Lisää tilaa lajittelulle

Lajittelu vaatii toisinaan vähän kekseliäisyyttä, mutta onnistuu pienissäkin tiloissa.
Kuvassa Juha Palin lajittelee kodin roskia yhdessä perheen lasten kanssa.
Kuvassa Juha Palin lajittelee roskia perheen lasten kanssa. Kuva: Eemeli Sarka

HSY:n tekemän kyselytutkimuksen mukaan suurin este lajittelulle on tilanpuute kotona. Kuitenkin 73 prosenttia vastaajista haluaisi lajitella aktiivisemmin.

Ensi viikolla ilmestyvästä Kulmilla-lehdestämme voit lukea Karhusuolla asuvan Palinin perheen sekä Etelä-Leppävaarassa asuvan Jani Naapilan kokemuksia uudenlaisten lajitteluratkaisujen testaamisesta. Molemmat asukkaamme ovat tarmokkaita lajittelijoita. Viime kesänä he testasivat kodeissaan kompakteja lajitteluratkaisuja, jotka olivat CircularHoodWood-hankkeen ”Kierrätys lähtee käsistä”- ideakilpailun parhaita ideoita.

Jani Naapilan vinkkejä lajitteluun voit katsoa videolta. 

Näin onnistut – lajittele hauskasti ja tyylikkäästi

 1. Joka jätteelle oma paikka. Helpoin tapa laittaa lajittelu ruotuun on ratsata roskakaapin sisältö ja varmistaa, että jokaiselle jätelajille on oma paikkansa. 
   
 2. Sisusta jätekaappi uusiksi. Kiinnitä oveen jätevaunun yläpuolelle koukku pienelle jäteastialle tai kerää samaan astiaan roskia kerroksiin.
   
 3. Katse ulos allaskaapista. Hyödynnä kekseliäästi kodin kaikkia tiloja ja kalusteita. Tai kurkkaa lajitteluseinän tuunausesimerkki kiitoskunlajittelet.fi-sivulta (ulkoinen linkki).
   
 4. Katso kalusteita uusin silmin. Muuta kenkäkaappi lajittelulipastoksi tai vanha pyykkikori kartongin tai muovipakkausten keräyspisteeksi.
   
 5. Kierrätä kauniisti. Käytä luovuutta, esimerkiksi kauniit kestokassit toimivat mainiosti jäteastioina.
   
 6. Kauniille astialle uusi elämä. Sopivana biojäteastiana toimii vaikkapa mummon vanha emalikattila tai saviruukku.
   
 7. Persoonallinen biojäteastia. Aterimien kuivausteline on näppärä vaihtoehto biojäteastiaksi pieneen keittiöön.
   
 8. Jäteopas auttaa lajittelupulmissa. HSY:n sähköinen jäteopas (ulkoinen linkki) on hakukone, joka kertoo, mitä jätettä roskasi on ja mikä on sille oikea paikka.