Kuva
vaahteranlehti ulkopöydällä

Piha ja parveke talviteloille

Siististä ja hoidetusta pihasta tai parvekkeesta on mukava nauttia vielä pitkälle syksyyn, ja miksi ei myös talvella.

Syksyn kynnyksellä on hyvä suorittaa parvekkeella ja hallintapihalla muutamia viihtyisyyteen ja kunnossapitoon liittyviä toimenpiteitä talven kylmimpiä ja lumisimpia aikoja ajatellen.

Piha:

  • Kesäkatokset ja trampoliini on syytä purkaa ja siirtää varastoon. Trampoliinin runko voi jäädä pihaan, jos suojaverkot ja matto on poistettu. Rungon ja rakenteiden tai pensaiden etäisyys pitää olla vähintään 1 metri. Runko ei saa estää tai hidastaa hätäpoistumistien käyttöä tai esimerkiksi lumitöitä.
  • Ulkokalusteet (mukaan lukien terassimatot ja -laatat) säilyvät paremmin, kun ne puhdistetaan ja pestään sekä varastoidaan tai suojataan säänvaihteluilta esimerkiksi pressun alle. Huomioitavaa on kuitenkin sijoittaa kalusteet siten, ettei esimerkiksi lumen pudotus katolta esty.
  • Pihan istutukset kaipaavat syyslannoituksen ja talvisuojauksen. Peura-, jänis- ja jyrsijäsuojausten asennuksesta on myös hyvä huolehtia. Kesäkasvit ja kasvijäte on syytä poistaa.

Parveke:

  • Pehmusteet ja muut kosteudesta kärsivät tai helposti homehtuvat somisteet säilyvät talven yli parhaiten kuivassa varastossa.
  • Parvekelasituksen lukkojen ja jarrujen toimivuus on tarpeellista tarkistaa. Toimiva parvekelasitus mahdollistaa tuulettamisen eikä kosteus pääse jäädyttämään lasitusta umpeen.
  • Kesäkasvit ja kasvijätteet on nyt syytä siivota pois ja korvata ne halutessaan kylmyyttä kestävillä kasveilla kuten havuilla ja kanervilla tai ulkokoristeilla.

Huomioithan, että parveke ja piha on tarkoitettu ennen kaikkea oleskeluun, ei säilytystilaksi. Parveketta tai pihaa voi joutua käyttämään hätäpoistumistienä tulipalon sattuessa. Pihalle tai parvekkeelle kertyneet ja sinne kuulumattomat tavarat on syystoimien yhteydessä hyvä siirtää niille kuuluville paikoille tai esimerkiksi varastoon.

 

Kuva: Pixabay