Kuva
Kuvassa puhelin putoaa maahan

Vioittuneen mobiililaitteen akku voi aiheuttaa tulipalon

Kännykät, kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat tyypillisiä litiumioniakuilla toimivia laitteita. Tehokas akkujärjestelmä sisältää kuitenkin vaurioituessaan kuumenemisriskin, joka voi pahimmillaan sytyttää laitteen tuleen.

Litiumioniakku, eli Li-ion-akku, on laajasti käytössä oleva ja tehokas akkutyyppi. Matkapuhelimien, kannettavien tietokoneiden ja muiden mobiililaitteiden lisäksi markkinoille on tullut myös sähkökäyttöisiä työkaluja ja esimerkiksi sähköpolkupyöriä, joissa käytetään suhteellisen kookkaita, usean kilon painoisia Li-ion-akkuja. 

Vaikka Li-ion-akut ovat suhteellisen turvallisia, etenkin kookkaampia akkuja käyttävien sähköisten kulkuvälineiden käytössä on ilmennyt akkuongelmia, joiden seurauksena on syttynyt tulipaloja.

Säilytä oikein

Laitteiden turvallisella käytöllä voit minimoida syttymisriskin. Li-ion-akku tulisi aina ladata kullekin laitteelle tarkoitetulla laturilla. Kun akku on täynnä, se on hyvä irrottaa laturista. Vioittunutta laturia tai laturin johtoa ei tule käyttää laitteen lataamiseen.

– Li-ion-akut on hyvä säilyttää lämpimässä paikassa, jossa ei ole isoja lämmönvaihteluita. Esimerkiksi ikkunalaudoilla lämmönvaihtelut voivat olla suuriakin, ylitarkastaja Karoliina Meurman Tukesista sanoo.

Pakkanen myös kuluttaa akkua ja vähentää sen käyttöikää.

Akkuja tulisi ladata tilassa, jossa on palovaroitin. Alustan tulisi olla palamaton, eikä laturin tai laitteen yläpuolella saa olla mitään paloherkkää. Laitetta ei kannata ladata esimerkiksi kalusteiden alla.

– Olisi ihanteellista, että lataustilassa olisi ihmisiä latauksen aikana. Laitetta ei pidä jättää latautumaan, jos asunnossa ei ole ketään paikalla, Meurman muistuttaa.

Tunnista vioittunut laite

Jos akku alkaa käyttäytyä poikkeavasti, se tulee poistaa käytöstä. 

– Esimerkiksi kännykän akun tulisi kestää normaali putoaminen. On kuitenkin hyvä tarkkailla puhelinta mahdollisen kolauksen jälkeen seuraavalla latauskerralla, Meurman neuvoo.

Akun vioittumisen tunnusmerkkejä ovat poikkeuksellisen voimakas kuumentuminen latauksen aikana, turpoaminen, savuaminen tai latausajan pitkittyminen. Myös akun nopea tyhjentyminen on merkki vauriosta.

Vaurioitunut akku tulee hävittää kierrättämällä.

Mikäli akku kuitenkin syttyy palamaan, ensisijainen sammutustapa on suuri määrä vettä. Jauhesammutin tai muu tukahduttava sammutusväline pysäyttää palon hetkellisesti, mutta ei jäähdytä akkua eikä estä syttyvien kaasujen leviämistä. 

Jos mahdollista, irrota laturin verkkojohto ennen palon sammuttamista, koska sammutettu akku voi myös syttyä uudelleen palamaan. Siksi se tulisi siirtää patakintaita tai sammutuspeitettä käyttäen turvalliseen paikkaan, mielellään ulos.

Varmista, että palohälyttimesi toimii.

Jos et saa paloa nopeasti sammumaan, tyhjennä tila ihmisistä ja soita hätänumeroon 112.

 

Toimita käytöstä poistettu laite tai akku kierrätykseen

  • Käytetyn Li-ion-akulla varustetun laitteen voi toimittaa sähkölaitteiden keräyspisteeseen akulla tai ilman. 
  • Irtoparistot ja -akut viedään kauppojen paristokeräyslaatikkoon.
  • Akkujen navat on teipattava tai suojattava.
  • Laita vuotavat pienakut keräyslaatikkoon muovipussiin pakattuna.
  • Isot Li-ion-akut voit palauttaa Sortti-asemille.
Kuva
Kuvassa matkapuhelinta ladataan lakanoiden päällä.
Älä jätä puhelinta tai muita älylaitteita latautumaan itsekseen. Latausalustan tulee olla palamaton. Moni voi ladata puhelinta sängyssä, mutta lakanoiden päällä lataaminen ei ole paloturvallista.

 

Teksti: Tiina Parikka
Kuvat: Hanna-Mari Jaakkola ja iStock