Kuva
Kuvassa nuorten ideointi-iltaan osallistuneita nuoria

Nuorten ideat ja energia täyttivät keväisen illan

Aurinkoinen kevätilta ei estänyt Ninaa, Ellaa, Sothearaa, Matiasta, Anttia ja Feruzjonia osallistumasta toukokuun puolivälissä pidettyyn nuorten ideointi-iltaan. Kuusikko pohti leppoisissa tunnelmissa, miten asumisesta voisi tehdä viihtyisämpää ja asukastoiminnasta houkuttelevampaa myös nuorille aikuisille.

Kesäkuu on jo pitkällä, mutta palataan vielä toviksi toukokuiseen tiistai-iltaan Espoon Asuntojen toimistolla. Sen iso neuvottelutila ei paperilla kuulosta kaikkein innostavimmalta tilalta ideoimiselle, mutta Nina, Ella, Sotheara, Matias, Antti ja Feruzjon ovat paikalla ja valmiina osoittamaan oletuksen vääräksi.

Alussa kaikkia vähän jännittää. Jännitys on kuitenkin hetken päästä tipotiessään, kun illan avaa rentoon tyyliinsä asiakkuusjohtaja Juha Heino:

– Tervetuloa! Minä olen Heinon Juha ja te olette ihka ensimmäinen asukasraatimme. Odotamme mielenkiinnolla, millainen ilta tästä muovautuu.

Vapaamuotoinen asukastoiminta on avointa kaikille

Asukastoimintaa säätelevä yhteishallintolaki uudistui vuodenvaihteessa, mikä toi joitakin muutoksia asukastoiminnan taustarakenteisiin. Nuorten ideointi-illassa ei kuitenkaan mietitä rakenteita, vaan jotain aivan muuta.

– Suuri osa asukkaistamme on nuoria aikuisia, mutta aika harva on mukana asukastoiminnassa. Millaista tekemistä te tahtoisitte? Juha kysyy ennen kuin antaa vuoron asiakkuuspäällikkö Marja-Leena Salliselle.

– Niin, ei asukastoiminta pelkkää kokoustamista ole, vaan ennen kaikkea vapaamuotoista yhdessäoloa. Ja aina voi aloittaa kertaluontoisella tapahtumalla ilman että sitoutuu vuosikausiksi järjestämään oman kiinteistön pihakirppistä tai joulujuhlaa. Rahaakin erilaisiin kokeiluihin löytyy, sillä talokohtainen määräraha on vuodessa 1100–1700 euroa, Marja-Leena kertoo.

Tähän asti hiljaa kuunnelleet Nina, Ella, Sotheara, Matias, Antti ja Feruzjon saavat vielä lyhyen tehtävänannon Marja-Leenalta. Sen jälkeen kuusikko jakautuu kahtia, ja Mikael Karabiberis ja Behrang Assad johdattavat ryhmät kirjaamaan ajatuksiaan post-it-lapuille.

– Muistakaa, että tänä iltana ei ole tyhmiä kysymyksiä eikä ideoita! Juha ja Marja-Leena huikkaavat vielä lähtijöiden perään.

Kuva
Kuvassa Espoon asuntojen asiakkuusjohtaja Juha Heino ja nuoria asukkaita.

Kuvassa Espoon Asuntojen asiakkuusjohtaja Juha Heino, Nina ja Matias. 


”Olisi kiva, jos joskus näkisi naapureita”

Kahdella ryhmällä ei mene pitkään, kun ideat jo lentelevät.

Antti, Ella ja Sotheara ovat keksineet, että oman asuinalueen kiinteistöille voisi suunnitella jonkin yhteistapahtuman. Myös yhteiset kävelyt mukavassa porukassa kiinnostaisivat. Talon oma ilmoitustaulu saa viestintävälineenä kuitenkin täystuomion.

– Viestintää voisi parantaa sosiaalisen median avulla. Esimerkiksi Instagram-tili voisi olla hyvä tapa lisätä yhteisöllisyyttä ja tiedonkulkua asukkaiden kesken, kolmikko pohtii.

Toisessa ryhmässä Ninalla on varsin kohtuulliselta kuulostava toive – ja monta ideaa, joista yksi yltää tähtiin asti:

– Olisi kivaa, jos pääsisi tutustumaan muihin samanikäisiin. Viettämään vaikka leffailtaa tai illan hämärtyessä katselemaan tähtitaivasta!

Juuri uuteen kotiin tyttöystävänsä kanssa muuttanutta Matiasta taas askarruttaa, miten paljon hyödyllistä tavaraa päätyy muuton yhteydessä roskikseen. Hän ehdottaakin, että uudiskohteissa voisi isojen muuttojen jälkeen järjestää tavaroiden vaihto- tai kirppistapahtuman. Mikä ettei!

Kuva
Kuvassa nuorten ideointi-iltaan osallistuneita nuoria asukkaita.

Kuvassa Sotheara, Ella ja Antti. 


Jatkot jo sovittu

Ryhmätyöskentelyn jälkeen palataan vielä lopuksi ison kokouspöydän ääreen. Feruzjonilla on kerrottavana tuore talkookokemus viikonlopulta:

– Meidän talossa siivottiin viime viikonloppuna pihaa talven jäljiltä ja sen jälkeen syötiin. Päivä oli tosi mukava ja mietin, miten kivaa tällaisia ruokailtoja olisi järjestää toistekin ja tutustua erilaisiin ruokakulttuureihin.

Ideointi-ilta voisi hyvin jatkua vielä tovin, mutta Juhan ja Marja-Leenan on aika kiittää kuusikkoa osallistumisesta ja kerätä post-it-laput pinoon. Kiitos, tämä oli ihan parasta!

Illan aikana ideoita kertyi 20, ja tällä kertaa niistä lähes puolet eteni ”jatkoon”. 

– Jatkamme ideoiden työstöä yhdessä nuorten kanssa ja päiväkin on jo sovittu, Marja-Leena kertoo reilu viikko ideointi-illan jälkeen.  

Se on mukava kuulla, sillä kuusikko kuittasi lähtiessään, että heitä saisi kysyä kylään toistekin.  

Siispä tervetuloa, pian nähdään taas!