Kuva
Ikkunoita kerrostalossa

Ikkunaremontilla energiatehokkuutta ja mukavuutta asumiseen

Ikkunaremontti lisää kodin viihtyisyyttä ja parantaa asumismukavuutta. Ikkunoiden uusinta tai korjaus suoritetaan kiinteistökohtaisen pitkän tähtäimen suunnitelman (PTS) mukaisesti. Toteutamme ikkunaremontteja noin kymmenessä kiinteistössä vuosittain.

Ikkunaremontti voidaan tehdä omana urakkanaan tai osana laajempaa julkisivuremonttia, riippuen kiinteistön kokonaiskorjaustarpeista. Ikkunaremontin yhteydessä kunnostetaan tai vaihdetaan usein myös parveke- tai terassiovet.

Kuntotutkimus ja tekninen käyttöikä määrittävät remontin ajankohdan

Ikkunaremontin ajankohta määräytyy kuntokartoituksen tulosten ja ikkunoiden teknisen käyttöiän perusteella. Ikkunoiden tekninen käyttöikä on tyypillisesti 40–60 vuotta kiinteistön valmistumisesta. 

Ikkunan kunto näkyy erityisesti säärasituksille alttiissa osissa kuten ulkopuitteiden alaosissa ja liitoksissa. Ikkunoita ei aina kuitenkaan automaattisesti vaihdeta uusiin. 

– Ikkunoille suoritetaan elinkaaren aikana huolto- ja korjaustoimenpiteitä, joiden yhteydessä arvioidaan ikkunoiden yleinen toimivuus, kertoo tekninen päällikkö Kimmo Heinonen.

Energiatehokkuutta ja asumismukavuutta

Vanhojen ikkunoiden ongelmana on usein tiiviyden ja lämpöteknisen toimivuuden heikkeneminen, mikä aiheuttaa lämpövuotoa ja hallitsematonta ilmanvaihtoa. Vaikka pelkkä lämmöneristävyyden parantaminen ei ole peruste ikkunaremontille, uusilla ikkunoilla on vaikutusta myös rakennuksen energiatehokkuuteen.

– Saavutettu energiasäästö on riippuvainen alkuperäisten ja uusien ikkunoiden teknisistä ominaisuuksista, kuten ikkunoiden lämmönläpäisykertoimesta, ns. U-arvosta, kertoo kunnossapitopäällikkö Mikael Mäkitalo.

– Kulutusseurantamme mukaan ikkunoiden uusimisen tuoma vuosittainen energiasäästö kiinteistöjemme lämmitysenergiankulutuksessa on ollut keskimäärin noin 5 %. Rakennustyypistä riippuen vuosittainen energiansäästö lämmitysenergiassa on vaihdellut 2 - 8 % välillä, Mäkitalo tarkentaa.

Taulukossa esimerkkinä kahden kiinteistön ikkunoiden uusimisen tuoma energiansäästö lämmitysenergian kulutuksessa. Taulukossa esitetty lämmitysenergiankulutus on sääkorjattu eli normeerattu.

KiinteistöKulutus ennen (MWh)Kulutus jälkeen (MWh)Säästö %
Alaniityntie 2842,32778,658
Tiistinkallio 1608,29576,165

Ikkunaremontti tekee kodista viihtyisämmän parantamalla asumismukavuutta. Ikkunoiden vaihdon yhteydessä tarkastetaankin aina asuntojen ilmanvaihto. Erillisillä ikkunan karmiin asennetuilla rakoventtiileillä varmistetaan, että korvausilma virtaa asuntoon oikein ja hallitusti, mikä parantaa huoneiston sisäilmaa. Hallittu korvausilma vähentää vedontunnetta ja parantaa huonetilojen paineolosuhteita lisäten asumismukavuutta.

– Lisäksi uusissa ikkunoissa on usein valmiina sälekaihtimet, joilla asukkaat voivat kuumina kesäpäivinä vähentää auringon lämmittävää vaikutusta huoneilmaan, Heinonen lisää. 

Remontin kesto ja remontin aikainen asuminen

Tiedotamme asukkaita ikkunaremonteista ja asukasinfoista hyvissä ajoin, vähintään kaksi kuukautta ennen työn aloitusta. Asukasinfossa käydään läpi urakan sisältö. Urakoitsija tiedottaa korjauksen aloituksesta viimeistään kaksi viikkoa ennen työn aloitusta ja huoneistokohtaisesta etenemisestä vähintään 3–5 päivää ennen ikkunan uusimista.

Asunnossa voi asua ikkunaremontin aikana.  Yhden huoneiston ikkunoiden korjaus- tai vaihtotyö kestää noin 1–2 päivää, mukaan lukien ikkunapesut ja ilmanvaihdon säätö. Itse ikkuna-asennus saadaan yleensä suoritettua yhdessä työpäivässä, joten asumishaitta on varsin pieni ja lyhytaikainen. 

Ikkunaremontin valmistumisen jälkeen pidetään jokaisen huoneiston osalta työn vastaanottotarkastus, jonka yhteydessä pyydetään asukkailta palautetta remonttiurakasta. Palautteista saatua tietoa hyödynnämme toimintamme kehittämiseen.