilyvirheen mahdollisuutta ole.  

Lasku ei myöskään pääse unohtumaan varsinkaan, jos valitset, että maksu veloitetaan tililtäsi automaattisesti laskun eräpäivänä. E-laskuvaltuutuksen tekemisen jälkeen sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin huolehtia siitä, että tililläsi on laskun eräpäivänä riittävä määrä katetta. E-lasku tuo myös vapautta, sillä voit vastaanottaa ja maksaa sen missä ja milloin haluat, vaikkapa lomamatkalla.  

E-laskun voimaantulo kestää jonkin aikaa. Mikäli otat e-laskun käyttöön ennen kuukauden 15. päivää, jo seuraavan kuukauden vuokranmaksusi tulee e-laskuna. Tarkastathan kuitenkin aina ensimmäisellä kertaa, että e-lasku saapuu ajallaan ja veloitetaan verkkopankistasi. 

Jos saat asumistukea ja Kela maksaa tuen suoraan Espoon Asunnoille, voit ottaa vuokranmaksun e-laskuna vastaan, mutta silloin sinun pitää muokata laskun summa verkkopankissa vastaamaan omavastuuosuuttasi.  

Lisäksi e-lasku on ympäristöystävällinen valinta.  

E-laskun käyttöönotto 

E-laskun saat käyttöösi omassa verkkopankissasi etsimällä kohdan ”e-lasku” ja hakemalla laskuttajaksi ”Espoon Asunnot Oy”. Kun hyväksyt sopimuksen, saat jatkossa laskut suoraan verkkopankkiisi.  

Voit valita seuraavista vaihtoehdoista 

  • Vahvistat jokaisen saapuneen maksun verkkopankissa, minkä jälkeen se veloitetaan tililtäsi.  
  • Maksu veloitetaan tililtäsi automaattisesti laskun eräpäivänä.  

Tarkemmat ohjeet e-laskun käyttöönottoon löydät oman pankkisi verkkosivuilta. 

Jos vuokra jää maksamatta

Maksusuunnitelma

Mikäli vuokranmaksusi myöhästyy, ota yhteyttä Espoon Asuntojen vuokravalvontaan ja tiedustele mahdollisuutta maksusuunnitelmaan. Kun otat ajoissa yhteyttä vuokravalvontaan, voit välttyä oikeudelliselta perinnältä ja siitä koituvilta suuremmilta kuluilta.

Vuokravalvontaan voit ottaa yhteyttä soittamalla Espoon Asuntojen puhelinpalveluun ja valitsemalla numerovalikosta ”vuokrat”. Puh. 09 3544 5000 arkisin klo 9–11.

Jos asukas jättää vuokran maksamatta eikä ole ollut yhteydessä vuokravalvontaan, lähetämme hänelle maksukehotuksen. Jos asukas jättää maksukehotuksesta huolimatta asunnon vuokran toistuvasti maksamatta, voidaan vuokraa ryhtyä perimään käräjäoikeuden kautta.

Asumistuki

Jos sinulla on vaikeuksia maksaa vuokraa, on hyvä myös selvittää Kansaneläkelaitokselta mahdollisuutta asumistukeen ja toimeentulotukeen. Kelan sivuilla on laskuri, jonka avulla voit arvioida, oletko oikeutettu asumistukeen. Kelan sivuilla voi myös täyttää asumistukihakemuksen.

Asumisneuvonta

Jos elämäntilanteesi on haasteellinen ja kaipaat apua arjen taloudenhoitoon, voit ottaa yhteyttä Espoon Asuntojen asumisneuvontaan. 

Asumisneuvojat selvittävät asukkaan kanssa hänen tilannettaan kokonaisvaltaisesti ja pyrkivät löytämään yhdessä asukkaan kanssa ratkaisuja erilaisiin ongelmatilanteisiin. He tekevät tiivistä yhteistyötä muun muassa Espoon sosiaali- ja perhepalvelujen kanssa. 

Tarvittaessa asumisneuvojat auttavat asukasta saamaan ympärilleen tarvittavan tukiverkoston ja ohjaavat hänet sopivien palvelujen pariin. Asumisneuvojat ovat sosiaalialan ammattilaisia ja heitä sitoo työssään vaitiolovelvollisuus.

Yhteyden saat sähköpostitse asumisneuvojat@espoonasunnot.fi tai soittamalla Espoon Asuntojen puhelinpalveluun, valitsemalla valikosta "vaihde" ja jättämällä soittopyynnön. Puh. 09 3544 5000 arkisin klo 9–12.